, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ευκαιρία η κρίση στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασιλειάδης
Του Δημήτρη Βασιλειάδη*
Μπορεί η κρίση στη ΝΔ να μετατραπεί σε ευκαιρία; Ναι κατά την άποψη μου. Λίγα ιστορικά στοιχεία γι αυτό: Κάθε φορά που η ΝΔ έχανε εκλογές έψαχνε για αρχηγό. Ας πάμε στο όχι τόσο μακρινό 1997. Χάνει τις εκλογές και εκλέγει Πρόεδρο τον Κ. Καραμανλή. Αυτός διαγράφει τρεις τέσσερεις πρωτοκλασάτους και μετά κερδίζει τις Ευρωεκλογές και λίγο μετά και τις εθνικές εκλογές(2004). Πάμε στο 2009. Η ΝΔ χάνει τις εκλογές και όπως είθισται χάνει και τον Πρόεδρο της. Ο Καραμανλής παραιτείται, βγάνει Πρόεδρος ο Σαμαράς, διαγράφεται και φεύγει η Μπακογιάννη κάνοντας δικό της κόμμα, απομακρύνεται ο Ψωμιάδης. Η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως το 1997. Ο Σαμαράς λίγο μετά (2012) κερδίζει τις εκλογές. Πάμε στο 2015. Ο Σαμαράς χάνει τις εκλογές (τρεις για την ακρίβεια εκλογές) και η ΝΔ χάνει ακόμα έναν πρόεδρο. Τώρα συμβαίνει αυτό που ακριβώς συνέβη το 1997 και το 2010. Χάνει η ΝΔ εκλογές, αλλάζει Πρόεδρο, λογικά περιμένουμε, σύμφωνα με τους κύκλους που περιγράφω, να κερδίσει τις επόμενες. Κάθε φορά που η ΝΔ αλλάζει Πρόεδρο, λίγο μετά κερδίζει εκλογές.
Επίσης σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δείχνει να χάνει την δεδηλωμένη στην Βουλή. Ήδη ψάχνονται για νέες συμμαχίες. Η ΝΔ δεν θα συνεργαστεί κατά την άποψη μου, όχι γιατί θέλει να το «παίξει» αντιμνημονιακή (το λάθος αυτό το έκανε ο Σαμαράς και μετά αναγκάστηκε σε κυβίστηση) , αλλά γιατί θέλει άλλο πρόγραμμα (ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας κλπ-λέμε τώρα…). Η νέα συγκυβέρνηση θα έχει μέσα ΠΑΣΟΚ (όσοι έχουν απομείνει από το ΠΑΣΟΚ και είναι στη Βουλή , είναι όλοι πρώην υπουργοί άρα θεωρούν αναμενόμενο για αυτούς να είναι σε υπουργικούς θώκους, είναι κάτι σαν τον φυσικό τους χώρο) και ΠΟΤΑΜΙ ώστε να προλάβει να κυβερνήσει και αυτό πριν εξαϋλωθεί.. Αν είναι και Ένωση Κεντρώων δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία..
Μια συγκυβέρνηση που δεν θα έχει μέσα ΝΔ δεν έχει προσδόκιμο. Η ΝΔ θα έχει την πολυτέλεια αν μείνει απ έξω να πετάει πέτρες προς όλους! Επίσης θα χρεώνει σε όλους τους άλλους τα δεινά που θα τους επιβάλλονται και τα οποία όλοι οι άλλοι (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ αν παραμείνει, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, Ε.Ε.). Και όλοι εμείς, οι ψηφοφόροι, ως «χρήσιμοι ηλίθιοι» θα πιστέψουμε για μια ακόμη φορά ότι η σωτηρία μας θα έρθει από την αντιπολίτευση.. Ελπίζω για μια φορά να είμαστε μόνο «χρήσιμοι», χωρίς το «ηλίθιοι».
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.