, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι γιατροί έχουν δίκαιο!

matis
 
Του Χρήστου Μάτη
Διαβάζω την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίστηκε η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας για εξαίρεση των γιατρών από την υποχρέωση να βάλουν μηχανάκια για πιστωτικές κάρτες.
Γιατί λέει να γίνεται εξαίρεση στους γιατρούς; Σωστό το ερώτημα! Δυστυχώς όμως έχουμε μία ζωή γεμάτη από εξαιρέσεις. ΠΧ δεν δουλεύουμε όλοι τις ίδιες ώρες, ούτε πληρωνόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο.
Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να εξαιρεθούν οι γιατροί από την υποχρέωση να δέχονται πιστωτικές κάρτες. Πχ δέχονται όλα τα εστιατόρια ή όλα τα βενζινάδικα πιστωτικές κάρτες; Γιατί πρέπει να δέχονται όλοι οι γιατροί;
Και τελικά γιατί πρέπει να υποχρεωθούν να δέχονται; Έχουν υποχρεωθεί να δέχονται κάρτες όλα τα καταστήματα πώλησης ρούχων; Και γιατί οι γιατροί δεν πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμα να μην υποχρεωθούν; Ποιος είναι αυτός ο ηθικός κανόνας που απαγορεύει σε ένα επάγγελμα να έχει συντεχνιακά αιτήματα;
Η γνώμη μου είναι ότι καλά κάνουν οι γιατροί και προσπαθούν να μην υποχρεωθούν να βάλουν μηχανάκια. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ίσως είμαι ο πρώτος κάτοικος αυτής της πόλης που πλήρωσε επίσκεψη σε γιατρό με πιστωτική κάρτα. Διότι υπάρχουν γιατροί που έχουν βάλει.
Καλά κάνουν οι γιατροί και υπενθυμίζουν ότι με το μηχανάκι, η τράπεζα γίνεται συνεταίρος με ποσοστό 2% στα ακαθάριστα έσοδα συν το κόστος αγοράς του εξοπλισμού που φτάνει τα 360 ευρώ. Ο κοινωνικός αυτοματισμός και η ηθικολογία στην προσέγγιση της φορολογίας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει. Και το λέω επισημαίνοντας ότι είμαι φανατικός χρήστης της πιστωτικής κάρτας και ανήκω σε μία κατηγορία φορολογουμένων που και να ήθελαν δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ένα ευρώ από τα εισοδήματα τους.
Ας βρουν οι υπηρεσίες τρόπο να ισχύει αυτό και για τους γιατρούς. Μπορεί αυτός ο τρόπος να είναι η μέθοδος πληρωμής; Πολύ αμφιβάλλω! Δηλαδή αν εγώ πληρωνόμουν πχ με μετρητά και όχι με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούσα να φοροδιαφεύγω; Ας δώσουν πχ πλήρες αφορολόγητο για ένα χρόνο σε όλες τις ιατρικές υπηρεσίες. Ποιος γιατρός που θα δηλώσει πχ 50.000 το 2016 θα μπορεί να δηλώσει 11.250 το 2017; Και τέλος πάντων αν υπάρχουν τόσα πολλά εισοδήματα που δεν μπορούν να εντοπισθούν, γιατί σταμάτησαν να εφαρμόζονται τα αντικειμενικά κριτήρια που είχε θεσπίσει ο Αλέκος Παπαδόπουλος το 1994;
Όποιος τολμά ας το ζητήσει…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.