, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το ελληνικό σχολείο που "θέλουν" οι Γερμανοί! (ΦΩΤΟ)

 
gel
Της Έλενας Καραβασίλη
Εντυπωσιασμένοι από τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις, οι Γερμανοί έπιασαν τις φωτογραφικές μηχανές στα χέρια και απαθανάτισαν το σχολείο – από άκρη σε άκρη- χωρίς να τους ξεφύγει ούτε… γωνία! Ο λόγος για το 3ο ΓΕΛ Χορτιάτη, που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2014.  Όπως λέει στο karfitsa.gr η διευθύντρια του σχολείου, Πηνελόπη Καζά, «πέρυσι επισκέφτηκαν το σχολείο μας δύο Γερμανοί από τη Βαυαρία- ώστε να υλοποιήσουμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαζί- και φάνηκαν εντυπωσιασμένοι από το σχολείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τέτοιο σχολείο στη Γερμανία δεν υπάρχει». Είναι κρίμα λοιπόν να μην είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες. Πρέπει να είναι μία κοιτίδα πολιτισμού που θα μπορεί να τη χαίρεται όλος ο κόσμος»…
3o gel2
Μπορεί το Φίλυρο (όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο σχολείο) και η ευρύτερη περιοχή να μην είχαν «ανοιχτή είσοδο» στον πολιτισμό και την παιδεία, αλλά αυτό αλλάζει και μάλιστα άμεσα. Με κοινή απόφαση της διευθύντριας του σχολείου και του δημάρχου Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, η σχολική βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή στους πολίτες όλη την εβδομάδα. «Έχει εξοπλιστεί ηλεκτρονικά και εποπτικά, ώστε να είναι ανοιχτή στην τοπική κοινωνία του Φιλύρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Συνταξιούχοι, γονείς και εθελοντές θα αναλάβουν να κρατούν ανοιχτή τη βιβλιοθήκη για όσες περισσότερες μέρες και ώρες είναι εφικτό. Θα υπάρχει διαθέσιμο ίντερνετ, επιτραπέζια παιχνίδια και θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί, να έχει πρόσβαση πλέον σε βιβλιοθήκη», εξηγεί η κ. Καζά.
 
30 gel2Κινηματογραφικές βραδιές
Στη διάθεση των πολιτών και του δήμου, θα βρίσκεται επίσης η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, που θα μεταμορφωθεί σε… κινηματογράφο. Πρόκειται για ένα χώρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ως προς την ποιότητα των υλικών και τις προϋποθέσεις που τηρούνται. Όπως εξηγεί η κ. Καζά, υπάρχουν ολοκληρωμένες υποδομές για ΑμεΑ, από μπάρες και ασανσέρ, μέχρι χώρους υγιεινής που φυσικά όλα αυτά θα είναι και στη διάθεση των πολιτών, που αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος. «Τέλη Νοεμβρίου θα γίνει η πρώτη προβολή. Εμείς διαθέτουμε τον εξοπλισμό, ο δήμος θα μας προμηθεύσει με τα καθίσματα και κάθε Δευτέρα… βλέπουμε ταινία!», σημειώνει η διευθύντρια του σχολείου.
Να σημειώσουμε ότι το σχολείο έχει 180 μαθητές, εννιά τμήματα όπου διδάσκονται όλα τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού, ενώ υπάρχουν και τα μεικτά τμήματα αίθουσα- καθηγητής, όπως ισχύει σε κάποια ιδιωτικά σχολεία. Υπάρχουν δηλαδή θεματικές αίθουσες όπως για παράδειγμα το εργαστήρι ξένων γλωσσών, το εργαστήριο φυσικών επιστημών, η αίθουσα μαθηματικών, όπου τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν κάποιες ώρες, ποια μαθήματα θα παρακολουθήσουν, με τους πιο σύγχρονους τρόπους.
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης
Με τις αρχές της Unesco
«Λειτουργούμε με βάση τις αρχές και τις αξίες της Unesco και από πέρυσι έχουμε καθιερώσει ένα μαθητικό συνέδριο», εξηγεί η κ. Καζά. Και συνεχίζει, «αφορά σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου όμως συμμετέχουν και σχολεία των Αθηνών και της Κύπρου, αποκτά έτσι μία πανελλήνια διάσταση. Τα παιδιά καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις στην Unesco. Πέρυσι για παράδειγμα, με αφορμή την Αμφίπολη, καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τη διαχείριση του μνημείου. Φέτος είναι το θεματικό έτος της αειφορίας και αντίστοιχο είναι και το θέμα του συνεδρίου». Τα σχολεία του δικτύου Unesco Κεντρικής Μακεδονίας, δουλεύουν το συγκεκριμένο θέμα όλη τη χρονιά και το παρουσιάζουν αρχές Μαρτίου, με τα παιδιά να επεξηγούν το θεωρητικό μέρος και να προβάλλουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θεματολογία.
3o gel
rampes
mpasket
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.