, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μαθητές του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων κατασκεύασαν υδρορομπότ

550_334_451271Βυθίζεται στα νερά του Ληθαίου και καταμετρά τα όσα «βλέπει», τα όσα υπάρχουν, την άσχημη ή την καλή εικόνα των ποταμών, ερευνά την κοίτη του ποταμού και καταγράφει τη θερμοκρασία και τη φωτεινότητα του νερού. Πρόκειται για το υδρο-ρομπότ, το οποίο κατασκεύασαν μαθητές της ομάδας Υδρορομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων.
Μάλιστα η κατασκευή παρουσιάστηκε στην Βραδιά του Ερευνητή συγκεντρώνοντας την προσοχή των επισκεπτών. Η ομάδα χωρίστηκε σε υποομάδες (δημιουργίας αφίσας, δημιουργίας και ενημέρωσης ιστοτόπου, προβολής και δημοσίων σχέσεων) και ξεκίνησαν την κατασκευή του οχήματος.
Πρόκειται για ένα μηχάνημα που λειτουργεί με τρεις μικρούς κινητήρες, οι οποίοι με λιωμένο κερί συγκολλούνται στον κεντρικό μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης υποβρύχιων μετρήσεων και ήδη έχει ελεγθεί πειραματικά,ενώ τοποθετήθηκε και η κάμερα .
Τα υλικά για την κατασκευή του χορηγήθηκαν από το «Ίδρυμα Ευγενίδου» στα πλαίσια του προγράμματος «Hydrobot».Το υποβρύχιο όχημα (Remoted Operated Vehicle -ROV) είναι φτιαγμένο από απλά υλικά, μπορεί να πάει όσο βαθιά επιθυμεί ο δημιουργός του, εξερευνά τον πυθμένα της θάλασσας, της λίμνης ή του ποταμού και με με τη βοήθεια αισθητήρων και άλλων συσκευών μπορεί να κάνει μετρήσεις βάθους, να λάβει δείγματα νερού για ανάλυση, αλλά και να τραβήξει μοναδικές υποβρύχιες φωτογραφίες ή video.
Οι μαθητές κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν Σύστημα Καταγραφής Δεδομένων (Data Logging) για την μέτρηση και καταγραφή της θερμοκρασίας και της φωτεινότητας, χρησιμοποιώντας έναν μικροελεγκτή Arduino. Ενώ τοποθέτησαν κάμερα υψηλής ανάλυσης, η οποία μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το “Argolith”.
Η υλοποίηση έγινε στο πλαίσιο Περιβαλλοντικού προγράμματος Σχολικού Έτους 2014-2015 με τίτλο “Βουτώντας με το hydrobot στα νερά του Ληθαίου ποταμού: Κατασκευή υποβρυχίου ρομπότ και χρήσης του σε έρευνα πεδίου για λήψη επιστημονικών μετρήσεων”.
Επίσης,η ομάδα ρομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων κατασκεύασε τον WA.TE.x. (Water and Temperature Explorer), ένα αυτόνομο προγραμματιστικά ρομπότ, το οποίο αποτελείται από Lego EV3 και κύκλωμα Arduino, στο οποίο έχει ενσωματωθεί πεχάμετρο για την ανάλυση του ph του νερού, αισθητήρας θερμοκρασίας και αισθητήρας μεθανίου.
Μέσω σύνδεσης WiFi το συγκεκριμένο robot έχει την δυνατότητα να μεταδίδει τις μετρήσεις των παραπάνω αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες απεικονίζονται σε γράφημα μέσω κατάλληλου λογισμικού στην οθόνη του υπολογιστή.
real.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.