, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρευνα Κarfitsa: Το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Σίνδο… «ανάβει φωτιές»! (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

spitia metanastwn.jpg2
των Βαγγέλη Στολάκη- Έλενας Καραβασίλη
Σκηνές… αντίστοιχες με αυτές του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» που θα μετέφερε περισσότερες από  τρεις χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά και τα νησιά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ζουν τις τελευταίες ώρες αυτοδιοικητικοί της Θεσσαλονίκης. Οι δήμαρχοι τριών δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης προσπαθούν να… βρουν ποιος πήρε την πολιτική απόφαση για τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην περιοχή της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν ο αγωγός καυσίμων που βρίσκεται κάτω ακριβώς από την περιοχή που χτίζεται το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και ανήκει σε στρατόπεδο της Σίνδου είναι ενεργός.
Θα τους ταΐζει η Γιάννα
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Τσαλίδη τη σίτιση των προσφύγων στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας θα την αναλάβει η οικογένεια της Γιάννας και του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. «Η κυβέρνηση μας, με τις σκληρές και άοκνες προσπάθειές της εξασφάλισε τις απαιτούμενες υποδομές και τον εξοπλισμό στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής» είπε η πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης θα είναι επίσης και η προσφορά του ζεύγους Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, προς κάλυψη των δαπανών σίτισης, στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας.
Στην περιοχή όπου θα δημιουργηθεί το Κέντρο Φιλοξενίας των Σύρων Προσφύγων οι εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες. Η Karfitsa επισκέφτηκε την περιοχή το μεσημέρι της Παρασκευής. Στην έκταση μήκους 30 μέτρων και πλάτους 14 μέτρων αναμένεται να τοποθετηθούν περίπου 104 προκάτ σπίτια, τα οποία σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά προορίζονται για αστυνομικούς αλλά και περίπου 400 πρόσφυγες οι οποίοι θα διαμένουν εκεί για λίγες ώρες και δεν θα διανυκτερεύουν.
Με πανιά, απορρυπαντικά και καθαριστικά στα χέρια, το προσωπικό ιδιωτικής εταιρίας καθαρισμού ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής να καθαρίζει τα σπίτια- προκάτ που τοποθετήθηκαν δίπλα από τις γραμμές των τρένων. Όπως μας είπαν, τα δύο πρώτα σπίτια θα φιλοξενούν τις αστυνομικές αρχές που θα ελέγχουν τα έγγραφα των προσφύγων και τα υπόλοιπα, τους ίδιους τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας η συγκεκριμένα δουλειά, τους ανατέθηκε από τον εργολάβο που ανέλαβε να περιφράξει το χώρο και αφορά στα τρία προκάτ που έχουν ήδη τοποθετηθεί στο χώρο.
Ο χώρος που θα εγκατασταθούν τα σπίτια φιλοξενίας των προσφύγων, θα περιφραχτεί με συρματόπλεγμα, ενώ οι πόρτες σύμφωνα με τις πληροφορίες, επαγγελματιών που διατηρούν βιομηχανίες απέναντι από το σημείο, θα κλειδώνονται. Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Γεωργίου, που έχει αναλάβει την περίφραξη, σημειώνει πως εδώ και μερικές μέρες του έχει ανατεθεί η συγκεκριμένη εργασία, χωρίς να επιθυμεί να… μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ποιοι γνώριζαν;
Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa τη δημιουργία του εν λόγω Κέντρου Φιλοξενίας γνώριζαν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης όσο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί από στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης προ δέκα ημερών. Όπως αναφέρει στην Karfitsa πρώην στέλεχος της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Κέντρου Φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα είχε συζητηθεί πριν την παραίτηση της κυβέρνησης, ωστόσο δεν «προχώρησε» εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την είδηση ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα έρθει στη Θεσσαλονίκη. Σε επικοινωνία που είχε η Karfitsa με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Γιάννη Παντή, αυτός δεν είχε καμία ενημέρωση για το εάν θα έρθουν στην πόλη καράβια με πρόσφυγες.
