, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έλεγχοι σε… οινοποιητικές επιχειρήσεις!


krasia

Τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε οινοποιητικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του φετινού τρύγου, για να διαπιστωθεί η νομιμότητα εισκόμισης της παραγωγής σταφυλιών σε αυτές, προαναγγέλλει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Ειδικότερα, με επείγον έγγραφό της η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, αφού υπενθυμίζει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τις υποχρεώσεις επιχειρήσεων και αμπελουργών, καλεί τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής καθώς και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου «κατά τη διάρκεια του τρύγου να πραγματοποιήσουν απροειδοποίητα αυστηρούς επιτόπιους ελέγχους στις οινοποιητικές εγκαταστάσεις και στα σημεία παραλαβής των σταφυλιών προς οινοποίηση» και να της κοινοποιήσουν τα αποτελέσματά τους.
Σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, απαγορεύεται η οινοποίηση «μη οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου» αλλά και η οινοποίηση ποικιλιών που προέρχονται από αμπελοτεμάχια, τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο δυναμικό της παραγωγής του αμπελοοινικού τομέα, δηλαδή χωρίς δικαίωμα φύτευσης, τεμάχια ποικιλιών διπλής-τριπλής χρήσης ή επιτραπέζιων σταφυλιών. Έτσι, οι αμπελουργοί είναι υποχρεωμένοι πριν τη συγκομιδή των σταφυλιών να υποβάλουν στις επιχειρήσεις όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων, από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια. Στοιχεία που θα πρέπει να συμφωνούν με αυτά της δήλωσης συγκομιδής των αμπελουργών, της δήλωσης παραγωγής της οινοποιητικής επιχείρησης και με τα στοιχεία του Αμπελουργικού Μητρώου.
Κατά την παραλαβή των σταφυλιών από τις επιχειρήσεις είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο τιμολόγιο, πέρα από τα στοιχεία του αμπελοκαλλιεργητή, η ποικιλία των σταφυλιών, ο κωδικός του αμπελοτεμαχίου στο Αμπελουργικό Μητρώο και στην περίπτωση παράδοσης φορτίου από διαφορετικά αμπέλια να αναφέρεται στο παραστατικό η ποσότητα των σταφυλιών που αντιστοιχεί στο κάθε αμπελοτεμάχιο της εκμετάλλευσής του. Στην περίπτωση που παραληφθεί φορτίο, είτε από χώρα της ΕΕ, είτε από τρίτες χώρες, ο παραλήπτης οφείλει να ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές του τόπου εκφόρτωσης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται, δε, ότι απαγορεύεται η παραλαβή και η επεξεργασία στις οινοποιητικές εγκαταστάσεις επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, η γενική εικόνα για τη φετινή εσοδεία εμφανίζεται αρκετά καλή. Η χρονιά είναι όψιμη στις περισσότερες περιοχές και τα αποθέματα βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα. Ως προς τις τιμές, εκτιμάται ότι θα είναι σταθερές ή και θα έχουν ελαφρά ανοδικές τάσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.