, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ετοιμάζονται οι λίστες! Ονόματα, «κομμένοι» και… υποψήφιοι- έκπληξη!

kalpes-thema
του Βαγγέλη Στολάκη
Καλοκαιρινή… ραστώνη και ξεκούραση για τα επιτελεία των κομμάτων στη Θεσσαλονίκη, ακόμα και τώρα λίγες ώρες αφότου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του. Άλλωστε όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικοπολιτικά και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των επικείμενων εκλογών, παρά το γεγονός ότι το σενάριο για 20 Σεπτεμβρίου είναι το επικρατέστερο.  Η παραίτηση του Πρωθυπουργού υπήρξε η αφορμή να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του λαού από τα μπάνια τους και να είναι stand by και σε ετοιμότητα για τις κάλπες που θα στηθούν. Σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις λίστες- ψηφοδέλτια των υποψηφίων βουλευτών και πως η σειρά θα κρατηθεί ανάλογα με την σταυροδοσία που έλαβε ο κάθε υποψήφιος στις εκλογές του Ιανουαρίου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν… εκπλήξεις σε περίπτωση που γίνει κάποια μεταγραφή σημαντικής προσωπικότητας από κάποιο κόμμα σε κάποιο άλλο!
ΣΥΡΙΖΑ και Λαφαζανικοί
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι λίστες του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διαφωνίας της Αριστερής Πλατφόρμας και του χάσματος του επικεφαλής αυτής, Παναγιώτη Λαφαζάνη με το Μέγαρο Μαξίμου. Η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία μόλις χθες ανακοίνωσε τη δημιουργία της ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας με το όνομα «Λαϊκή Ενότητα»  στη Θεσσαλονίκη μετρά τρεις βουλευτές, δυο στην πρώτη περιφέρεια και μια στην δεύτερη. Εκτιμάται πως η στελέχωση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Ενότητας» θα γίνει βάσει της σταυροδοσίας που έλαβαν οι βουλευτές και οι υποψήφιοι. Αυτό σημαίνει πως στην Α’ Θεσσαλονίκης στο ψηφοδέλτιο του κ. Λαφαζάνη πρώτη θα τοποθετηθεί η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και δεύτερη η κ. Γαϊτάνη, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης την «πρωτιά» θα έχει η Λίτσα Αμμανατίδου.
Αυτό σημαίνει πως μένουν κενές τρεις θέσεις κατά πάσα πιθανότητα εκλόγιμες στα ψηφοδέλτια του νομού στο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος στη λίστα αναμένεται να τοποθετηθεί ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ για την εν λόγω περιφέρεια ακούγεται και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη. Πιθανοί μνηστήρες των θέσεων Χαραλαμπίδου και Γαϊτάνη στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 και πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου ο οποίος στις εκλογές του Ιανουαρίου «κόπηκε» από το Λαφαζανικό μπλοκ. Ο κ. Μυλόπουλος ως γνωστό διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα από την εποχή της πρυτανείας, όταν ο πρώτος τα «έσπασε» με την καλή του φίλη και υπουργό Παιδείας επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, Άννα Διαμαντοπούλου. Στο πρόσωπο του Μυλόπουλου ο Τσίπρας βρήκε τότε έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους πανεπιστημιακούς. Αντίστοιχη είναι και η σχέση του πρωθυπουργού με τον σημερινό Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη από την εποχή του «μαύρου» στην ΕΡΤ3. Για το λόγο αυτό ορισμένοι προεξοφλούν πως σε περίπτωση εκλογών ο δημοσιογράφος θα αναλάβει υπουργικό θώκο, όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. «Φαβορί» πάντως, για μια εκλόγιμη θέση στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο καθηγητής και μέλος της Κίνησης των 53, Χρήστος Λάσκος.
