, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ας μπουν πρώτα οι Λαφαζανικοί στη Βουλή και μετά βλέπουμε… συνεργασίες

Avlonitou copy
Απορρίπτει κάθε πιθανή μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το «Ποτάμι» απεναντίας θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί εκ νέου άψογα με τους ΑΝΕΛ μετά τις εκλογές. Ο λόγος για την Ελένη Αυλωνίτου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μιλώντας στην Karfitsa εξηγεί γιατί το μνημόνιο της Κουμουνδούρου διαφέρει από τα προηγούμενα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών λέει πως το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν έχει σχέδιο και προτάσεις και αφήνει να εννοηθεί πως θα μείνει εκτός Βουλής, μιλά ανοικτά για τα λάθη της κυβέρνησης της «πρώτης φοράς Αριστεράς» και υπογραμμίζει αναφερόμενη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου πως ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής «θα γνωρίζει πότε πρέπει να σωπαίνει». Ξεκαθαρίζει πάντως πως στόχος του κόμματός της είναι η αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Υποσχεθήκατε αντιμνημονιακές πολιτικές και σκίσιμο των μνημονίων και φέρατε… κι άλλο μνημόνιο. Γιατί να σας εμπιστευθεί ο κόσμος ξανά;
Για να λάβει κανείς πλήρη απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να διαβάσει και τις τρεις συμφωνίες και να τις συγκρίνει μεταξύ τους στις λεπτομέρειες και τις επιπτώσεις. Εμείς είχαμε πει ότι θα κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, προφανώς η διαπραγμάτευση αυτή θα κατέληγε σε μία γραπτή συμφωνία. Δεν θεωρώ τη συμφωνία που πετύχαμε ανάλογη με τα μνημόνια που προηγήθηκαν για τους εξής ενδεικτικά λόγους:
Εμείς φέραμε στο προσκήνιο τη μείωση του χρέους, που θα γίνει φέτος το Νοέμβριο. Το υψηλό και μη εξυπηρετήσιμο χρέος είναι η αιτία των μνημονίων, το χρέος έφερε όλα τα άλλα προβλήματα. Λύνοντας φέτος αυτό το πρόβλημα βάζουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο, εμείς όχι. Αυτό είναι το μεγάλο όφελος που έφερε η διαπραγμάτευση.
Το νέο δάνειο δεν υπάγεται στο Αγγλικό δίκαιο, όπως τα προηγούμενα. Αυτό σημαίνει ότι δική μας συμφωνία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ανεξάρτητo κράτος. Τα προηγούμενα μνημόνια καταργούσαν και τυπικά την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Η νέα συμφωνία αποδέχεται τα ανθρωπιστικά μέτρα που εφαρμόσαμε, ώστε να μην μένει καμία οικογένεια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή χωρίς στοιχειώδη τροφή. Τα μέτρα αυτά μπορούν να επεκταθούν στο μέλλον.
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η νέα συμφωνία αποτρέπει την πώληση της ΔΕΗ σε φέτες, ενώ εξασφαλίζει ότι τα όποια έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν πάνε όλα μόνο στους πιστωτές αλλά χρησιμοποιούνται και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Αποτρέψαμε την υποχρεωτική πώληση των κόκκινων δανείων ιδιωτών σε ξένους, σώζοντας έτσι περιουσίες Ελλήνων.
Αποτρέψαμε καινούργιες απολύσεις και μειώσεις μισθών.
Χαλαρώσαμε τους όρους πρωτογενούς πλεονάσματος.
Τέλος με τα ισοδύναμα μέτρα που έχουμε δικαίωμα να λάβουμε μπορούμε να ελαφρύνουμε στο μέλλον όποιες ομάδες του πληθυσμού αδικηθούν, ανακατανέμοντας τα σχετικά βάρη. Περιορίζομαι σε αυτά μόνο, γιατί η απαρίθμιση σημείο προς σημείο όλων των πλεονεκτημάτων της δικής μας συμφωνίας θα είχε την έκταση της συμφωνίας. Υποσχεθήκαμε ότι θα διαπραγματευτούμε σκληρά και το κάναμε, φέραμε αποτελέσματα καλύτερα από εκείνα των προκατόχων μας. Δεν είμαστε εμείς που φέραμε τη χώρα στα μνημόνια, είμαστε εκείνοι που βάζουμε τη χώρα σε τροχιά εξόδου από τα μνημόνια. Για τους λόγους αυτούς θα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.
Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές; Η αυτοδυναμία είναι εφικτή; Και εάν δεν σχηματίσετε αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποιο ή ποια κόμματα θα προτείνατε εσείς προσωπικά στον πρωθυπουργό να συνεργαστεί;
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία, που είναι εφικτή. Από εκεί και πέρα αν δεν δεις τα εκλογικά αποτελέσματα, τι να πεις; Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τα κόμματα που έφεραν τη χώρα στα μνημόνια με την διεφθαρμένη διακυβέρνηση τριών δεκαετιών, γιατί μια τέτοια συνεργασία δεν θα έδινε τα εχέγγυα μιας έντιμης διακυβέρνησης. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε ούτε με το Ποτάμι, που όσο διαπραγματευόμασταν μας πίεζε να δεχτούμε και να υπογράψουμε αμέσως ότι μας ζητούσαν οι πιστωτές, δηλαδή μας ζητούσε να μην διαπραγματευτούμε. Μπορούμε να συνεργαστούμε με τους ΑΝΕΛ.
Η κ. Γεροβασίλη άφησε ανοικτή την πόρτα για συνεργασία με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, μετεκλογική. Τι σημαίνει αυτό; Πιστεύετε ότι ο κ. Λαφαζάνης θα εφαρμόσει το πρόσφατα ψηφισθέν μνημόνιο ή εσείς θα γίνετε… δραχμιστές;
Η κ. Γεροβασίλη είναι πολύ ευγενική. Αφήστε να μπουν πρώτα οι άνθρωποι στη βουλή και μετά βλέπουμε. Πάντως η συνεργασία με τη ΛΑΕ προϋποθέτει ότι θα μας πουν επιτέλους τι προτείνουν μέσα στο νέο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό που δημιουργήθηκε από την εξάμηνη σκληρή διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση της ΚΕ στις 30 Ιουλίου φέτος, πριν αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας είπαν. Μέχρι τώρα δεν μας έχουν πει το πρόγραμμά τους, μας λένε μόνο τα όνειρά τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση με την Αριστερή Πλατφόρμα και τη δυσαρέσκεια του κόσμου που έφερε η συμφωνία με τους δανειστές, μετάνιωσε που δεν εφάρμοσε ένα plan B;
Εφαρμόσαμε ένα ευέλικτο plan A με σαφείς προτεραιότητες: διαγραφή χρέους – αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης – διαφύλαξη εθνικής ανεξαρτησίας – οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Πετύχαμε μια συμφωνία καλύτερη από ότι είχαμε πριν, χωρίς να πετύχουμε όλα όσα θέλαμε. Η ορολογία περί “plan B” αποτελεί κλασικό μοχλό εκβιασμού ορισμένων κύκλων των Βρυξελλών, δεν βλέπω γιατί μερικοί Έλληνες ανάγουν αυτή την ορολογία σε αρχή. Διαπιστώνω πάντως ότι μερικοί άνθρωποι στη χώρα μας έχουν νοοτροπία σαμουράϊ, κάνεις γιουρούσι και αν δεν πετύχει αυτοκτονείς. Εμείς δεν αυτοκτονούμε, η Ελλάδα δεν αυτοκτονεί.
Ποιο είναι το σημαντικότερο λάθος της διακυβέρνησης της “πρώτης φοράς Αριστεράς”;
Η απειρία, που ήταν αναμενόμενη. Δεύτερο λάθος ήταν η αμετροέπεια ορισμένων στελεχών που όντας ερωτευμένοι οι ίδιοι με την εικόνα του προσώπου τους και με τον ήχο της φωνής τους, νόμισαν ότι όλοι οι Έλληνες είχαν τα ίδια αισθήματα.
Ο κ. Βαρουφάκης πρόσφατα δήλωσε πως θα είχε ενδιαφέρον εάν δικαζόταν για εσχάτη προδοσία. Έχει στοιχεία ο πρώην υπουργός Οικονομικών με τα οποία κρατά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Όχι φυσικά. Αυτό το είδατε στην ευκολία με την οποία τον αντικατέστησε ο κ. Τσίπρας όταν το έκρινε σκόπιμο. Καταλαβαίνω όμως τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη, μία τέτοια δίωξη, που θα ήταν εντελώς αβάσιμη, θα τον έκανε διεθνή star για πολύ καιρό.
Αλήθεια, έπρεπε η κ. Κωνσταντοπούλου να φτάσει στο σημείο να συνεδριάζει στη Βουλή με μόνο… δυο βουλευτές για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι υπήρξε “κακή επιλογή”; Πως σχολιάζετε τις τελευταίες ενέργειες, τις εκατέρωθεν επιστολές προς τον κ. Παυλόπουλο και τις αντικυβερνητικές δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής; Στην επόμενη Βουλή με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλεγεί ο Πρόεδρος;
Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απολέσαι. Ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων πρέπει να διαθέτει μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία, έτσι ώστε να γνωρίζει πότε πρέπει να σωπαίνει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.