, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επιλογές και προτάσεις για… έξω!

επιλογες
της Γιώτας Ρουμελιώτη
Ιστορικές κωμωδίες που θα «ανέβουν» για ιερό σκοπό, έργα επί σκηνής που περνάνε μηνύματα και διδάσκουν τα παιδιά, διάσημα μπαλέτα που θα μας βάλουν στο κλίμα των Χριστουγέννων, αγαπημένοι καλλιτέχνες που θα χαρίσουν μελωδικές στιγμές, αφιερώματα που θα συστήσουν τη λογοτεχνία της πόλης, λατινικοί χοροί που θα μας μεταφέρουν σε άλλους τόπους και ταινίες που πραγματεύονται τον απαγορευμένο έρωτα σε μια Θεσσαλονίκη υπό κατοχή.
Για άλλη μια φορά η πόλη γίνεται σημείο συνάντησης πολιτισμού με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και… γλέντια!
Comedy Festival για καλό σκοπό!
Ήδη από την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου το Comedy Festival είναι γεγονός για τη Θεσσαλονίκη! Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού διοργανώνουν το συγκεκριμένο φεστιβάλ που έχει καθαρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και αντί εισιτηρίου, οι θεατές καλούνται να δώσουν τρόφιμα μακράς διάρκειας, απορρυπαντικά, χαρτικά και είδη προσωπικής υγιεινής για τους σκοπούς της «Αρωγής» Θεσσαλονίκης. Τα έργα «Γαμπροί της Ευτυχίας», «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» , «Μια στο καρφί μια στο πέταλο» και «Φαύστα.gr» θα φιλοξενηθούν στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» ενώ το φεστιβάλ κωμωδίας θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.
«Κωδικός Σπασίμπα – Ντα»
Στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2015, το Δημοτικό Θέατρο Θέρμης, φιλοξενεί την κωμωδία του Βασίλη Τσικάρα «Κωδικός Σπασίμπα – Ντα» (Εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ), σε σκηνοθεσία Γιάννη Μήτρου. Μια παράσταση, που εισέπραξε εξαιρετικές κριτικές κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013 – 2014 και πήρε 1ο Βραβείο Κοινού Θεσσαλονίκης σε διαδικτυακή ψηφοφορία, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Το έργο κινείται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν η συντηρητική κοινωνία του Λονδίνου δεχόταν τα πρώτα «χτυπήματα» εκμοντερνισμού και οι επαναστατημένοι νέοι της εποχής ζητούσαν αλλαγές.
Ο «Καρυοθραύστης» στη Θεσσαλονίκη!
Ο παραμυθένιος Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφσκι , ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών έρχεται για να συνεπάρει το κοινό της πόλης. Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμπράττει με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Κρατική Ορχήστρα για να προσφέρει επτά μοναδικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Μια ιστορία Χριστουγέννων που σίγουρα θα μας βάλει όλους στο κλίμα των γιορτών! Να σημειωθεί ότι η χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης το 2000. Οι παραστάσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 5, 6, 8, 9, 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου 2015.
Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου!
Η ζωή και τα έργα του σπουδαίου Θεσσαλονικιού λογοτέχνη Γιώργου Ιωάννου, παρουσιάζονται μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ «Γιώργος Ιωάννου ΟΔΟΙΠΟΡΩΝΤΑΣ…» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Υπό τη μορφή θεατρικού μονολόγου και σε σύλληψη – σκηνοθεσία του Νίκου Βουδούρη, οι μαθητές θα… γνωρίσουν τον μοναχικό οδοιπόρο της ελληνικής γραμματείας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δωρεάν. Από Τρίτη έως Παρασκευή στις 10:30π.μ.
Tσίπουρο και ζουρνάδες!!
Παραδοσιακοί χοροί, γλέντι με νταούλια και ζουρνάδες και φυσικά… το ελληνικό τσίπουρο θα κυριαρχήσουν στην 14 Γιορτή Τσίπουρου Τερπνής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Από τις 11 το πρωί μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Έρευνας & Μελέτης Παραδοσιακού χορού και Λαϊκού Πολιτισμού «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και του Συλλόγου Διακρατικών Πολιτιστικών Ανταλλαγών Σοχού θα συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή με την είσοδο να είναι ελεύθερη για το κοινό.
Συναυλία με… Σωκράτη
Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Σωκράτης Μάλαμας, πιστός στο ραντεβού του, έρχεται για τρεις εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη. Παρέα με τους μουσικούς συνεργάτες του ταξιδεύει από πόλη σε πόλη και μοιράζεται μουσικές και στίχους. Με τραγούδια παλιά, διαχρονικά αλλά και νέα θα ενθουσιάσει για άλλη μια φορά το κοινό της πόλης που θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει στο διαδραστικό πρόγραμμα. Στο Fix Factory of Sound, στις 28/11, 5 & 12/12.
Flamenco στην Καλαμαριά!
Με βασικό και διαχρονικό άξονα το flamenco, οι Caja Secreta παρουσιάζουν μια νέα, σύγχρονη και διαρκώς εξελισσόμενη μουσικοχορευτική πρόταση: Cinco más. Μια παράσταση που αναδεικνύει την πορεία, την αναπόφευκτη φυσική μετάβαση προς το nuevo flamenco, καθώς και την απροσδόκητη ρήξη με την παράδοση και τα στερεότυπα. Υπό την αιγίδα του τμήματος πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς και του ελληνοισπανικού κέντρου πολιτισμού Θεσσαλονίκης Federico Garcia Lorca. Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη.
«Ουζερί Τσιτσάνης»
Ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης επιστρέφει στις 3 Δεκεμβρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες με την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Στην υπό γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη, δυο νέα παιδιά ζουν έναν απαγορευμένο έρωτα. Ο Χριστιανός Γιώργος και η Εβραία Εστρέα βρίσκονται παγιδευμένοι στον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων. Ο έρωτας τους βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης, εκεί όπου ο μεγάλος συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης δημιούργησε τα πιο γνωστά του τραγούδια. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές βρίσκονται οι Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης , Βασιλική Τρουφάκου, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Γιάννης Στάνκογλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Την ταινία ντύνει μουσικά ο Θέμης Καραμουρατίδης τόσο με καινούριες ενορχηστρώσεις αγαπημένων τραγουδιών του Τσιτσάνη, όσο και με νέα πρωτότυπα μουσικά ακούσματα.
Θέατρο για παιδιά!
O «Μυστικός Κήπος» της Φράνσις Χόντγκσον Μπάρνετ που έχει ενθουσιάσει γενιές και γενιές παιδιών παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο από το ΚΘΒΕ. Ο «Μυστικός Κήπος» συμβολίζει τον αφρόντιστο εσωτερικό μας κόσμο που, όταν τον ανακαλύψουμε μέσω της αγάπης για τον άνθρωπο και την ανάγκη της θετικής σκέψης, κατανοούμε σε βάθος τη φύση μας και τη δύναμή μας. Σύμφωνα με την σκηνοθέτη Μαριάννα Τόλη, πρόκειται για ένα έργο γεμάτο συμβολισμούς με έμφαση στην αγάπη προς τη φύση, τη γη, το χώμα, τα φυτά και τα ζώα. Παραστάσεις για το κοινό κάθε Κυριακή στις 11:00 και για τα σχολεία από Τρίτη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.