, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Γερμανία δίνει 6 δισ. για την υποστήριξη των μεταναστών

metanastes6-630x400
Την ώρα που η Αυστρία κλείνει σταδιακά τις «πόρτες» στους πρόσφυγες , η Γερμανία ανακοίνωσε επιπλέον έξι δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των μεταναστών.
Τα έκτακτα μέτρα που επέτρεψαν την είσοδο και διέλευση προσφύγων προς τη Γερμανία σκοπεύει να άρει σταδιακά η Αυστρία, επαναφέροντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που είχαν ουσιαστικά «παρακαμφθεί» την τελευταία εβδομάδα.
Με αφορμή τις δύο τραγωδίες – με το φορτηγό με τους 71 νεκρούς και τον νεκρό Αιλάν- η Βιέννη η είχε σταματήσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα με την Ουγγαρία.
Ο αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πάντως ότι η απόφαση, η οποία ελήφθη σε συνεργασία με το Βερολίνο, αναθεωρείται έπειτα από εντατικές συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.
«Έχουμε πει ότι πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση στην οποία πρέπει να ενεργήσουμε με ταχύτητα και ανθρωπιά. Βοηθήσαμε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους σε δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας επισημαίνοντας ότι τώρα πρέπει να απομακρυνθούμε βήμα – βήμα από τα έκτακτα μέτρα προς την εξομάλυνση της κατάστασης, τηρώντας το νόμο και σεβόμενοι την αξιοπρέπεια.
Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, σε περιεκτικό πακέτο μέτρων για τους πρόσφυγες κατέληξε ο κυβερνητικός συνασπισμός, συμφωνώντας σε περισσότερα κονδύλια  -επιπλέον έξι εκατομμύρια  ευρώ- και σε νέους όρους διαχείρισης αιτημάτων ασύλου, που σε ορισμένα σημεία είναι αυστηρότεροι.
Σε αυτά που αποφάσισε το Βερολίνο είναι επίσης να πιέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα ενιαίο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου και κατανομή προσφύγων και στους “28” της Ε.Ε .
Η σύσκεψη των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό “Groko” (τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Χριστιανοκοινωνιστές και τους Σοσιαλδημοκράτες) κατέληξε στο πακέτο μέτρων το οποίο αναμένεται να νομοθετηθεί τον Οκτώβριο.
Οι επιφυλάξεις των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, που ζητούσαν σκληρότερους όρους για το άσυλο, όπως επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, από τα επιπλέον έξι εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν για την υποστήριξη των προσφύγων το 2016, τα μισά θα είναι από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, τα υπόλοιπα μέσω των κρατιδίων και της αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον, θα δημιουργηθούν περίπου 150 χιλιάδες θέσεις σε κέντρα υποδοχής σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης αλλά και τρεις χιλιάδες επιπλέον νέες θέσεις στην αστυνομία ενώ θα ενισχυθεί και το προσωπικό των υπηρεσιών για την εξέταση και διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο.
Παράλληλα, προβλέπεται πως οι παροχές στους πρόσφυγες θα γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο σε είδος και λιγότερο σε χρήματα. Αυστηρότεροι γίνονται οι όροι κυρίως όσον αφορά αιτήματα από χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης προστίθενται το Κόσοβο , η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.
Πέραν των μέτρων για όσους αιτούνται άσυλο στη Γερμανία, το Βερολίνο τονίζει πως πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση.
“Η Γερμανία θα τηρήσει τις ανθρωπιστικές και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και περιμένει το ίδιο και από τους εταίρους”, υπογραμμίζει το κείμενο των αποφάσεων”.  Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.