, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Υπάρχουν βάρκες προσφύγων που δεν τις έχουμε πάρει… είδηση"!

πρόσφυγες
«Έχουμε χάσει το νούμερο. Την τελευταία βδομάδα σχεδόν κάθε μέρα έχουμε και κάποιο νεκρό. Η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει» καταγγέλλει o Φώτης Γαρουφαλιάς, πρόεδρος Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου.«Υπάρχουν αγνοούμενοι γιατί έχει περιστατικά τα οποία δεν τα έχουμε πάρει είδηση, γιατί είναι πάρα πολλές οι βάρκες.», εξηγεί στον Alpha 96.5 ο κ. Γαρουφαλιάς και επισημαίνει πως αναλόγως με τις μαρτυρίες των διασωζόμενων οι λιμενικοί «ψάχνουμε πολλές φορές στα τυφλά».
Σύμφωνα με τον ίδιο σε όλη την ακτογραμμή του βορείου Αιγαίου πραγματοποιούνται συνεχώς έρευνες διάσωσης από τη Λέσβο μέχρι τη Σάμο. «Μαζεύτηκαν 244 από τη θάλασσα και είχαμε και τους 10 νεκρούς. Ο τρόπος που μαζεύτηκαν ήταν συγκλονιστικός. Προσπαθούσαν τα παιδιά με τα πληρώματα, ο καιρός άσχημος να ψάχνεις μέσα στο σκοτάδι να βρεις κόσμο. Υπάρχει οργή και δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι πολιτικά», προσθέτει ο πρόεδρος των Λιμενικών Λέσβου. Μάλιστα οι δυνάμεις των λιμενικών εγκαταλείπουν μέρα με τη μέρα, λόγω της ολοένα και αυξανόμενης μεταναστευτικής ροής.
«Απλά λειτουργούμε από κεκτημένη ταχύτητα. Θα ‘ρθει η Frontex; Δεν θα’ ρθει η Frontex; Θα είναι καταγραφή; Θα είναι φύλαξη συνόρων. Εμείς θέλουμε μόνο διάσωση. Θα πρέπει να δούμε και τι θα γίνει με τα χερσαία μας σύνορα», εκτιμά ο κ. Γαρουφαλιάς, διευκρινίζοντας πως το άνοιγμα του Έβρου σε συνεννόηση με την Τουρκία μπορεί να αποτελέσει ασφαλή δίοδο για τους μετανάστες. Σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει η Τουρκία να λειτουργήσει στο δικό της το κομμάτι στο έδαφός της με τη βοήθεια, ενδεχομένως της ΕΕ. Είναι επικίνδυνα τα περί κοινών περιπολιών. Αρκεί μόνο η περιπολία της Τουρκίας στα δικά της σύνορα. Τουλάχιστον όταν έχει τέτοιο καιρό γιατί δολοφονείται κόσμος αυτή τη στιγμή.», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος των λιμενικών της Λέσβου.
Σύμφωνα με τις αναφορές των λιμενικών και των διασωθέντων μεταναστών, οι δουλέμποροι «έχουνε πέσει σε μία κατάσταση αδηφαγίας. Ό,τι κινείται απέναντι και θέλει να περάσει στην Ευρώπη, το διεκπεραιώνουν. Γι’ αυτό και τα νούμερα θα αυξάνουν. Τα κυκλώματα θέλουν να διεκπεραιώνουν συγκεκριμένο κόσμο κάθε μέρα. Κι αυτό το κάνουν είτε των τριών ημερών σε μία, είτε κάθε μέρα».
Παράλληλα και οι ίδιοι οι μετανάστες «δεν γνωρίζουν από θάλασσα. Κάποιες φορές δεν ξέρουν και τι συμβαίνει απέναντι. Κάποιες φορές του απειλούνε, έχουνε πάρει τα λεφτά και τους βάζουν στις βάρκες με το ζόρι. Ο βοριάς απέναντι είναι ανάποδα από εδώ. Δεν φαίνεται. Τους βάζουν σε σχετικά καλές συνθήκες και μετά από κάποιο μίλι φαίνεται το κύμα. Και είναι και η απελπισία των ανθρώπων που θέλουν με το ζόρι να περάσουνε. Δεν έχουνε υπομονή να φτιάξει ο καιρός.» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γαρουφαλιάς

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.