, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Θεσσαλονίκη ταξιδεύει στον… κινηματογράφο!

cine -moyseio
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, η αγαπημένη διαδρομή επιστρέφει και γίνεται high tech!
Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ανασύρει τις κινηματογραφικές μνήμες εκατό και πλέον χρόνων και περπατά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διερευνώντας τη συναρπαστική της σχέση με το σινεμά.  
Ξεκινώντας από τον Λευκό Πύργο και καταλήγοντας στο Λιμάνι συνδέει τόπους, χώρους, σημεία, δρόμους, πλατείες και γωνιές της πόλης οι οποίες  λειτούργησαν ως ανοιχτό κινηματογραφικό στούντιο και διαμόρφωσαν ένα κομμάτι της ταυτότητάς της. 
Αφηγείται τις μικρές και μεγάλες ιστορίες για την πόλη και το σινεμά, ιχνηλατούμε την Θεσσαλονίκη των σινεφίλ, των κινηματογραφικών αιθουσών, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και αναζητούμε την πόλη όπως  αποτυπώθηκε σε ταινίες.
Ο Παύλος Ζάννας, ο Τάκης Κανελλόπουλος, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Δαλιανίδης,  α΄ και β΄ εξώστες, ιστορικά σινεμά που άφησαν πίσω τους ίχνη και θερινά που χάθηκαν στη λήθη αποτελούν σταθμούς  σε μια διαδρομή που προσεγγίζει την πόλη από την οπτική της κινηματογραφικής της ιστορίας. 
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι φίλοι μπορούν  να «κατεβάσουν» εντελώς δωρεάν στα κινητά τους τηλέφωνα ή στα τάμπλετ τους  την πρωτοποριακή εφαρμογή cinemetro, που δημιουργήθηκε από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Αθηνάς Βακάλη σε συνεργασία με τους Λίνα Μυλωνάκη καιΓιάννη Γκροσδάνη, για ακόμη περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κινηματογραφική ιστορία της πόλης. 
Σχεδιασμός/ επιμέλεια διαδρομής : Λίνα Μυλωνάκη  (Δημοσιογράφος, ιστορικός κινηματογράφου, Δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών ΑΠΘ) & Γιάννης Γκροσδάνης (Δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου)
Υλοποίηση: Διονυσία Αρβανίτου, Γιάννης Γκροσδάνης  
Σημείο συνάντησης: Λευκός Πύργος
Ώρα: 11 πμ
Συμμετοχή: 10 ευρώ/ εκπτωτικό 8 ευρώ (για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, οικογένειες)
Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours προτείνει θεματικές διαδρομές στη Θεσσαλονίκη επιχειρώντας να συνδέσει το παρελθόν με το σύγχρονο πρόσωπό της πόλης. Η ομάδα δίνει έμφαση στις ανθρώπινες ιστορίες, στο μικρό, αυτό που γλίστρησε από τη μεγάλη Ιστορία, το οποίο όμως συνδέεται με τα μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν τον σύνθετο χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και της περιπέτειας της μέσα στον χρόνο. Οι καλά σχεδιασμένες διαδρομές δίνουν την ευκαιρία να ευχαριστηθούμε την πόλη  με τρόπο διασκεδαστικό και παράλληλα τεκμηριωμένο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.