, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Μικρό έργο αλλά τεράστια προβολή στο Δ. Νεάπολης-Συκεών"!

δΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ SELIDES 14 15
Της Χρύσας Κυριακού / Φωτo Σ. Αυγητίδης (περισσότερες φωτογραφίες στο e-photopress.blogspot.gr)
Ο δήμος Νεάπολης – Συκεών είναι ο τρίτος σταθμός του αφιερώματος που πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα για τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης η Karfitsa με τίτλο «Η αντιπολίτευση βαθμολογεί τον δήμαρχο ». Μιλώντας οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κρίνουν το έργο της δημοτικής αρχής και αναφέρουν όλα όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα για το καλό των δημοτών τους. Οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Γρηγόρης Χατζησάββας, Νίκος Φασφαλής και Χρήστος Γιαρένης (καθώς ο τέταρτος Χ. Βέλλης δεν δέχθηκε να σχολιάσει κάτι), αναφέρονται στα πεπραγμένα της διοίκησης, σχολιάζουν τη στάση των διοικούντων απέναντι τους και βαθμολογούν τον κ. Δανιηλίδη κρίνοντάς τον… μεταξεταστέο.
Μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλληλεγγύη Πολιτών» και πρώην δήμαρχος Νεάπολης, Γρηγόρης  Χατζησάββας κάνει λόγο για μικρό έργο και ταυτόχρονη τεράστια προβολή της δημοτικής αρχής. «Ένας δήμος έχει την ευθύνη διαχείρισης όλων των τοπικών ζητημάτων και οφείλει να ιεραρχεί ανάγκες και προβλήματα, να καθορίζει προτεραιότητες, να προγραμματίζει έγκαιρα την εφαρμογή  του πλαισίου δράσης. Στην περίπτωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών δεν υπάρχει μακρόπνοος προγραμματισμός, ούτε  ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης», τονίζει ο κ. Χατζησάββας και εξηγεί πως αξιοποιούνται μόνο τα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκές πηγές προγράμματα, για έργα, κοινωνικοπρονοιακές και πολιτιστικές δράσεις, που από μόνα τους όμως δεν επαρκούν. «Το «ισχυρό ταμείο» προέρχεται από μη αξιοποιημένα κονδύλια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.
«Ζούμε σε μια βρώμικη πόλη»
Ο κ. Χατζησάββας αναφέρεται στο σημαντικό θέμα της καθαριότητας τονίζοντας ότι η εικόνα της βρώμικης πόλης σχολιάζεται σχεδόν καθημερινά από τους πολίτες. «Η σάρωση σε δρόμους και πλατείες είναι ανύπαρκτη, ενώ οι περισσότερες γειτονιές βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη», λέει. «Έτσι, έχουμε το φαινόμενο οι δημότες να πληρώνουν υψηλά δημοτικά τέλη και  οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι υποβαθμισμένες. Πραγματικά υπάρχει το ερώτημα, εάν μέρος των δημοτικών τελών κατευθύνεται, παρανόμως, σε άλλους σκοπούς», υποστηρίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα άλλο θέμα που «καίει» τον δήμο είναι η απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων του δήμου όπως είναι για παράδειγμα οι ιδιόκτητες δημοτικές κατασκηνώσεις στην Ποτίδαια Χαλκιδικής. «Δεν αξιοποιείται ούτε η έκταση των 40, περίπου, στρεμμάτων στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά, που είναι εντός των διοικητικών ορίων του δήμου μας και όπου μπορούν να κατασκευαστούν αθλητικές υποδομές (όπως γήπεδα ποδοσφαίρου), έργα χαμηλού προϋπολογισμού, μεγάλης όμως κοινωνικής απόδοσης», τονίζει ο κ. Χατζησάββας.
