, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Όχι στις εξορύξεις λέει η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς

kilkisΝα μη συμπεριληφθούν εκτάσεις της ΠΕ Κιλκίς στην ζώνη εξορύξεων της Κ. Μακεδονίας, ζητά η Αντιπεριφέρεια Κιλκίς, ενόψει της συζήτησης για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.
Ωστόσο, η Αντιπεριφέρεια αφήνει κι ένα ανοιχτό παράθυρο, «σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί συνολικά». Σ` αυτήν, λοιπόν τη περίπτωση ζητά «να περιορισθεί σημαντικά η Ε.Α.Ζ. μεταλλευτικής εξόρυξης σε μέγεθος και βαθμό παρέμβασης που δεν θα επιφέρει μη αναστρέψιμη βλάβη του περιβάλλοντος».
Επίσης προτείνει, «η πρόκριση ή μη της εξόρυξης έναντι των υπολοίπων χρήσεων γης να προκύπτει ως αποτέλεσμα οικονομοτεχνικής διερεύνησης, αφού προηγουμένως διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων της περιοχής», καθώς και «να προβλεφθεί η λειτουργία του ανεξάρτητου φορέα ελέγχου, με την συμμετοχή εκπροσώπων Α΄ & Β΄βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων».
Κατά τα` άλλα, η Αντιπεριφέρεια προτείνει μεταξύ άλλων, τη χωροθέτηση Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (Ε.Ο.Ζ.) στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ.Κιλκίς, την ένταξη σε Αναπτυξιακή Ζώνη Τουρισμού των περιοχών Πάϊκου και Πικρολίμνης, την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής κα.
Τέλος, καταθέτει τη διαφωνία της στον χαρακτηρισμό μεγάλου μέρους της ΠΕ Κιλκίς ως Ζώνης Υποβαθμισμένου Τοπίου.
kilkis24

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.