, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αλλαγές στον κανονισμό του EFSM για τα δάνεια στην Ευρωζώνη

ImageHandler (5)Aλλαγές στον EFSF που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη λήψη ενός νέου δανείου-γέφυρα για την Ελλάδα και για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ενέκρινε το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του ο «Guardian», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε αλλαγές οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, σε περίπτωση που αποφασίσει να ζητήσει άλλο ένα δάνειο-γέφυρα. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ένα νέο δάνειο-γέφυρα μπορεί να χρειαστεί σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου οπότε και η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Γενικότερα, με την τροποποίηση της νομοθεσίας που εγκρίθηκε την Τρίτη, διασφαλίζεται ότι η χορήγηση οικονομικής στήριξης από τον EFSM σε κράτος μέλος της Ευρωζώνης θα είναι εγγυημένη, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα θωρακίζονται νομικά απέναντι σε κάθε δυνητικό κίνδυνο τα ευρωπαϊκά κράτη που δεν ανήκουν στο ευρώ.
Τα ευρωπαϊκά κράτη εκτός ευρώ θα πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως για κάθε ζημιά που ενδεχομένως υποστούν, εάν η χώρα που λαμβάνει την οικονομική στήριξη δεν κατορθώσει να αποπληρώσει εγκαίρως και σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται τη βοήθεια που έλαβε.

 protothema.gr

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.