Προβλήματα και στις υπηρεσίες
Ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης αναφέρεται επίσης στις υπηρεσίες του δήμου, που, όπως λέει, οι περισσότερες είναι υποστελεχωμένες, αποτέλεσμα της άποψης και συνακόλουθα της πολιτικής του δημάρχου ότι είναι υπεραρκετό το προσωπικό. «Ήδη, όμως, προέκυψαν προβλήματα σε υπηρεσίες του δήμου, λόγω έλλειψης προσωπικού και η ευθύνη για αυτό είναι κυρίως του δημάρχου, διότι δεν φρόντισε εγκαίρως για τη στελέχωσή τους, αλλά τις αποδυνάμωσε ακόμα περισσότερο με τη μετάταξη πολλών υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες εκτός δήμου», αναφέρει και συμπληρώνει ότι ο υπηρεσιακός μηχανισμός, με δομή και ιεραρχία, πρέπει να είναι χειραφετημένος από την εκάστοτε αιρετή διοίκηση, ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο και μηχανισμός εξυπηρέτησης των πολιτών. «Στο δήμο Νεάπολης Συκεών, με τη συνεχή πίεση της διοίκησης, με πολιτικές «προληπτικής τρομοκρατίας» που εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, η διοικητική δομή του δήμου εξελίχθηκε σε ένα μόρφωμα χωρίς αρχή μέση και τέλος, όπου μόνον το φιλότιμο των υπαλλήλων και οι εισπρακτικές υπηρεσίες λειτουργούν με σχετική επάρκεια, γιατί τροφοδοτούν το «ισχυρό δημοτικό ταμείο», το φετίχ του δημάρχου!», τονίζει.
Ο κ. Χατζησάββας αναφέρεται επίσης στα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα, τα οποία, όπως λέει, έχουνε σταματήσει λόγω «παρατυπιών». «Το έργο του 8ου και 15ου νηπιαγωγείου Συκεών σταμάτησε και μάλιστα ο δήμος υποχρεώθηκε να επιστρέψει χρήματα που εισέπραξε, επίσης απεντάχθηκε το έργο «Παιδικός Σταθμός Πεύκων», όπου οι πολίτες όλης της Ελλάδας είδανε την προκλητική συμπεριφορά και λογική του δημάρχου, να διεκδικεί δύο φορές για το ίδιο έργο τα χρήματα που προέρχονται από το υστέρημα τους», συμπληρώνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Ενώ θέλει να αφήσει ασχολίαστη την χωρίς όρια και μέτρο διαφήμιση και την αυτοπροβολή του. «Μετά από αυτά, στην καλύτερη περίπτωση θα τον αφήναμε μετεξεταστέο…», καταλήγει ο κ. Χατζησάββας.
«Ανάρμοστη συμπεριφορά»
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑυΡΑ», Χρήστος Γιαρένης υποστηρίζει ότι το να είναι κάποιος δημοτικός σύμβουλος στην αντιπολίτευση του δήμου Νεάπολης Συκεών είναι θέση εξαιρετικά δύσκολη έως και επικίνδυνη. «Στον δήμο μας, δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη κατακτηθεί βασικές αρχές και κανόνες της δημοκρατίας. Όταν η κριτική και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης ενοχλούν, τότε αυτή απαξιώνεται, χλευάζεται και άλλες φορές υβρίζεται, λοιδωρείται και καταδιώκεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου προβάλαμε βίντεο με κραυγαλέα ψευδείς δηλώσεις του Σ. Δανιηλίδη, που αφορούσαν τον δημοτικό φόρο», λέει και συμπληρώνει: «Υποστήκαμε μια ανοίκεια λεκτική επίθεση που οδήγησε σύσσωμη την αντιπολίτευση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στο πρόσωπό μου, σε αποχώρηση. Τέτοιες συμπεριφορές δυστυχώς είναι πλέον συνηθισμένες στον δήμο μας». Ο κ. Γιαρένης αναφέρεται επίσης στην προβολή της δημοτικής αρχής τονίζοντας ότι το διαδικτυακό site του δήμου αποτελεί αποκλειστικό βήμα της διοίκησης και μόνο. «Ζητήσαμε να ανοίξει στις ανακοινώσεις και της αντιπολίτευσης και η πρότασή μας απορρίφθηκε. Ζητήσαμε επίσης να γίνει διαδραστικό, δηλαδή να μπορούν όλοι οι πολίτες να εκφράζονται μέσα από αυτό. Η διοίκηση σιωπά εκκωφαντικά. Προτιμά τη μοναξιά του μονόλογου», τονίζει.
