, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συστημικό, σε κάνει το σύστημα που υπηρετείς…

1972394_10203217512571769_3266575295908801907_n
του Δημήτρη Βενιέρη*
Από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου μας εισήγαγε στο δρόμο των μνημονίων, ουδέποτε υπήρξε μεγαλύτερη ανοχή και ευελιξία επιλογών για την κυβέρνηση. Έχοντας απέναντί του μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αναζητά τον επόμενο πρόεδρό της, ένα ενοχικό ΠΑΣΟΚ και ένα «αβαθές» -εκλογικά- ποτάμι, δύναται να εφαρμόσει πρόγραμμα το οποίο ουδεμία συντηρητική κυβέρνηση θα κατάφερνε. Μάλιστα μπορεί να το εφαρμόσει βασιζόμενη σε έναν «καμένο» Λεβέντη, ή έναν «λεβέντη» Καμένο, η και στους δύο αν κάτι τέτοιο χρειαστεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας το επικοινωνιακό ταλέντο να στιγματίζει κάθε αντίθετη άποψη, με χαρακτηρισμούς ιδεολογικά και συναισθηματικά φορτισμένους, βρίσκει ελεύθερο το πεδίο για να ολοκληρώσει την θεαματική μετάλλαξή του από το σύνολο των προεκλογικών εξαγγελιών του. Είναι τέτοια η επικοινωνιακή… επιδρομή, που ακόμη και ενδεχόμενη, αυτονόητη διαφοροποίηση βουλευτών σε ορισμένα ακραία μέτρα, χαρακτηρίστηκε ως «ύποπτος ρόλος», στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Και είναι τέτοια η ανοχή, ή η αδιαφορία των πολιτών που ακόμη και θέματα τα οποία εύκολα σε άλλες περιόδους χαρακτηριζόντουσαν ως μεγάλα σκάνδαλα, σήμερα με μια απλή αναφορά στην δήθεν «πολεμική από εγχώρια και αλλοδαπά κέντρα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ», όλα αυτά αποστέλλονται στις ελληνικές καλένδες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ομιλία του στην Κ.Ο ο Αλέξης Τσίπρας «τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά». Είναι όντως αλήθεια ότι το καραβάνι προχωρά χωρίς εμπόδια, με κατεύθυνση όμως την «όαση των δανειστών». Τα τρίτο μνημόνιο, το οποίο εμπνεύστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και παγίδευσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καλοκαίρι, περιλαμβάνει όλα εκείνα που από το πρώτο μνημόνιο επεδίωκαν οι δανειστές και σήμερα ψηφίζουμε. Για κάποιους από τους δανειστές μας, οι εξελίξεις από τον Ιανουάριο υπήρξαν ιδανικές, καθώς με μεγάλη ευκολία αφομοιώθηκε η αναγκαιότητα όλων των μεταρρυθμίσεων και μεταλλάχτηκε η πλειονότητα των ψηφοφόρων σε μνημονιακό ενιαίο μέτωπο, αφού το 80% του κοινοβουλίου απαρτίζεται πλέον από βουλευτές που τηρούν ευλαβικώς το μνημόνιο.
Σήμερα ο όρος συστημικός –τον οποίο προεκλογικά χρησιμοποιούσε εμφαντικά απαξιώνοντας αντιπάλους του, ο ΣΥΡΙΖΑ- στεγάζει το σύνολο των βουλευτών της κυβέρνησης. Τι άλλο από συστημικός μπορεί να είναι κάποιος που δεν παραιτείται για εκατομμύρια και ακίνητα που ξέχασε να δηλώσει, για μπίζνες με το δημόσιο μέσω εταιρείας στην οποία κατέχει το πακέτο μετοχών, η εκείνος που φορώντας γραβάτα πλέον υπογράφει εξοπλιστικά προγράμματα εκατομμυρίων με τους Αμερικανούς, διατυπώνοντας μάλιστα την άποψη ότι αυτό είναι θέμα στρατηγών. Τι άλλο από συστημικός μπορεί να είναι εκείνος που τακτοποιεί με μεγάλη άνεση συγγενικά του πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά του δημοσίου, η καρατομεί με συνοπτικές διαδικασίες τις διοικήσεις νοσοκομείων για να τακτοποιήσει τους εκλεκτούς του. Τι άλλο από συστημικός μπορεί να είναι εκείνος που διατηρεί το υπουργείο του, παρόλο που οι αποφάσεις της κυβέρνησης του, είναι σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις απόψεις με τις οποίες διεκδίκησε την ψήφο του λαού.
Συστημική είναι κάθε κυβέρνηση που υπηρετεί το σύστημα, κυρίως όταν το εφαρμόζει πιστά
*Ο κ. Βενιέρης είναι διευθυντής στο Focus fm

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.