, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πληροφορίες για νεκρούς στο Μάλι- Περισσότεροι από 100 οι όμηροι!

μαλι 1
Τρομοκρατική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Μπαμάκο του Μάλι, στη Δυτική Αφρική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένοπλοι τζιχαντιστές βρίσκονται στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου, ενώ το γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει ότι κρατούσαν, αρχικά 170 ομήρους! Περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, δυνάμεις ασφαλείας του στρατού επιχειρούν να εισβάλλουν στο ξενοδοχείο και να απελευθερώσουν όσους κρατούνται.
Τουλάχιστον δύο ώρες μετά την εισβολή, οι δράστες απελευθέρωσαν κάποιους από τους ομήρους, μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο γυναίκες αλλά και τρεις εργαζόμενοι των Τουρκικών Αερογραμμών, που επίσης βρίσκονταν στο ξενοδοχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, απελευθερώθηκαν μόνο όσοι μπόρεσαν να απαγγείλουν αποσπάσματα από το Κοράνι! Λίγο αργότερα, οι δυνάμεις ασφαλείας μπόρεσαν να απελευθερώσουν ακόμα δώδεκα ομήρους, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ομήρων, όμως θεωρείται βέβαιο ότι είναι περισσότεροι από 100.
Ήδη υπάρχουν «αρκετά θύματα», ενώ οι τρομοκράτες είναι τουλάχιστον δέκα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters πως οι ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ».
Πρόκειται για το ξενοδοχείο Radisson, 190 δωματίων, που προτιμούν για την διαμονή τους μέλη διπλωματικών αποστολών και ξένων αντιπροσωπειών στη χώρα. Σύμφωνα με την Le Monde, είναι επίσης το ξενοδοχείο όπου καταλύουν τα πληρώματα της Air France, ενώ κατά πληροφορίες ανάμεσα στους ομήρους ήταν συνολικά έξι υπάλληλοι της Turkish Airlines. Οι πρώτες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν πως οι νεκροί είναι εννιά, ανάμεσά τους δύο άνδρες της ασφάλειας του ξενοδοχείου, ενώ τα περισσότερα από τα θύματα είναι γαλλικής και βελγικής υπηκοότητας. Υπουργός του Μάλι έχει επιβεβαιώσει πως τουλάχιστον τρεις από τους ομήρους δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες.
Ο διευθυντής του ξενοδοχείου μίλησε στα μέσα ενημέρωσης και ανέφερε ότι το ξενοδοχείο έχει 190 δωμάτια και είναι κατά 90% γεμάτο αυτή την στιγμή. Υπολογίζεται ότι οι ένοικοι είναι 140 και περίπου 30 άτομα το προσωπικό. Η εταιρεία Rezidor στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων ανέφερε λίγα λεπτά αργότερα σε Δελτίο Τύπου ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει, δύο δράστες κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους». Τον αριθμό των ομήρων επιβεβαίωσε και ο Ολιβιέρ Σαλδάγο, εκπρόσωπος της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθερότητα στο Μάλι.
Ήδη γαλλικός στρατός, που βρίσκεται στη χώρα από το 2013 στο πλαίσιο καταπολέμησης των παρακλαδιών της Αλ Κάιντα που δρουν στη Δυτική Αφρική, έχει αναπτυχθεί γύρω από το ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ News Mali, ένοπλοι άντρες, που έφτασαν στο σημείο μέσα σε οχήματα με διπλωματικές πινακίδες, πυροβόλησαν τους φρουρούς του ξενοδοχείου και εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις. Στην περιοχή ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις, ενώ μια πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως όλα εκτυλίσσονται στον έβδομο όροφο, όπου πέφτουν πυροβολισμοί στους διαδρόμους.
Οι δράστες έσπασαν τον φράχτη ασφαλείας στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, διαλύοντάς τον με ένα από τα οχήματά τους. Το Radisson είναι ένα από τα πολυτελέστερα και καλύτερα φυλασσόμενα ξενοδοχεία στη χώρα. Δύο από τα μέλη ασφαλείας του ξενοδοχείου τραυματίστηκαν κατά την εισβολή.
Ήδη η αμερικανική πρεσβεία και η γαλλική πρεσβεία στο Μάλι εξέδωσαν ειδοποίηση προς τους πολίτες των χωρών τους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα γραφεία τους, ενώ για τις εξελίξεις ενημερώνεται και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.