, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι έχουν οι έρμες (οι πλειοψηφίες) και ψοφάνε;

matisΤου Χρήστου Μάτη*
Η προσφυγή στις κάλπες ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που στην ψηφοφορία για την εντολή διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση βρέθηκε με λιγότερες από 151 ψήφους. Από εκεί και πέρα, δεν είχε ιδιαίτερη σημασία αν θα κατάληγε να έχει 110, 115 ή 120 βουλευτές. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, μία χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με κυβέρνηση μειοψηφίας. Μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να ταιριάζει σε μία χώρα που οι θεσμοί δουλεύουν, το κράτος είναι ουδέτερο και ο διευθυντής του ΕΚΑΒ δεν θεωρείται πολιτικό στέλεχος που πρέπει να αλλάζει, όταν αλλάζει η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα δεν είναι τέτοια χώρα. Το αντίθετο μάλιστα. Τα τελευταία χρόνια, δεν κυβερνήθηκε ούτε με κυβερνήσεις που είχαν μεγάλη πλειοψηφία στην βουλή. Σχεδόν 45% και απόλυτη πλειοψηφία είχε ο Παπανδρέου κι άντεξε περίπου 18 μήνες μετά το μνημόνιο, δικτατορική ανάδειξη είχε ο Παπαδήμος κι έγινε ανεκτός για μισό χρόνο μέχρι να γίνουν εκλογές, με 180 ξεκίνησε ο Σαμαράς και στο τέλος ήταν υπό αμφισβήτηση οι 150.Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό συνήθισε να κυβερνά με το μπλοκ των επιταγών, μοιράζοντας χρήμα και αναδεικνύοντας την …τεράστια σημασία των τομέων στους οποίους διαθέτει το χρήμα.
Ο πολιτισμός για παράδειγμα είναι ένας τέτοιος τομέας. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπηρετεί αυτόν τον τομέα. Επειδή ο πολιτισμός είναι σοβαρή υπόθεση, το ΚΒΘΕ επιχορηγείται για να παράγει πολιτισμό διότι ο πολιτισμός τον οποίο παράγει, κοστίζει περισσότερο από τα έσοδα τα οποία δημιουργεί. Αυτή η επιχορήγηση όμως μειώνει αναγκαστικά τα χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν σε άλλες δραστηριότητες.Όταν μειώνεται η επιχορήγηση, όλοι φωνάζουν ότι δεν είναι δυνατό να υποβαθμίζεται ο πολιτισμός. Αλλά το ίδιο λένε (σχεδόν οι ίδιοι) όλοι και όταν περικόπτεται η επιχορήγηση από τους αγρότες και από τους τρίτεκνους και ούτω καθεξής.
Όλοι θέλουν να υπάρχουν λεφτά για όλα. Αυτά όμως δεν υπάρχουν. Και δεν θα βρεθούν όσες εκλογές και αν γίνουν. Δυστυχώς οι πλειοψηφίες καταρρέουν επειδή κανένας δεν θέλει να γίνει κακός λέγοντας την αλήθεια. Προτιμά, όπως έγινε στο ΚΘΒΕ, να δεσμεύεται ότι θα δώσει λεφτά που απλώς … δεν έχει. Θέλουν όλοι να καλοπιάνουν αυτούς που τους ψηφίζουν. Διότι αλλιώς δεν θα τους ψηφίσουν. Πως θα διεκδικήσει ένας ηθοποιός την ψήφο των ηθοποιών, αν δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι προέβλεψε λεφτά για αυτούς; Το ότι προέβλεψε λεφτά που δεν υπάρχουν, ας θεωρηθεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια.
Όμως τα περιθώρια εξαντλούνται και αυτό πολύ σύντομα αυτήν η διαχείριση θα έχει ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: Να μην υπάρχουν λεφτά για κανέναν! Ούτε για το ΚΘΒΕ, ούτε για τους αγρότες, ούτε για τους τρίτεκνους. Και τότε θα αναζητηθούν αναγκαστικά κυβερνήσεις ευρύτατης συνεργασίας σε αυτήν την χώρα. Αν βέβαια υπάρχει πλέον οτιδήποτε να διαχειριστούν κι αν βέβαια υπάρχει ακόμη χώρα…
*Ο κ. Μάτης είναι δημοσιογράφος και πρ. δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.