, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το ραντεβού των Ποντίων, ο Ιβάν και τα… "καρφιά" σε Φίλη!

 
pontiaki neolaia1
της Γιώτας Ρουμελιώτη
Περισσότεροι από 500 νέοι Πόντιοι από 23 διαφορετικές χώρες του κόσμου και από 13 ομοσπονδίες, θα δώσουν «ραντεβού ενότητας» στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 2-3-4 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με την χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.
«Οι Πόντιοι είναι εδώ. Έχουν φωνή και θα ενωθούν όλοι μαζί για να στείλουν το μήνυμα ενότητας από τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια γιορτή μνήμης και παράδοσης » τόνισε μεταξύ άλλων ο συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής της  Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας , Άλκης Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, από την οποία δεν έλειψαν οι ευχαριστίες στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είναι ο μεγάλος χορηγός αλλά και τα… καρφιά στο Νίκο Φίλη με αφορμή τις απόψεις του για τη γενοκτονία των Ποντίων.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη  Ποντιακής Νεολαίας πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι η «άτυπη πρωτεύουσα της προσφυγιάς». Όπως τόνισε ο ίδιος,  θέλουν να στείλουν και το μήνυμα της επιστροφής στις ρίζες. «Έχουμε φτάσει σε ένα τέλμα.Γινόμαστε οικονομικοί μετανάστες. Όλοι φεύγουν στο εξωτερικό αλλά εμείς ερχόμαστε στις ρίζες μας».
Ο Ιβάν και το κόστος…
Όπως είπε ο ίδιος το κόστος της  Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης – η οποία έχει να πραγματοποιηθεί δέκα χρόνια- το ανέλαβε εξ ολοκλήρου το ίδρυμα Σαββίδη.  «Το κόστος ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ, τα οποία τα πληρώνει το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη. Σε όσους κατηγορούν τον Ιβάν Σαββίδη η απάντηση είναι τα έργα του τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Ελλάδα. Είναι ένας Έλληνας της διασποράς που έχει συμβάλλει τα μέγιστα. Είναι η φωνή του ποντιακού ελληνισμού»είπε. Στην περίπτωση να μην υπάρχει του χρόνου η στήριξη Σαββίδη ο ίδιος απάντησε: «Και να μην υπάρχει ο Ιβάν Σαββίδης, η συνδιάσκεψη θα γίνει. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει. Είναι το στήριγμά μας. Έχει υποσχεθεί ότι θα είναι στο πλευρό μας και θα το κάνει. Μας έχει να πάρουμε τη σκυτάλη και να προχωρήσουμε μπροστά».
Τα «καρφιά» σε Φίλη
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το νέο υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ο οποίος στο παρελθόν έχει αμφισβητήσει με άρθρο του τη γενοκτονία των Ποντίων, ο κ. Αναστασιάδης έδωσε μια αποστομωτική απάντηση. «Από τη στιγμή που η ελληνική Βουλή έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία το 1994, δεν δεχόμαστε καμία απολύτως αμφισβήτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν γίνεται να αμφισβητεί την σφαγή 350.000 ανθρώπων.Όποιος αμφισβητεί τη γενοκτονία είναι σαν να επιβραβεύει τους πολέμους που γίνονται τώρα στη Συρία». Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «ο πόθος των Ποντίων είναι να ζητήσει συγγνώμη η Τουρκία και να αναγνωρίσει τη γενοκτονία».
«Δεν χωράνε διχασμοί»
Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για τον διχασμό μεταξύ ΠΟΠΣ και ΠΟΕ και για το ποια θα είναι η θέση του τόνισε ότι η 2η  Συνδιάσκεψη αποτελεί μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους Πόντιους και μη. «Δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις ούτε από την ΠΟΠΣ ούτε από την ΠΟΕ. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλους. Κανένας δεν περισσεύει από αυτήν την προσπάθεια.Θα γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση».
Να σημειωθεί ότι -όπως ανέφερε ο κ.Αναστασιάδης-  όλες οι δράσεις της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας- θα μεταδοθούν απευθείας από την ΕΡΤ3.
Για να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις και όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 2 μέχρι τις 3 Οκτωβρίου μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στη εξής διεύθυνση: http://www.gpyf2015.org/index.php/el/
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.