, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Γραφειοκρατία στα ανώτατα όρια… διαστροφής"

Μάρδας«Το εύκολο μέρος του προβλήματος είναι να βρούμε επενδυτές στο εξωτερικό, το δύσκολο είναι το πώς θα κρατήσουμε αυτούς τους επενδυτές στη χώρα όταν έρθουν, διότι εδώ υπάρχει ένα φοβερό σύστημα γραφειοκρατίας, το οποίο έχει αγγίξει πλέον τα ανώτατα όρια της «διαστροφής» του. Ένας επενδυτής χρειάζεται από ένα έως τέσσερα χρόνια για να πάρει μια άδεια» είπε στον Alpha 989 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.
Σε ερώτηση εάν είναι μόνο ζήτημα «διαστροφής» ή και «διαπλοκής» απάντησε πως «τα δυο αυτά είναι αλληλένδετα. Εμείς αρχίσαμε μια διαδικασία με την οποία προσπαθούμε να περιορίσουμε τον χρόνο αδειοδοτήσεων ξένων επενδύσεων στους 6 μήνες το μέγιστο. Είναι δύσκολο γιατί τώρα πρέπει να ξεφύγουμε από όλη αυτή τη λαίλαπα και να βγει ένας απλός νόμος ώστε να γνωρίζει ο επενδυτής τί του γίνεται και να μπορεί να έρθει και να έχει τις άδειες που χρειάζεται σε 6 μήνες, όταν σε άλλες χώρες οι άδειες δίνονται σε 1 μήνα».
Ο κος Μάρδας τόνισε συμπληρωματικά ότι «κύριο εμπόδιο ως τώρα για τις ξένες επενδύσεις ήταν η διαπλοκή. Η πρόθεσή μας είναι να τα βάλουμε με την διαπλοκή. Όταν ήμασταν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρήκαμε ένα σύστημα εποπτείας των δημόσιων φορέων του 19ου αιώνα και το αλλάξαμε πριν μας το πουν οι θεσμοί. Κι εκεί υπήρχαν αντιδράσεις. Κι εδώ θα έχουμε αντιστάσεις αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Ή θα προχωρήσουμε σε νέο σύστημα αδειοδοτήσεων για να προχωρήσουν επενδύσεις που είναι στη σειρά ή θα «σκάσει» η οικονομία».
«Φως υπάρχει στο βάθος, το βρήκαν άλλες χώρες πριν από εμάς ούτε ανακαλύπτουμε τον τροχό ούτε κάνουμε κάτι καινοτόμο, κάνουμε το αυτονόητο πια», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.