Αμέσως μετά την παραίτηση των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου και τον ορισμό της υπηρεσιακής πρωθυπουργού και τον υπηρεσιακών υπουργών, το μεταναστευτικό τοποθετήθηκε ψηλά στην ατζέντα. Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Φίλιππος Τσαλίδης ανέλαβε με εντολή της πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς της Βόρειας Ελλάδας για την κατασκευή του Κέντρου. Η μεταφορά των προκάτ σπιτιών ωστόσο, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης βρήκε τους δημάρχους Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Δέλτα, οι οποίοι γειτνιάζουν στην περιοχή που κατασκευάζεται το Κέντρο, ανέτοιμους! Αμέσως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία και του προέδρου της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρου Κυρίζογλου προκειμένου να δουν οι εμπλεκόμενοι φορείς πως θα αντιμετωπίσουν το νέο αυτό ζήτημα.
Όπως αποκαλύπτει η Karfitsa η απόφαση για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας ήταν ειλημμένη, αφού, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι εργάτες ξεκίνησαν να δουλεύουν για τη δημιουργία του από το περασμένο Σάββατο, πολύ πριν δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες με τα κίμπο. Σύμφωνα με βιοτέχνη ακριβώς απέναντι από τον χώρο όπου «στήνεται» το Κέντρο Φιλοξενίας «το Σάββατο ήρθαν από τη ΔΕΗ οι εργάτες για να φέρουν ρεύμα. Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση. Μας είπαν μόνο ότι οι πρόσφυγες θα κοιμούνται μια δυο μέρες και πως η πόρτα θα σφραγίζεται. Κρίμα είναι οι άνθρωποι. Εδώ που τους φέρνουν θα τους φάνε τα κουνούπια» λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως από τη στιγμή που θα έρθει έστω και ένας πρόσφυγας θα πρέπει να αυξηθεί η αστυνόμευση της ΒΙΠΕ Σίνδου.
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Νίκος Παπαδάκης, αναφέρει πως από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν να τοποθετηθούν δύο προκάτ για τους αστυνομικούς και η εταιρία ανέλαβε την υδροδότηση του συγκεκριμένου χώρου φιλοξενίας. Όπως εξηγεί, «για να γίνει η αποχέτευση είναι πάρα πολύ δύσκολο στο σημείο, όμως είναι ένα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα». Ο ίδιος εξηγεί πως ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Φίλιππος Τσαλίδης συντονίζει όλο το έργο σε συνεργασία με την υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Συζητήσαμε με τον υπουργό για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ο χώρος που είναι να υδροδοτηθεί θα πρέπει να έχει αποχέτευση, διότι για να στηθεί η συγκεκριμένη υποδομή είναι μεγάλη διαδικασία, φυσικά όλα γίνονται. Την τελευταία εβδομάδα της ΔΕΘ ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τον κ. Τσαλίδη και προχθές βρεθήκαμε με τις υπηρεσίες μας. Όμως, είμαστε μάχιμη εταιρία και μπορούμε να ανταποκριθούμε. Σύνολο θα περνούν από εκεί περίπου 400 άτομα, τα οποία όμως θα παραμένουν το πολύ για 24 ώρες. Οι πρόσφυγες δε θα μένουν σε αυτά τα σπίτια», καταλήγει ο κ. Παπαδάκης.
Επικίνδυνη περιοχή;
Να σημειώσουμε ότι σε όλο το μήκος της έκτασης όπου θα τοποθετηθούν τα σπίτια φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες ότι από το σημείο περνάει αγωγός καυσίμων. Στην προσπάθεια μας να διαπιστώσουμε, εάν είναι σε λειτουργία και κατά πόσο είναι επικίνδυνος, δεν καταφέραμε να λάβουμε απαντήσεις, ενώ για το συγκεκριμένο ζήτημα μας παρέπεμψαν στο Γ’ Σώμα Στρατού.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa στο «τραπέζι» των συζητήσεων έχει «πέσει» και η σκέψη να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε ανενεργά στρατόπεδα της περιοχής, ενώ πληροφορίες θέλουν ορισμένα από αυτά ήδη να προετοιμάζονται και να καθαρίζονται για να υποδεχτούν όσους δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στο Κέντρο της Σίνδου.
foto foto6 foto5 foto4 foto3 foto2 spitia metanastwn.jpg11 spitia metanastwn.jpg10 spitia metanastwn.jpg9 spitia metanastwn.jpg8 spitia metanastwn.jpg7 spitia metanastwn.jpg 6 spitia metanastwn.jpg5 spitia metanastwn.jpg4 spitia metanastwn.jpg3 spitia metanastwn.jpg2 spitia metanastwn
 

#Tags: ΕΥΑΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.