, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Με βάρκα την ελπίδα

ΣαουλίδηςΤου Αντώνη Σαουλίδη*
Φαντάζει αδιανόητο να αναγκάζεσαι να αφήσεις τον τόπο σου, την πατρίδα σου για να αναζητήσεις όχι απλά μια καλύτερη ζωή αλλά την ευκαιρία στην ζωή την ίδια. Να έχεις ζήσει στιγμές, να έχεις σπουδάσει, εργαστεί, να έχεις χτίσει μια οικογένεια και να έρχεται μια στιγμή όπου χάνονται όλα. Όλα όσα όνειρα είχες σαν παιδί, όλους τους στόχους σου.
Και όμως, κάποιοι συνάνθρωποί μας, που η μοίρα τους έφερε να γεννηθούν σε ένα άλλο μέρος της Γης από εμάς, αναγκάζονται καθημερινά να ρισκάρουν την ζωή τους για να μην την χάσουν, να μπαίνουν σε μια βάρκα και με μόνο σύμμαχο την Ελπίδα και να ταξιδεύουν στο άγνωστο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπούμε στην θέση τους, στο μυαλό τους, να τους καταλάβουμε.
Στην υπέρβαση της δυσκολίας αυτής όμως κρύβεται η μαγεία του Ανθρώπου. Εκεί βρίσκεται η δυναμική της Ευρώπης, η οποία ως ο μέγιστος ανθρωπιστικός οργανισμός του πλανήτη, καλείται όχι μόνο να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική αυτή κρίση αλλά και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Μια λύση με βαθύ σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή ως ένωση, σχεδιάζοντας ένα πλάνο αναπτυξιακό τόσο για τους Οικονομικούς Μετανάστες όσο και για τους Πρόσφυγες. Με γνώμονα ό,τι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ανασχεδιασμός του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου αποτελεί ένα βήμα στην ουσιαστική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα τεράστιο άλμα αλληλεγγύης πάρα την εξαιρετικά «ντροπιαστική» στάση κάποιων χωρών. Η απόφαση για μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση χιλιάδων αιτούντων άσυλο σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κυρίως η συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της Ε.Ε., όπως είναι η Europol, η Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου δείχνουν πως το μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα της ευρωπαϊκής ατζέντας και πως υπάρχει πλέον η μια κοινή αντίληψη αντιμετώπισης του προβλήματος. Η δημιουργία των hot spots (σημείων υποδοχής) στην Ελλάδα και την Ιταλία όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση και καταγραφή των αιτούντων άσυλο έχει ως στόχο την βέλτιστη διάχυση των προσφύγων μέσα στα σύνορα της Ευρώπης.
Όλες αυτές οι δομές και οι οργανισμοί θα είναι όμως ανούσιοι και περιττοί αν δεν σπείρουμε βαθιά στην συνείδηση των λαών της Ευρώπης την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης προς αυτούς τους ανθρώπους. Μια αναγκαιότητα που πηγάζει από τις Αρχές της ΕΕ και πρέπει να εκφράζεται σε κάθε πτυχή της προς την ανθρώπινη ύπαρξη, τόσο εκτός όσο και εντός των κοινών συνόρων της.
Σε κάθε αντίθετη περίπτωση θα επιτρέψουμε στην μισαλλοδοξία και σε κάθε συντηρητικό κύκλο της Ευρώπης να επιβληθεί στο δίκαιο των λαών, να ευτελίσει τις Αξίες της Ένωσης και να καταστρέψει το όνειρο για την ουσιαστική ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
*Ο κ. Σαουλίδης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.