Αυτόματοι πωλητές γάλακτος στους φούρνους της Θεσσαλονίκης!
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Σε μια ενέργεια που προσβλέπει αφενός στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης και αφετέρου στην προώθηση των προϊόντων των ντόπιων αγελαδοτρόφων προχώρησαν οι αρτοποιοί της χώρας με τη διάθεση γάλακτος μέσω αυτόματων πωλητών, στα πλαίσια προγράμματος που ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη.
«Είναι ένα πρόγραμμα που αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλα τα αρτοποιεία της χώρας, αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί στο karfitsa.gr ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Νεόφυτος Παπαδόπουλος.
Συνολικά 28 αρτοποιεία έχουν ξεκινήσει να διαθέτουν γάλα μέσω των αυτόματων πωλητών, εκ των οποίων τα 24 βρίσκονται σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, ένα στο Σταυρό, ένα στην Ασπροβάλτα και δύο στη Χαλκιδική.
«Το γάλα προέρχεται από ντόπιους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, όπως ο Πεντάλοφος, η Σίνδος, η Λητή, η Νεοχωρούδα και ο Δρυμός. Πρόκειται για μια ομάδα 30 παραγωγών με τους οποίους συνεργαζόμαστε», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παστερίωση του γάλακτος γίνεται σε εγκαταστάσεις στην περιιοχή του Πενταλόφου που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της συνεργασίας αρτοποιών και αγελαδοτρόφων.
Προς το παρών οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται σε φιάλες του λίτρου μόνο πλήρες γάλα και σιγά σιγά αναμένεται να διατεθεί και ελαφρύ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν.
«Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν με 1,10 ευρώ γάλα εφόσον επιλέξουν να ρίξουν χρήματα στο ειδικό ΑΤΜ γάλακτος, ενώ η ίδια ποσότητα θα κοστίσει 1 ευρώ εάν η αγορά γίνει με την ειδική χρεωστική κάρτα που μπορούν να προμηθευτούν από τα αρτοποιεία που διαθέτουν αυτόματους πωλητές», επισημαίνει ο Νεόφυτος Παπαδόπουλος.
Το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει από δύο έως έξι μήνες και κατόπιν αναμένεται να εφαρμοστεί σε αρτοποιεία σε ολόκληρη τη χώρα.