, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έκρυβαν στο… μαντρί τους σπάνιο αρχαίο νόμισμα! (ΦΩΤΟ)

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Μπροστά σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό βρέθηκαν αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης όταν «ξεσκέπασαν» δύο δίδυμα αρχαιοκάπηλων σε Ξάνθη και Δράμα. Μηχανήματα εντοπισμού αρχαίων αντικειμένων, εργαλεία εκσκαφής ακόμα και όπλα βρέθηκαν αποθηκευμένα στα σπίτια των τεσσάρων συλληφθέντων που ως άλλοι «Ιντιάνα Τζόουνς» κοσκίνιζαν κυριολεκτικά αγροτικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης προς άγρα αρχαίων νομισμάτων και άλλων ευρημάτων.
arxaiokapileia08122015-3
Στην πρώτη περίπτωση σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Νίκο Ζησιμόπουλο ένας πατέρας 62 και ο 35χρονος γιος του από τα Άβδηρα της Θράκης έκρυβαν στο… μαντρί της αγροικίας όπου διέμεναν όπλα, εξοπλισμό εύρεσης αρχαίων αντικειμένων, αλλά και μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ασφάλειας βρέθηκε ένα αρχαίο νόμισμα, συγκεκριμένα οκτάδραχμο Αβδήρων(φωτό), που όπως επισήμανε σύμφωνα με την πρώτη αρχαιολογική εκτίμηση, δεν έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο τέτοιο εύρημα.
arxaiokapileia08122015-1
Στη δεύτερη περίπτωση συνελήφθησαν στην περιοχή του Δοξάτου της Δράμας, δύο άντρες 50 και 53 ετών την ώρα που πραγματοποιούσαν παράνομες ανασκαφές για αρχαία αντικείμενα. Οι δύο άντρες κατάγονταν από τις Σέρρες όπου έγινε σχετική έρευνα στα σπίτια τους. Εκεί πέραν του ότι βρέθηκε υπερσύγχρονος εξοπλισμός, που «χτένιζε» κανονικά την περιοχή ενδιαφέροντος και σε οθόνη υποδείκνυε τη θέση του ευρήματος, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ένα καλοδιατηρημένο πολεμικό τυφέκιο, που διέθετε μάλιστα διόπτρα που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και νύχτα.
arxaiokapileia08122015-4 arxaiokapileia08122015-5
Στην κατοχή τους είχαν ακόμα εξειδικευμένα βιβλία ώστε να ερευνούν στοχευμένα για αρχαία νομίσματα και άλλα αντικείμενα.
Όπλο διέθετε και το πρώτο δίδυμο αρχαιοκάπηλων το οποίο ωστόσο ήταν κυνηγετικό χωρίς όμως άδεια. Και τα δύο όπλα εστάλησαν για βαλλιστική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν περαιτέρω στοιχεία.
Και οι τέσσερις οδηγήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.