, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το εργαστήρι βοτανικής με άρωμα… NASA στη Θεσσαλονίκη!(ΦΩΤΟ)

botaniki-nasaΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη
Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια σχέση μπορεί να έχει η βοτανική με τις έρευνες της NASA για… εξωγήινους;
Κι όμως η επιστήμη που ασχολείται κατά κύριο λόγο στη γη και κετ’ επέκταση με την χλωρίδα της, σχετίζεται άμεσα με τις διαστημικές έρευνες.
Το πρόγραμμα «Βιόσφαιρα» που είχε εφαρμόσει η NASA τη δεκαετία του ’80, στέλνοντας οικοσυστήματα κλεισμένα σε γυάλες, έμελε να δείξει πως σε μερικά χρόνια ο άνθρωπος θα μπορεί να πραγματοποιεί καλλιέργειες φυτών στο διάστημα.
ergasthri-votanikis (2)
Και αφού προσγειωθούμε… στη Γη, στο δήμο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης ξεκίνησε τη λειτουργία του μέσα από διάφορα εργαστήρια για άτομα από 15 έως 35 ετών.
Το εργαστήριο βοτανικής του κέντρου, όπως είναι λογικό μαγνητίζει το ενδιαφέρον. Σύμφωνα με έναν εκ των υπευθύνων του εργαστηρίου, τον Σταύρο Σεκερτζή, «πρόκειται για ένα εργαστήριο βοτανικής στο οποίο προστέθηκαν σεμινάρια διαφορετικά από τα συνηθισμένα». Όπως λέει ο ίδιος, στο εργαστήρι βοτανικής όσοι συμμετέχουν στα σεμινάρια μπορούν να μάθουν για τα κλειστά οικοσυστήματα και τις βιόσφαιρες που κατασκευάζονται από την Globus International η οποία αποτελεί το εμπορικό τμήμα της NASA στην Ευρώπη. Πρόκειται για γνώσεις που δύσκολα μπορεί να αποκτήσει κανείς στην Ελλάδα, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης το παράρτημα της Globus στην Ελλάδα, έχει κλείσει.
«Η NASA έστειλε στο διαστημικό σταθμό ΜΙΡ τον κύλινδρο που επρόκειτο να είναι η γνωστή βιόσφαιρα. Αυτό έγινε κλείνοντας οργανισμούς μέσα σε αυτήν χωρίς διόδο διαφυγής ώστε να δουν τι σχέση έχει η μικροβαρύτητα με την αναπαραγωγή. Με λάμπες φθορίου γινόταν η φωτοσύνθεση και έτσι το οικοσύστημα λειτούργησε και το πείραμα πέτυχε. Έτσι στη συνέχεια δημιουργούνται διάφορες βιόσφαιρες μα διάφορα οικοσυστήματα», εξηγεί ο κ. Σεκερτζής.
Η βιόσφαιρα και το διάστημα βέβαια δεν είναι τα μόνα μαθήματα που θα διδάσκονται στο εργαστήριο βοτανικής του Κέντρου Νεολαίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα σεμιναρίων που θα γίνουν τους μήνες Οκτώβριο έως Νοέμβριο θα υπάρξει πληθώρα θεματικών ενοτήτων.
ergasthri-votanikis (3)
«Η κομποστοποίηση, η κατασκευή λαχανόκηπου, οι βιόσφαιρες και τα πολυμερή υλικά, οι διάφορες πρότυπες καλλιέργειες όπως τη σπιρουλίνα είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα διδαχθούν στο εργαστήριο», αναφέρει στo karfitsa.gr η Μαρία Πασχαλίδου, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης.
Το κάθε σεμινάριο κοστίζει πέντε ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες: ΚΕΔΗΘ, Καρακάση 1, τηλ. 2310- 313414

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.