, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

"Η ΝΔ θα πει πως το μνημόνιο είναι κακό και πως θα το… σκίσει!"

vouli3
Του Δημήτρη Βασιλειάδη*
Παρακολουθώντας την δημόσια συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές, στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπω μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης να έχει πραγματικά θυμώσει με την απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού.
Ας δούμε όμως τις παραμέτρους που τον οδήγησαν σε αυτήν την πράξη. Ο Τσίπρας χαίρει (σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης) της συμπάθειας μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος. Έχει ψηφίσει μνημόνιο άλλα οι επιπτώσεις του δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές στις τσέπες των ψηφοφόρων. Έχει την αξιωματική αντιπολίτευση σχεδόν στα αζήτητα. Θεωρεί πως τώρα είναι η ευκαιρία του για εσωκομματικό ξεκαθάρισμα και να απαλλαγεί από τα βαρίδια που του χαλάνε το γλυκό. Επίσης έχει σίγουρα την συναίνεση της Fr. Merkel και όλων των θεσμικών της Ε.Ε. Ε, πείτε μου τώρα, ποιος πρωθυπουργός αυτής της χώρας θα είχε αυτή την συναστρία και δεν θα έκανε πρόωρες εκλογές, ακόμα και αν οι τελευταίες εκλογές είχαν γίνει χθες!
Το επιχείρημα ότι οι εκλογές θα προκαλέσουν τριγμούς στην οικονομία μάλλον δεν στέκει. Η οικονομία είναι ήδη στον πάτο και δύσκολα μπορεί να πάει χειρότερα. Άρα όσοι επικαλούνται την πορεία της οικονομίας δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προκαλούν τον φόβο και μάλιστα χωρίς λόγο. Άλλωστε το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν εξεπλάγησαν από την απόφαση του Τσίπρα (θα έλεγα μάλιστα πως την είδαν και θετικά), σημαίνει ότι ούτε αυτοί εκτιμούν επιπλέον κινδύνους.
Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αμήχανη και όπως πάντα στην ΝΔ, παντελώς ανέτοιμη για μια νέα πρόταση. Ο προεκλογικός της λόγος θα στρέφεται γύρω από το πόσο ψεύτης είναι ο Τσίπρας και πόσο καλύτερο ήταν το δικό της μνημόνιο. Με αυτήν την επιχειρηματολογία δεν θα πάει μακριά. Αντίθετα αν μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό για πιστή εφαρμογή του μνημονίου αν γίνει κυβέρνηση ή τον αυστηρό έλεγχο της τήρησης του από την κυβέρνηση, αν παραμείνει στην αντιπολίτευση, τότε έχει ελπίδα να ανακάμψει. Ο κόσμος πλέον έχει καταλάβει ότι τα προγράμματα αυτά είναι μονόδρομος για την χώρα και αυτό το πιστώνουμε στον Τσίπρα.
Μάλλον όμως η ΝΔ θα κάνει το αντίθετο. Θα πει πως το μνημόνιο είναι κακό και πως μόλις έρθει στην εξουσία θα το «σκίσει». Για αυτό θα κερδίσει ο Τσίπρας, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να πείσει ακόμα και τους πιο αντιμνημονιακούς ότι το μνημόνιο είναι παράδεισος, ότι ο καπιταλισμός πουλιέται πιο εύκολα αν τον ντύσεις με αριστερό μανδύα και όλα αυτά με την σύμφωνη γνώμης της Merkel που πλέον έχει καταλάβει και αυτή ότι ο άνθρωπος της στην Ελλάδα λέγεται Τσίπρας.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας Interview
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Σάββα Αυγητίδη στο e-photopress.blogspot.com

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.