, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πολιτικοί αρχηγοί, capital controls και… παρασκήνιο μιας επετειακής ΔΕΘ!

DETH
του Βαγγέλη Στολάκη
Στις 6 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την 80ή ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, το απόγευμα, θα μιλήσει σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματός του. Τα εγκαίνια πάντως της 80ης διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν μια ημέρα νωρίτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Τάσος Τζήκας και ο Κυριάκος Ποζρικίδης έχουν σημειώσει επίσης στην ατζέντα τους πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της έκθεσης το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο ο κ. Μεϊμαράκης στις 20:00 θα πραγματοποιήσει ομιλία ως πρόεδρος της ΝΔ και την επόμενη ημέρα θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και μια ημέρα αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. Το Σάββατο 12.09.2015 ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τη διοίκηση της εταιρίας και θα μιλήσει στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ. Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος  και ο αρχηγός της «Λαϊκής Ενότητας» Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έχουν ενημερώσει ακόμα για τις ημέρες της επίσκεψής τους.
Να έρθουν ή όχι;
Οι απόψεις πάντως για τη συμμετοχή ή όχι πολιτικών στην φετινή διοργάνωση διίστανται. Ορισμένοι εκτιμούν πως η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα αρκεί για να σταματήσει μια και καλή η συνήθεια των πολιτικών να έρχονται στη Θεσσαλονίκη κάθε Σεπτέμβρη, παράδοση που κρατά από το 1928 όταν για πρώτη φορά «ανέβηκε» ως πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και να εξαγγέλλουν τα προγράμματά τους. «Πρέπει το εμπορικό και επιχειρηματικό κομμάτι να αποσυνδεθεί από το πολιτικό γιατί μόνο κακό κάνει» λένε χαρακτηριστικά. Οι ίδιοι μάλιστα θεωρούν ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες να ξεσκάσουν από την… καθημερινότητά τους! Άλλοι πάλι, ισχυρίζονται στην Karfitsa πως είναι μια καλή ευκαιρία οι εκλογές να αναδείξουν τη διοργάνωση. «Θα κλέψουμε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω μας, γιατί η έκθεση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην προεκλογική περίοδο. Θα καταφέρουμε μεγαλύτερη δημοσιότητα λόγω των πολιτικών προσώπων» σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Capital controls και στους εκθέτες
Σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης αυτές εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα περσινά επίπεδα. Η λίστα με τους εκθέτες παραμένει ανοικτή μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες εκείνοι που μπορεί να αλλάξουν άποψη και τελικά να θελήσουν προβολή της εταιρίας τους. Βέβαια, η επιβολή των capital controls επηρέασε αρνητικά τις φετινές συμμετοχές με αρκετές επιχειρήσεις να έχουν ακυρώσει την παρουσία τους. Η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO από την πλευρά της ανταποκρινόμενη στο αίτημα πολλών συμμετεχόντων παρείχε διευκολύνσεις όπως εκπτώσεις και δόσεις. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι ιδιώτες. Μόλις το 7% είναι συμμετοχές δημόσιων οργανισμών, όπως είναι οι Γενικές Γραμματείες Υπουργείων, ο δήμος Θεσσαλονίκης και τα Επιμελητήρια, ενώ σε είκοσι ανέρχονται μέχρι στιγμής οι συμμετοχές άλλων κρατών.
Οι υπεύθυνοι παρά το ρευστό πολιτικό σκηνικό και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αισιοδοξούν. «Η οικονομική κατάσταση επηρεάζει τις διοργανώσεις των τελευταίων ετών. Η ΔΕΘ είναι ο καθρέφτης της οικονομίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο τζίρος των εκθέσεων συμβαδίζει με το ΑΕΠ της χώρας. Σε εμάς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο τζίρος ο δικός μας αυξάνεται ενώ μειώνεται το ΑΕΠ της χώρας. Αισιοδοξούμε» τονίζει στην Karfitsa ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε., Κυριάκος Ποζρικίδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρίας, Τάσος Τζήκας λέει για την φετινή διοργάνωση: «Θέλουμε να συνεχίσουμε την πορεία των τελευταίων χρόνων που η Έκθεση ξανά έγινε μόδα και για την πόλη και για την Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε. Με βάση την υποστήριξη που έχουμε θα καταφέρουμε η 80η έκθεση να είναι επετειακή».
Κινητοποιήσεις
Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων των συνδικάτων στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου. Το ραντεβού δίνεται στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 18:00. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων του ΕΚΘ, της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας έχει ως εξής:
Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του 7ου ορόφου του Ε.Κ.Θ. (Αριστοτέλους 32) θα πραγματοποιηθεί Σύσκεψη – Συνέντευξη Τύπου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδας, παρουσία κλιμακίου της ΓΣΕΕ, προκειμένου να καταγραφούν και να αναδειχτούν  τα προβλήματα των εργαζομένων της κάθε περιοχής. Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο “IMPERIAL” (Αντιγονιδών 13) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου. Επίσης θα παρουσιασθεί από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ περιληπτικά, η Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία. Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015 το προεδρείο της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ε.Κ.Θ. θα περιοδεύσουν σε χώρους εργασίας προκειμένου να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για θέματα που τους αφορούν αλλά και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο.
Στην ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων σημειώνει: «Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι συνταξιούχοι δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας μέχρι να μπει ένα τέλος στις άκρως λανθασμένες και επικίνδυνες πολιτικές που ακολουθούνται τα έξι τελευταία χρόνια, μέχρι να νικήσουμε τα μνημόνια, τη φτώχεια, την καλπάζουσα και συνεχώς αυξανόμενη με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου ανεργία, τη λιτότητα, τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στόχος μας είναι να σωθεί η Ελλάδα, να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, να συνεργαστεί με τα μέλη της ΕΕ με όρους αλληλεγγύης και όχι εκδικητικούς και πάνω από όλα με όρθιους και αξιοπρεπείς τους Έλληνες πολίτες».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.