, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η… Ελλάδα δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Μέρκελ

590_867fc6a6f02b770f7e4e598eba0e9001Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι έχει την ευκαιρία να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2017.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, αν γίνονταν εκλογές τώρα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) θα είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία εκμεταλλευόμενοι τη στάση της  Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην ελληνική κρίση.  Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσιεύονται μία ημέρα μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η Μέρκελ έχει αποφασίσει να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία και ήδη έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει την προεκλογική της εκστρατεία.
Η Μέρκελ είναι καγκελάριος από το 2005 και τώρα το κόμμα της έχει σχηματίσει έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Μετά την τρίτη θητεια του Κόνραντ Αντενάουερ στην καγκελαρία, που ολοκληρώθηκε το 1961, το CDU δεν έχει καταφέρει να κυβερνήσει διαθέτοντας την απόλυτη πλειοψηφία. Η δημοσκόπηση της Emnid για την εφημερίδα Bild am Sonntag αναφέρει ότι το 43% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το CDU ή το αδελφό του κόμμα τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη εβδομάδα. Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2005 το ποσοστό του CDU/CSU είναι ίσο με το συνολικό ποσοστό όλων των άλλων κομμάτων που μπαίνουν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Αυτό δίνει στους συντηρητικούς της Μέρκελ την ευκαιρία να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.
«Στη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα η Μέρκελ απέδειξε στον γερμανικό λαό ότι είναι μία πολιτικός στην οποία μπορεί να βασιστεί σε δύσκολες καταστάσεις», σχολίασε ο Τόρστεν Σνάιντερ-Χάας του ινστιτούτου Emnid.
Στη Γερμανία δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θητειών που μπορεί να διεκδικήσει ένας πολιτικός. Ο Χέλμουτ Κολ βρισκόταν επί 16 χρόνια στην εξουσία προτού χάσει το 1998 από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά τη διεκδίκηση της πέμπτης θητείας του.
enikos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.