, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άρθρο-παρέμβαση του Β. Βενιζέλου στην KARFITSA

evangelos_venizelos
Του Ευάγγελου Βενιζέλου*
Ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί το βάθος της ζημιάς που έχει προκληθεί στην οικονομία και στους θεσμούς και στη νοοτροπία της κοινωνίας και στη διεθνή εικόνα της χώρας και στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας , από το επτάμηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ.
Είναι εύλογο το ερώτημα αν  θα ήταν προτιμότερο να μην είχαμε ζήσει το επτάμηνο Τσίπρα.  Θα ήταν αναμφίβολα  πολύ καλύτερη η κατάσταση οικονομικά. Η κοινωνία όμως δεν θα είχε εκτονωθεί.  Θα  ήταν ίσως σε έξαλλη κατάσταση. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση θα είχε αναγκαστεί να κάνει ένα συμβιβασμό, μια συμφωνία πολύ διαφορετική βέβαια  από το Μνημόνιο, με πολύ λιγότερα  μέτρα. Αυτά τα μέτρα όμως, το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη, που είναι περίπου  το 1/5 του Μνημονίου, θα προκαλούσαν τεράστια, ασύμμετρη αντίδραση καθώς   η κοινωνία θα  εξακολουθούσε να πιστεύει  ότι υπάρχει άλλη λύση,  σχέδιο Β,  ότι μπορούμε να βρούμε μια ανώδυνη λύση εντός ευρώ, ή να παίξουμε με τη λύση της δραχμής.
Τώρα, έχουμε μεν  υποστεί ως χώρα  μια τεράστια οικονομική βλάβη, αλλά πιστεύω ότι έχει επέλθει – μετά την εμπειρία του επταμήνου –  μια κοινωνική εκτόνωση και εξισορρόπηση και υπάρχει η ωριμότητα να κάνουμε  την υπέρβαση. Η υπέρβαση είναι η συσπείρωση και η κυβερνητική συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που εν τέλει αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς.
Το αποδέχεται –λέει – και ο κ. Τσίπρας. Να το δούμε. Εάν το αποδέχεται, πρέπει κι αυτός να αποδεχτεί κόστος και θυσίες, όπως αποδεχτήκαμε όλοι.
Μπορεί άραγε  να οικοδομηθεί το μέλλον του έθνους, να διαμορφωθεί  το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, να επιτευχθεί η κινητοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της οικονομίας και της κοινωνίας πάνω σε νέες απατηλές αντιφάσεις – όπως αυτές που κυριαρχούν στον τρέχοντα λόγο του κ. Τσίπρα –  που υπονομεύουν αφενός την διεθνή αξιοπιστία της χώρας, αφετέρου δε την δυνατότητα να αποδεχθεί η κοινωνία την ανάγκη εφαρμογής δύσκολων μέτρων που έφεραν αυτοί που λένε τώρα αυτά τα αυτοαναιρούμενα φληναφήματα περί” παραλλήλου προγράμματος “;  Προφανώς όχι .
Μπορεί να γίνει δεκτή ως λογική και εθνικά υπεύθυνη η θέση ότι, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες που οι ίδιοι προκάλεσαν, δεν πιστεύουν στις ευρύτερες συνεργασίες και θέλουν την εξουσία πεισματικά μόνοι τους ή έστω με τους ΑΝΕΛ; Προφανώς όχι.
Ποιος ενδιαφέρεται για την πορεία της χώρας, την πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας, την εφαρμογή των δύσκολων μέτρων που η κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου κατέστησε αναγκαία, την άρση των capital controls, το μεταναστευτικό, τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης, την αναστάτωση στην εκπαίδευση, την ανυπαρξία εξωτερικής πολιτικής; Σίγουρα όχι η απερχόμενη κυβέρνηση που ευθύνεται για όλα αυτά.
Προέχει, λένε οι εναπομείναντες οπαδοί του κ. Τσίπρα, η μεταμόρφωση του, η νέα νομιμοποίηση του και η επιβεβαίωση του ως κυρίαρχου του πολιτικού παιχνιδιού! Γιατί δήθεν το έθνος δεν μπορεί να πορευτεί χωρίς αυτόν που προκάλεσε την ανυπολόγιστη βλάβη του τελευταίου επταμήνου. Καθόλου πειστικό επιχείρημα.
Tο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε το πρόβλημα ούτε η λύση των εκλογών αυτών. Είναι ένα κόμμα που με την εμπειρία του, τον ακρωτηριασμό που υπέστη,  γιατί σήκωσε υπέρμετρο βάρος τα τελευταία 5 χρόνια, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και εγγυητής για να προκύψει από τις εκλογές η μόνη εθνικά υπεύθυνη λύση. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που -λένε έστω  ότι – πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς. Όλα τα άλλα είναι μικροκομματικά τεχνάσματα κατώτερα των περιστάσεων.
* O Βενιζέλος είναι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.