, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Διαπραγματεύσεις Αυγουστιάτικα…

Euro-Ellada
Η τεχνική διαπραγμάτευση των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση θα παραχωρήσει την τρέχουσα εβδομάδα τη θέση της στην «πολιτική διαπραγμάτευση», με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης των συζητήσεων.
Σήμερα Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν για την καταπολέμηση της διαφθοράς και θέματα για την λειτουργία της Δικαιοσύνης, για ζητήματα φορολογικής διοίκησης και φορολογικής πολιτικής, για τα έσοδα του προϋπολογισμού και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για αύριο προγραμματίσθηκαν να συζητηθούν θέματα σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τα «κόκκινα δάνεια».
Η αρχική πρόθεση της ελληνικής πλευράς για ολοκλήρωση των συζητήσεων έως τις 11-12 Αυγούστου φαντάζει αρκετά αισιόδοξη, δεδομένου ότι σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα δημοσιονομικά και τις τράπεζες, υπάρχουν αρκετές αποκλίσεις.
Στην βάση αυτή, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καταστεί γνωστό το εάν η ΕΕ θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για νέο «δάνειο γέφυρα» προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποιήσεως (EFSM) και βεβαίως με τι εγγυήσεις θα χορηγηθεί η νέα διευκόλυνση.
Το«δάνειο γέφυρα» θα επιλέγει καθώς είναι αμφίβολο το εάν θα υπάρξει έως τις αρχές της επομένης εβδομάδας συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που θα επιτρέψει την ψήφιση του νέου Μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης με τον ESM πριν τις 20 Αυγούστου όταν και θα πρέπει να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση, το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να ψηφίσει προαπαιτούμενα μέτρα πριν λάβει την πρώτη δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) είναι απόφαση αποκλειστικώς των ευρωπαϊκών θεσμών, κάτι το οποίο ξεκαθάρισε ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ την παρελθούσα εβδομάδα.
Στα πιθανά προαπαιτούμενα μέτρα περιλαμβάνεται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, ισοδύναμα μέτρα για την αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτΕ για το συνταξιοδοτικό του 2012, το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου, οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης και η θέσπιση του Ανεξάρτητου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διεκδικεί η πρώτη δόση από τον ESM να ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ. Με αυτά θα εξοφληθούν στις 20 Αυγούστου το ομόλογο 3,020 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ, αλλά και ομόλογα ύψους 168 εκατ. ευρώ που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Περίπου 10 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν την προκαταβολή για την «ανακεφαλαιοποίηση γέφυρα»των τραπεζών.
Με τα κεφάλαια της πρώτης δόσης θα εξοφληθεί και το «δάνειο γέφυρα» των 7,16 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούλιο από τον EFSM. Τέλος, 3,2 δισ. ευρώ θα δοθούν για την αποπληρωμή των οφειλών προς το ΔΝΤ έως το τέλος του 2015, ενώ περίπου 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.