Νέα Δημοκρατία
Στη Νέα Δημοκρατία Θεσσαλονίκης αυτή την περίοδο επικρατεί… νηνεμία σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη στελέχωση των ψηφοδελτίων στο νομό Θεσσαλονίκης, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι οι λίστες δεν θα αλλάξουν ριζικά, όπως αναμένεται να συμβεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.  Σε ό,τι αφορά τις λίστες του κόμματος σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης μέχρι και τους πρώτους επιλαχόντες βουλευτές, δηλαδή τους Γιώργο Ορφανό και Δημήτρη Βαρτζόπουλο αντίστοιχα, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην κατάταξη. «Εκτός αν προκύψει κάποιο πρόσωπο έκπληξη. Κάποια σημαντική μεταγραφή που θα δώσει ανοδική τάση στα ποσοστά του κόμματος» έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος «γαλάζιος» παράγοντας. Μετά τους κυρίους Ορφανό και Βαρτζόπουλο όλα είναι ανοικτά για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ώστε να τοποθετήσει όποιον υποψήφιο θέλει σε όποια θέση θέλει. Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι της ΝΔ στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν εμφανίζονται διατεθειμένοι να δώσουν εκ νέου τη μάχη, κι ας μην είναι για τον… σταυρό κι ας ξέρουν  ότι δεν θα εκλεγούν. «Θα δώσω την ίδια μάχη είτε με βάλουν στην πρώτη είτε στην τελευταία θέση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Άννα Ευθυμίου. Στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκτιμούν πάντως πως ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα επιχειρήσει αποσαμαροποίση της ΝΔ Θεσσαλονίκης βγάζοντας εκτός ψηφοδελτίων υποψηφίους που είναι φίλοι του Αντώνη Σαμαρά, όπως είναι ο κ. Βαρτζόπουλος ή ο πρώην γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.
«Ποτάμι»
Σε ό,τι αφορά το ΠΟΤΑΜΙ, στις δυο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε διαφορά. Η Χριστίνα Ταχιάου θα είναι πρώτη στη λίστα στην Α’ Θεσσαλονίκης και η Κατερίνα Μάρκου θα φιγουράρει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου στη Β’ Θεσσαλονίκης. Δεύτερος στη λίστα εκεί αναμένεται να τοποθετηθεί ο Νίκος Νυφούδης ο οποίος έχασε την έδρα για μερικές δεκάδες σταυρούς και προσέφυγε στο εκλογοδικείο καταθέτοντας ένσταση επί τριών συγκεκριμένων εκλογικών τμημάτων. Στελέχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ δεν θεωρούν ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Αλλαγές σε θέσεις υποψηφίων, εκλεγμένων βουλευτών και πρώτων επιλαχόντων αναμένεται να γίνουν από τον Σταύρο Θεοδωράκη σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, καθώς όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Karfitsa συμπεριφορές συγκεκριμένων ατόμων έχουν ενοχλήσει τον επικεφαλής της Σεβαστουπόλεως.
ΠΑΣΟΚ
Καμία πρόθεση να οδηγήσει στα άκρα την… άτυπη κόντρα της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν έχει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και για το λόγο αυτό δεν θα αλλάξει τη σύνθεση του ψηφοδελτίου στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πρώτος θα φιγουράρει στη λίστα της Β’ Περιφέρειας ο εν ενεργεία βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης, παρά το γεγονός ότι στην κούρσα διαδοχής στήριξε τον Ανδρέα Λοβέρδο. Προβλήματα αναμένεται να προκύψουν στις παρακάτω θέσεις, αφού όπως ξεκαθαρίζουν στην «Κ» υποψήφιοι βουλευτές των προηγούμενων εκλογών εάν αλλάξει τη σειρά η κ. Γεννηματά σκοπεύουν να θέσουν εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ, γεγονός που σημαίνει επιπλέον εσωστρέφεια στη Χαριλάου Τρικούπη. Στη Βασιλέως Ηρακλείου πάντως παραμένει έντονος ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να μην εκλέξει βουλευτή στην Α’ Περιφέρεια δεδομένου ότι τον Ιανουάριο έλαβε την έδρα όχι στην πρώτη κατανομή αλλά στις επόμενες. «Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την έδρα στις περασμένες εκλογές για λίγες ψήφους και επειδή δεν εξελέγη η Ένωση Κεντρώων. Εάν δεν ανακάμψει σε τοπικό επίπεδο μπορεί να τη χάσει» δηλώνει στην «Κ» κορυφαίος «πράσινος» παράγοντας της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και υποψήφιοι βουλευτές που ήδη σκέφτονται το ενδεχόμενο να πολιτευτούν με το ΣΥΡΙΖΑ αφού είναι γεγονός η διάσπαση στην Κουμουνδούρου και ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε άνοιγμα στο… κέντρο!
