, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στη σκιά του μακελειού η σύνοδος των G20

ompama1-750-1280x744
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε σήμερα το πρωί στην Τουρκία για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της «Ομάδας των Είκοσι» (G20), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία, και αναμένεται να αφιερωθεί σε μεγάλο μέρος της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μετά το σοκ που προκάλεσαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι.
Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αττάλειας λίγο πριν από τις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).
Ο Ομπάμα, ο οποίος συγκάλεσε χθες στην Ουάσινγκτον το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να συζητήσει το θέμα των επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα με τους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, 129 νεκρούς και τους 352 τραυματίες, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πέραν των συνομιλιών που θα αφορούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη Γαλλία, οι οποίες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης αυτής συνάντησης, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται επίσης ο πόλεμος στη Συρία και η κρίση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Παρίσι “μια ειδεχθή προσπάθεια για την τρομοκράτηση των πολιτών” την παραμονή της αναχώρησής του για την Αττάλεια, έχει να αντιμετωπίσει το ερώτημα πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Δύση τώρα πια που έχει καταστεί σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος απειλεί πλέον περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά από τα στρατιωτικά του προπύργια στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με το Ρόιτερς.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, σήμερα το βράδυ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, στο περιθώριο της συνόδου.
Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την έντονη καταδίκη της για τις επιθέσεις στην γαλλική πρωτεύουσα, υπενθυμίζοντας την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να συντονίσει τις προσπάθειές της “για να εξαλειφθεί αυτή η επικίνδυνη και καταστροφική μάστιγα που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει όλες τις περιοχές του κόσμου”.
Η Σαουδική Αραβία είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που πραγματοποιεί αεροπορικά πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.
Όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής της G20 στην Αττάλεια, ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στην Μανίλα στις Φιλιππίνες και στην Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία για να μετάσχει στις συνόδους κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) και της Ένωσης Κρατών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας (ASEAN).
Πηγή:imerisia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.