, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Για να υπάρχει νομιμοποίηση των πολιτικών… προσφυγή στις κάλπες!"

Diwti copy
Θα περιμένει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν θα παραδώσει την έδρα της στη Λάρισα ή όχι η Ηρώ Διώτη, που στις πρόσφατες κρίσιμες ψηφοφορίες της Βουλής για τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές μας προτίμησε το «παρών». Η στάση της βουλευτίνας της Κουμουνδούρου από τον… κάμπο θεωρήθηκε για πολλούς μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ «έκπληξη» αφού η Ηρώ Διώτη μέχρι πρότινος θεωρείτο «προεδρική». Μιλώντας στην Karfitsa εξηγεί για ποιους λόγους ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές και ελπίζει πως το κόμμα της δεν θα διασπαστεί. Λέει πως το ευρώ δεν είναι μονόδρομος σημειώνοντας ότι: αν μας πούνε να πεθάνουμε για το ευρώ, το λογικό είναι να μην το κάνουμε» και παρέχει πλήρη στήριξη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Θα εξακολουθείτε να λέτε «παρών» στα νομοσχέδια της κυβέρνησης και μέχρι πότε; Υπάρχει περίπτωση το «παρών» να γίνει «ναι» και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Η άρνηση μου να ψηφίσω τα προαπαιτούμενα και κατ’ επέκταση τη συμφωνία δεν έχει να κάνει με νομοσχέδια που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση, αλλά με ένα πλαίσιο που ήταν αποτέλεσμα ενός εκβιασμού και που κατά την εκτίμηση μου, και όχι μόνο τη δική μου, οδηγεί σε αναπαραγωγή του φαύλου κύκλου της λιτότητας. Τα νομοθετήματα που μέχρι τώρα πέρασαν από τη Βουλή επούλωναν πληγές που άνοιξαν στην περίοδο της κρίσης, αποκαθιστούσαν αδικίες, εμβάθυναν τη δημοκρατία. Αλλοίμονο, αν δε στηρίξουμε νομοσχέδια που έχουν τέτοιο πρόσημο.
Τον τελευταίο καιρό γράφεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για τη δημιουργία δικού του κόμματος, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίξει το έργο της κυβέρνησης και τη συμφωνία με τους δανειστές. Το θεωρείτε πιθανό; Έχετε ακούσει κάτι σχετικό;
Το τι γράφεται δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα τις περισσότερες φορές. Είναι «ευσεβείς πόθοι» αυτών που γράφουν με σκοπό να χειραγωγήσουν. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συλλογικές διαδικασίες  και συνεδριάσεις οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ για να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Το τι θα γίνει εξαρτάται από την πορεία αυτών των διαδικασιών.
Σας ζήτησε κανείς να παραδώσετε την έδρα σας; Αν το κάνει, τι θα απαντήσετε; Σκοπεύετε να την παραδώσετε δεδομένου ότι δεν στηρίζετε τη νέα συμφωνία;
Όλοι και όλες οι βουλευτές και βουλευτίνες, έχουμε υπογράψει πριν την υποψηφιότητα μας έναν κώδικα δεοντολογίας. Βρισκόμαστε λοιπόν σε διαδικασίες συλλογικές, όπου οι όποιες αποφάσεις, καθορίζουν και τη στάση του καθενός και της καθεμίας από εμάς.
Το ευρώ τελικά είναι μονόδρομος ή υιοθετείτε τις απόψεις του κ. Λαφαζάνη και του κ. Λαπαβίτσα για επιστροφή στη δραχμή;
Τίποτα δεν είναι μονόδρομος σε αυτή τη ζωή. Προφανώς αν μας πούνε να πεθάνουμε για το ευρώ, το λογικό είναι να μην το κάνουμε. Ένα νόμισμα από μόνο του, όποιο κι αν είναι, δεν λέει τίποτα. Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική που συνοδεύει αυτό το νόμισμα και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Θεωρώ ανοησίες αυτά που παρουσιάζονται στα κανάλια γύρω από αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι τα ΜΜΕ και αυτοί που ενορχηστρώνουν με αυτό τον τρόπο αυτήν τη συζήτηση είναι αυτοί που έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα και δεν τους ενδιαφέρει διόλου ο ελληνικός λαός. Αντιθέτως θέλουν να τον βάλουν να πληρώσει το λογαριασμό.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δέχεται να κάνει νόμο του κράτους ό,τι της υποδεικνύει η τρόικα για να μην βγούμε από το ευρώ, επειδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ποιος φέρει την ευθύνη; Ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας ή αποκλειστικά οι εταίροι μας;
Τα πρόσωπα έχουν το ρόλο τους στην ιστορία αλλά δεν είναι το καθοριστικό. Οι άνθρωποι στους οποίους αναφέρεστε θεωρώ ότι έκαναν το καλύτερο δυνατό. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει χτίσει τα κέρδη του και την επικράτησή του πάνω σε μια πολιτική που με μοχλό το χρέος φτωχοποιεί λαούς κυρίως στο Νότο,  για να διασώζονται οι τράπεζες και το κεφάλαιο. Δεν είναι θέμα χρόνου το τι συνέβη. Αυτά είναι αφηγήσεις για μικρά παιδιά. Απέναντι σε όλους αυτούς και τον πόλεμο που μας έκαναν είναι δύσκολο κανείς να τα καταφέρει μόνος μέσα στο δικό τους πλαίσιο. Το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει για να πούμε ότι η Ευρώπη μπορεί να εκδημοκρατιστεί και να αλλάξει πορεία, να γίνει κοινωνικά δίκαιη. Αυτό χρειάζεται και άλλες χώρες σε κοινό μέτωπο. Κυρίως τους λαούς των χωρών φυσικά.
