, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Containers «λιμνάζουν» στο λιμάνι Θεσσαλονίκης λόγω… Ειδομένης!

Geranoi- Limani (16)Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να ανοίξει η σιδηροδρομική σύνδεση της Ελλάδας με τα Σκόπια και την Κεντρική Ευρώπη, ζητεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «εδώ και τρεις μέρες είναι σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος σιδηροδρομικός αποκλεισμός της χώρας από πρόσφυγες, που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή της Ειδομένης, λόγω της απαγόρευσης εισόδου τους στη γειτονική χώρα».
Μάλιστα επισημαίνεται ότι η καθιστική διαμαρτυρία επάνω στις ράγες του τρένου, δεν επιτρέπει την εκτέλεση των δρομολογίων. «Αποτέλεσμα είναι να υφίστανται βαρύτατο πλήγμα οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας, που χρησιμοποιούν τις εμπορευματικές αμαξοστοιχίες για να φτάσουν τα εμπορεύματα στην Κεντρική Ευρώπη ή από αυτή».
Για το ζήτημα, ο αναπληρωτής περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Γιώργος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κατανοούμε το ανθρώπινο δράμα και την ταλαιπωρία των προσφύγων, που με ευθύνη της γειτονικής χώρας, έχουν εγκλωβιστεί υπό άθλιες συνθήκες στην περιοχή της Ειδομένης. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Παιονίας κάνουν ό,τι μπορούν για να παρασχεθεί σε αυτούς τους ανθρώπους βοήθεια και να περιοριστεί η απίστευτη ταλαιπωρία τους.
Ωστόσο, δεν μπορεί χάριν αυτής της κατάστασης, να καταστρέφεται και ο παραγωγικός ιστός και η ισχνή, λόγω κρίσης, οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας. Μιας περιοχής που έχει υποστεί τα… πάνδεινα από τέτοιου είδους αποκλεισμούς και στο παρελθόν.
Ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής σύνδεσης δεν είναι λύση και δε δίνει καμιά απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες.
Καλούμε την κυβέρνηση να μεριμνήσει για να λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης των προσφύγων προς τους προορισμούς τους και να σταματήσει η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής.
Τρεις μέρες μετά βαγόνια με εμπορεύματα παραμένουν ακινητοποιημένα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ενώ και πολλά containers ‘λιμνάζουν’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας την άρση του ιδιότυπου αυτού αποκλεισμού. Επίσης, 18 συρμοί με προϊόντα προς εισαγωγή στην Ελλάδα παραμένουν ακινητοποιημένοι στη γειτονική χώρα. Αμαξοστοιχίες έχουν μισθωθεί από εξαγωγείς προκειμένου να στείλουν σιδηροδρομικώς τα εμπορεύματα στο εξωτερικό και αντιστοίχως από εισαγωγείς για να φέρουν πρώτες ύλες και εμπορεύματα από το εξωτερικό, ώστε να εκτελέσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Αυτοί οι άνθρωποι καταστρέφονται, χωρίς δική τους ευθύνη, σε μια περίοδο που η επιχειρηματικότητα έφτασε στο ναδίρ.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητεί από την κυβέρνηση να εφαρμοστούν οι νόμοι και να αρθεί άμεσα ο σιδηροδρομικός αποκλεισμός, με παράλληλη ένταση των προσπαθειών για τη μετάβαση όλων των εγκλωβισμένων προσφύγων στη γειτονική χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να δράσει».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.