, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Όταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα

PanozachosΤου Δημήτρη Πανοζάχου*
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοεί ο πολιτικός τη σοφία των λαϊκών παροιμιών. Όταν λοιπόν δεν μαθαίνεις από τα λάθη σου, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε περιμένουν μεγαλύτερα.
Όποιος τεχνοκράτης προσπαθεί το τελευταίο διάστημα, να κατανοήσει τι σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για τα «ισοδύναμα μέτρα», δυσκολεύεται πολύ.
Αν η υπόθεση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση απέδειξε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, είτε δεν γνώριζε το πανευρωπαϊκό καθεστώς του ΦΠΑ, είτε αδιαφόρησε για την ευρωπαϊκή θέση της χώρας, τότε η εξαγγελία για φόρο επί της περιουσίας, θα αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη δυσφήμιση της οικονομίας μας.
Μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει πολιτικές και οικονομικές δυσλειτουργίες.
Σε πολιτικό επίπεδο θα είμαστε η πρώτη Αστική Δημοκρατία που θα επιδιώξει να επιβάλλει φόρο επί της περιουσίας μετά την εποχή της φεουδαρχίας. Τις τελευταίες δεκαετίες στις Δημοκρατίες της Ευρώπης, επιβάλλεται φόρος στο αποκτηθέν εισόδημα. Ακόμη και ο φόρος επί των ακινήτων αντιμετωπίζεται ως «φόρος επί εισοδήματος», γιατί σε περίοδο πληθωρισμού η αξία των ακινήτων ανατιμάται και συνεπώς προκύπτει έμμεσο εισόδημα.
Σε οικονομικό επίπεδο θα δείξουμε τη βούληση της πολιτείας να ωθεί τους πολίτες σε αυξημένη κατανάλωση, γιατί στην πράξη θα τιμωρείται η «κάθε μορφή αποταμίευσης». Η αυξημένη όμως κατανάλωση δεν θεωρείται ως ένα από τα αίτια που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση;
Σε τεχνοκρατικό σκέλος όμως θα βιώσουμε τραγικές καταστάσεις διότι: α) η δημιουργία καταπιστευμάτων στο εξωτερικό θα ανθήσει για τους εύπορους έλληνες καθώς για μεγάλο διάστημα δεν θα «υπάρχει» – θα αποκρύβεται ο ιδιοκτήτης β) όλοι οι ξένοι θα αποφεύγουν τη διαμονή τους στην Ελλάδα αφού διαμονή άνω των 183 ημερών στη χώρα σε καθιστά φορολογικά υπόχρεο εδώ και συνεπώς θα πρέπει να καταβάλλεις φόρο περιουσίας για περιουσιακά στοιχεία που απέκτησες εργαζόμενος σε άλλη χώρα και που βρίσκονται εκτός Ελλάδος και γ) θα αποτελέσει δεύτερο φόρο εισοδήματος για τους επιχειρηματίες που πετυχαίνουν στην οικονομική δραστηριότητα και επιλέγουν να ενισχύσουν την εταιρία τους με αύξηση του κεφαλαίου της αφήνοντας τα επιπλέον κέρδη σ’ αυτήν.
Όλα τα παραπάνω ενώ ισχύει στη χώρα μας α) νομοθεσία για μη επιβολή πρόσθετης φορολόγησης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων β) όταν για κάθε επιβολή φόρου επί των καταθέσεων απαιτείται η έγκριση της Ε.Ε. και μέχρι σήμερα έχει αντισταθεί ακόμη και σε φόρους επί των μεταφορών χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων που επιδίωξαν να επιβάλλουν ομάδες ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων ήταν και η Γερμανία.
Αντί να χρησιμοποιηθεί ένα «ειδικό εργαλείο» εντοπισμού της φοροδιαφυγής με τη λάθος χρησιμοποίησή τους θα αποδείξουμε α)την ημιμάθειά μας για την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα β) τις ιδεοληψίες της κυβέρνησής μας για τους επενδυτές και τα επενδυτικά κεφάλαια.
Για τους πολίτες όμως της χώρας όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να αποτελεί «όνειρο απατηλό» η οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας που μαστίζει τη νέα γενιά.
Και επειδή λαϊκές παροιμίες υπάρχουν για όλα σχεδόν τα γεγονότα, ελπίζω να μην μονολογούμε αργότερα … «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».
*Ο κ. Πανοζάχος είναι οικονομικός σύμβουλος- φοροτεχνικός

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.