«Υπερφορολόγηση»
Ο ίδιος αναφέρεται επίσης στον εξωφρενικό, όπως χαρακτηρίζει, δημοτικό φόρο. «Η δημοτική αρχή επιμένει στην επιβολή αυτού του φόρου και συνεχίζει να αγνοεί την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Οι συνδημότες μας θα πληρώσουν για μια ακόμη χρονιά τον δυσβάσταχτο αυτό φόρο, ο οποίος ειδικά στη δημοτική ενότητα των Συκεών έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή πανελλαδικά (0,70 €/τετραγωνικό μέτρο). Με άλλα λόγια: ο συντελεστής του δημοτικού φόρου ενός καταστήματος των Συκεών είναι διπλάσιος από αυτόν ενός καταστήματος της Τσιμισκή (!) ενώ ο συντελεστής του δημοτικού φόρου ενός σπιτιού στις Συκιές είναι τεσσεράμισι φορές μεγαλύτερος από αυτόν μιας βίλας στο Πανόραμα (!)», τονίζει ο κ. Γιαρένης. Όσον αφορά στα δημοτικά τέλη, ο επικεφαλής της «ΑυΡΑ», αναφέρει ότι οι τιμές των δημοτικών τελών στον δήμο και στις κατοικίες αλλά και στους επαγγελματικούς χώρους είναι από τις μεγαλύτερες στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
«Το σύνδρομο του παντογνώστη»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανανέωση Τώρα», Νίκος Φασφαλής εμφανίζεται εν μέρει διστακτικός στο να κρίνει τη «νέα» δημοτική αρχή, ωστόσο όπως λέει, «η παραμονή της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής στην εξουσία για πάνω από είκοσι έτη(!), επιτρέπει όχι απλά τη κριτική στην λειτουργία της αλλά την επιβάλει κιόλας». «Από την αρχή ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η πολύχρονη παραμονή στην εξουσία θα καθόριζε κάθε πράξη της από καθεστωτική αντίληψη. Το είχαμε τονίσει χαρακτηριστικά και η παράταξή μας κάλεσε του συμπολίτες μας για «ανανέωση τώρα». Δυστυχώς όμως ζούμε στην εποχή της εικόνας, του εύκολου, του πελατειακού και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε έκπληξη. Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι συνεργάτες του μπροστά στην κατάσταση αυτή δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του παντογνώστη», αναφέρει ο κ. Φασφαλής. «Σήμερα, ειδικά, που οι πρωτόγνωρες συνθήκες στη χώρα επιβάλλουν τη συμμετοχικότητα στις αποφάσεις και στις δράσεις στον δήμο μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Καμία φρεσκάδα ιδεών ενώ κάθε εγερτήρια ιδέα που ξεπηδά από την αντιπολίτευση δεν έχει καμία ελπίδα να εισακουστεί. Ακόμη και το πολυδιαφημισμένο πλεόνασμα του δήμου δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα αφού, στην πραγματικότητα, έχουμε την εικόνα του πλούσιου δήμου με τους πολίτες να δυστυχούν», συμπληρώνει. Και καταλήγει: «Πιστεύουμε ότι τελικά η αξιολογική ζυγαριά σαφώς γέρνει αρνητικά αφού η πολυετής παραμονή στην εξουσία είναι απαγορευτική σε κάθε αλλαγή και σε οτιδήποτε νέο και καινοτόμο».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.