ΚΚΕ και ΑΝΕΛ
Καμία αλλαγή δεν αναμένεται στις λίστες του ΚΚΕ για τη Θεσσαλονίκη αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Ζουράρις από την Α’ Θεσσαλονίκης σε συγκεκριμένες συνεδριάσεις της Βουλής θέλησε να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του Πάνου Καμμένου. Πρώτη στη λίστα της Β’ Θεσσαλονίκης θα είναι η Σταυρούλα Ξουλίδου, που θεωρείται «πουλέν» του μέχρι πρότινος υπουργού Άμυνας. Μην ξεχνάμε άλλωστε το γεγονός ότι η κ. Ξουλίδου ήταν αυτή που έδωσε τη δεδηλωμένη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν κόντευε να τη χάσει στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί τους όρους του τρίτου μνημονίου.
ΔΗΜΑΡ
Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ παρά το γεγονός ότι τον Ιανουάριο καταποντίστηκε και τερμάτισε 13η στον πίνακα των αποτελεσμάτων, στελέχη θεωρούν ότι ο νέος πρόεδρος Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει δώσει άλλο αέρα στο κόμμα. Τέσσερα είναι τα ονόματα που «παίζουν» για τις πρώτες θέσεις στα ψηφοδέλτια της Αγίου Κωνσταντίνου για την Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τους Σάκη Παπαθανασίου, Ζαφείρη Φωτιάδη, Χαριζάνη Θεόδωρο και Αλέξανδρο Παπουτσή. Ο πρώτος είναι ιστορικό στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς και υπήρξε στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, ο δεύτερος είναι ο γραμματέας στον νομό και οι κκ. Χαριζάνης και Παπουτσής είναι νέα στελέχη, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Η σειρά των υποψηφίων δεν έχει «κλειδώσει» αφού παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας της ΔΗΜΑΡ με άλλον πολιτικό φορέα και της κοινής τους καθόδου. Τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου πάντως, επιμένουν πως είναι έτοιμα και για αυτόνομη κάθοδο στις επικείμενες εκλογές.
Λεβέντης και Καρατζαφέρης
Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων. Ο κ. Λεβέντης όπως δηλώνει στην Karfitsa αναμένεται να είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης και τη Β’ Περιφέρεια Αθηνών, ενώ τα ψηφοδέλτιά του στο νομό Θεσσαλονίκης θα απαρτίζονται κατά το ήμισυ από διαχρονικά στελέχη της Ένωσης Κεντρώων και κατά το άλλο μισό από πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ με τους οποίος όπως δηλώνει ο κ. Λεβέντης «έχει δώσει τα χέρια».  Στις επάλξεις και ο ΛΑΟΣ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης που έχει αποφασίσει αυτόνομη κάθοδο. Όπως δηλώνει στην «Κ» το μέλος του κόμματος Νίκος Γαλανόπουλος ήδη «έχουμε τυπώσει το προεκλογικό μας έντυπο υλικό το οποία θα μοιράσουμε μόλις επιστρέψουν οι Θεσσαλονικείς από τις διακοπές τους». Κατά πάσα πιθανότητα η μια από τις δυο περιφέρειες που θα επιλέξει για να πολιτευτεί ο κ. Καρατζαφέρης θα είναι η Α’ Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.