Φοβάστε διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ δεδομένων των αναλογιών και των διαφορετικών απόψεων επί της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής;
Αυτά θα τα δείξουν και θα τα αποφασίσουν οι συλλογικές διαδικασίες. Ευτυχώς η Αριστερά σε αντίθεση με το αστικό μπλοκ της διαπλοκής και των προσωπικών στρατηγικών έχει ακόμα τη συλλογικότητα στο κέντρο της λειτουργίας της.
Μιλώντας για τις φυλές και τις συνιστώσες μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί σας θεωρούσαν μέχρι πρότινος «προεδρική». Βλέπουμε ωστόσο να αντιδράτε όπως αντιδρά και η Αριστερή Πλατφόρμα.
Δεν συμμερίζομαι τη συζήτηση που γίνεται με όρους κιτρινισμού και αυριανισμού. Οι διαφορετικές απόψεις ήταν και είναι πλούτος για την αριστερά και το κίνημα και πολύ περισσότερο η σύνθεσή τους με προωθητικό τρόπο. Έρχονται φυσικά στιγμές που είναι δύσκολο πράγμα η σύνθεση, αλλά εκεί θα κριθεί και το τι θα κάνουμε. Ανήκουμε σε αυτούς που ως συλλογική ταυτότητα κρίναμε τα πράγματα πάντα με πολιτικούς όρους και με βάση το τι είπαμε στον κόσμο που μας τίμησε με την ψήφο του.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο τρόπος με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά της δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση; Εάν γίνει εναντίον της πρόταση μομφής τι θα ψηφίσετε;
Ο πόλεμος που γίνεται στη Ζωή Κωσταντοπούλου είναι στα πλαίσια αυτά που σας περιέγραψα ήδη για την στρατηγική των ΜΜΕ και του αστικού μπλοκ, προκειμένου να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, να δαιμονοποιήσουν αυτούς που τους ενοχλούν και να επιβάλλουν τις δικές τους λύσεις για τα δικά τους συμφέροντα. Νομίζω ότι έτσι οφείλουμε να κρίνουμε τα πράγματα, με πολιτικό τρόπο και όχι με το αν μας αρέσει η φάτσα του τάδε ή του δείνα, ούτε με το τι λένε τα δελτία των 8.
Ο κίνδυνος για ένα GREXIT έχει απομακρυνθεί;
Όχι, διότι βλέπετε και το «παιχνίδι» των εταίρων. Πάλι δεν τους φτάνουν τα μέτρα, πάλι θα αρχίσει το γνωστό παραμύθι των «μεταρρυθμίσεων» που δεν προχωράνε κλπ. Δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα ποιός συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη θα νικήσει στο τέλος σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. Άρα μπορεί και να επιδιώκουν Grexit. Συνεπώς, εμείς πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι και να ξέρουμε τι θα κάνουμε σε όλα τα ενδεχόμενα, με κριτήριο πάντα την υπεράσπιση  της ελληνικής κοινωνίας, των  εργαζόμενων και των ανθρώπων που πλήττονται χρόνια τώρα από αυτές τις πολιτικές. Είναι αυτό που ονομάζεται στρατηγική. Πρέπει να τη διαθέτει ο οποιοσδήποτε βρίσκεται στην κυβέρνηση για να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις και να προστατεύσει το λαό του από οτιδήποτε ανεξέλεγκτο.
Βλέπετε εκλογές; Πρέπει να διεξαχθούν εκλογές δεδομένου ότι άλλο πρόγραμμα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και τελικά άλλο εφαρμόζει;
Επειδή η πολιτική αριθμητική είναι συγκεκριμένη κι επειδή οι εξελίξεις είναι πολύ πυκνές κι επειδή το πλαίσιο που επιβάλλεται στην ελληνική κυβέρνηση ως προϊόν εκβιασμού είναι δεδομένο, εκ των πραγμάτων κι αφού δεν μπορεί να είμαστε σαν τους άλλους, για να υπάρχει και νομιμοποίηση στις πολιτικές που θα εφαρμόσεις, οφείλεις να προσφύγεις στον ελληνικό λαό.

#Tags: Λάρισα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.