, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα αντιβιοτικά δεν βλάπτουν την εγκυμοσύνη!

egkuos-giatros-egkumosuni-eksetasiΤώρα μια νέα μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όσλο σε συνεργασία με επιστήμονες από τον Καναδά όπου ανέλυσαν στοιχεία από την Quebec Pregnancy Cohort, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Pharmacoepidemiology and Drug Safety» έδειξε ότι η λήψη αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει καμία επίδραση στη σωματική ανάπτυξη του μωρού.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν 135.839 περιπτώσεις εγκυμοσύνης και από αυτές, μόνο το 1,7% αφορούσε την έκθεση του παιδιού σε μακρολίδια κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
Σημαντικές δυσπλασίες βρέθηκαν στο 9,8% των μωρών, παρόλα αυτά οι ειδικοί δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ των φαρμάκων και των φυσικών παραμορφώσεων.
Όπως ανέφεραν, οι παραμορφώσεις είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της ίδιας της μόλυνσης, για την οποία είχε συνταγογραφηθεί η θεραπεία με αντιβιοτικά.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις μακρολίδες, την ομάδα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά και τα συνέκριναν με τη χρήση της πενικιλίνης, η οποία είναι γενικώς καλά ανεκτή.
Επεσήμαναν ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο να γίνουν συμπληρωματικές μελέτες αναφορικά με τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έτσι ώστε να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.