, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο για τη διάσωση θέσεων εργασίας στη Volkswagen

imagesΤο γραφείο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, εξετάζει το ενδεχόμενο υπαγωγής 6.000 περίπου εποχιακών εργατών της Volkswagen σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα όσα γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild. η οποία επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρει το skai.gr, το σχέδιο επιτρέπει στις εταιρείες να διατηρούν τις θέσεις εργασίας, περικόπτοντας ουσιαστικά τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων, όταν ο κύκλος εργασιών μιας επιχείρησης μειώνεται, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει να αποζημιώσει τους εργαζομένους για ένα μέρος της απώλειας των μισθών τους.
Το συγκεκριμένο πλάνο εμπνεύστηκε το ομοσπονδιακό γραφείο εργασίας της Γερμανίας, πλάνο το οποίο ενστερνίζεται και ο υπουργός Οικονομίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, παρά το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες οι εποχιακοί εργάτες εξαιρούνται από το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, ωστόσο το Βερολίνο θέλει να είναι προετοιμασμένο για την επερχόμενη περικοπή δαπανών στην Volkswagen.
Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας κλυδωνίζεται από την αποκάλυψη του σκανδάλου που ξέσπασε, όταν οι αμερικανικές αρχές διαπίστωσαν ότι η εταιρεία αλλοίωνε τις μετρήσεις εκπομπής ρύπων στους πετρελαιοκινητήρες της, γεγονός το οποίο την οδήγησε να ανακοινώσει περικοπή κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο στο πρόγραμμα επενδύσεων της.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ζημιά θα μπορούσε να φτάσει τα 35 δισεκατομμύρια, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος ανάκλησης των “πειραγμένων” οχημάτων, τα πρόστιμα συμμόρφωσης με τις ρυθμιστικές αρχές και οι αγωγές.
capital.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.