, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αναγκαία η διεύρυνση των επιχειρηματικών συνεργασιών Ελλάδας–Τουρκίας

Παναγιώτης-ΠαπαδόπουλοςΤου Παναγιώτη Παπαδόπουλου*
Η διεύρυνση και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν διαχρονικά όχημα προσέγγισης, ειρηνικής συνύπαρξης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Μεταξύ δύο λαών που ζουν για αιώνες στην ίδια «γειτονιά», μοιράζονται κοινές παραδόσεις και βιώματα.Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.
Η Τουρκία αποτελεί σήμερα μια από τις κορυφαίες αγορές για τις ελληνικές εξαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας το 2014 ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ. Σήμερα, το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία ανέρχεται σε 6,5 δις δολάρια, με περίπου 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων να δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως αυτοί των τραπεζικών υπηρεσιών, των τροφίμων και της ενέργειας. Διαφορετική είναι η εικόνα για τις τουρκικές επενδύσεις, στη χώρα μας, καθώς μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ από δέκα τουρκικές επιχειρήσεις.
Ο τουρισμός αναδεικνύεται επίσης σε σημαντικό πεδίο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Το 2014 επισκέφθηκαν την Ελλάδα ένα εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες, ενώ αντίστοιχα, 850.000 Έλληνες επισκέφθηκαν την Τουρκία. Από όλα αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι οι εκατέρωθεν επιχειρηματικές κοινότητες έχουν ήδη δημιουργήσει ένα ισχυρό υπόβαθρο συνεργασιών και συμπράξεων. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, με αμοιβαίο όφελος τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τις οικονομίες των δύο χωρών.
Για τη Θεσσαλονίκη μάλιστα που βρίσκεται σε μεγάλη εγγύτητα με την γειτονική Τουρκία και δη με τη Σμύρνη οι συνθήκες ευνοούν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια αυτή. Στο πλαίσιο αυτό το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, του κ. Ekrem Demirtaş, ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης επιχειρηματικής αποστολής στη Σμύρνη.
Στόχος της επιχειρηματικής αποστολής, που αναμένεται να διοργανωθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, είναι η διεύρυνση επιχειρηματικών συνεργασιών, για το λόγο αυτό επιδιώκουμε οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν, να προέρχονται από ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία παραμένει μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα. Μια γειτονική αγορά με ευνοϊκά δημογραφικά χαρακτηριστικά, με πληθυσμό 75 περίπου εκατ. δυνητικών καταναλωτών.
`Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για διεύρυνση και ενίσχυση των συνεργασιών σε μια σειρά από τομείς. Ένας από αυτούς είναι οι εξαγωγές, με έμφαση σε κλάδους όπου η Ελλάδα αναπτύσσει ποιοτική και καινοτόμο παραγωγή, όπως τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά, τα δομικά υλικά, τα πλαστικά και τα υλικά συσκευασίας.
Υπάρχουν επίσης σημαντικές προοπτικές στη δημιουργία κοινοπραξιών και επιχειρηματικών συνεργιών, με στόχο τη δραστηριοποίηση σε αγορές των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας και του Καυκάσου. Γι’ αυτό θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη διατήρηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων. Οι επιχειρηματικές σχέσεις, άλλωστε, αποτελούν γέφυρες ευρύτερης συνεργασίας, από την οποία και οι δύο χώρες μόνον κερδισμένες μπορεί να βγουν.
*Ο κ. Παπαδόπουλος είναι Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.