, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποιοι κίνδυνοι απειλούν το κατοικίδιό σας τα Χριστούγεννα

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στο σπίτι και τα γιορτινά εδέσματα μπορεί να απειλήσουν την υγεία των τετράποδων φίλων μας και τις χαρούμενες αυτές ημέρες το τελευταίο που θέλουμε είναι τέτοιου είδους στεναχώριες.
Αν και οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν πώς να προστατεύσουν το κατοικίδιό τους, τοποθετώντας στολίδια και διακοσμητικά αρκετά ψηλά ώστε να μην τα φτάνουν και αποφεύγοντας να τους δώσουν ακατάλληλες λιχουδιές, μπορεί κάτι να σας ξεφύγει ή κάποιος από τους καλεσμένους σας να κάνει κάποια ατυχή επιλογή.
bigstock Dog Jack Russell Terrier Pupp 74371225
Τι πρέπει να προσέξετε
1. Ακατάλληλες λιχουδιές: Η δυνατή όσφρηση των σκύλων τούς βοηθά να εντοπίζουν μια λιχουδιά όσο καλά κρυμμένη κι αν είναι, ενώ οι γάτες δεν διστάζουν να σκαρφαλώσουν σε πάγκους κουζίνας και τραπέζια προκειμένου να γευτούν κάτι νόστιμο. Από την άλλη, τα «παράπονα» των κατοικιδίων μπορεί να κάνουν τους καλεσμένους σας να… λυγίσουν και να προσφέρουν λίγο από το φαγητό τους. Ωστόσο, κάποιες τροφές που φιγουράρουν στο γιορτινό τραπέζι είναι ακατάλληλες για τα κατοικίδια. Οι κυριότερες από αυτές είναι: η σοκολάτα, το κρέας με πολύ λίπος και οι σταφίδες. Επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί επίσης το αλκοόλ, οπότε κρατήστε το κατοικίδιό σας μακριά εάν χυθεί κάποιο ποτό.
2. Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά: Οι γάτες λατρεύουν να παίζουν με κορδέλες, με τα στολίδια του δέντρου και με τις γιρλάντες. Ωστόσο, μέρη των αντικειμένων αυτών, όπως γυαλί, σιδερένια γαντζάκια ή χρυσόσκονη, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή βλάβη σε εσωτερικά όργανα.
3. Φυτά εσωτερικού χώρου: Ένα αγαπημένο φυτό των Χριστουγέννων είναι το όμορφο Αλεξανδρινό. Εάν η γάτα ή ο σκύλος μασουλήσουν τα φύλλα του, είναι πιθανό να εκδηλωθεί στοματικός ερεθισμός, εμετός ή διάρροια. Επίσης, το γκι μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές ή καρδιακές επιπλοκές. Για τις γάτες, εξαιρετικά επικίνδυνα είναι τα κρινάκια, καθώς μπορεί να τους προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια.
4. Κεριά και λαμπιόνια: Τα κατοικίδια δεν αποκλείεται να μασουλήσουν τα καλώδια από τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, οπότε προσπαθήστε να τα καλύψετε επαρκώς ή να τα κρύψετε ώστε να αποφύγετε περιστατικά ηλεκτροπληξίας. Επίσης, τοποθετήστε ψηλά τα κεριά, για να μην τα ρίξει κάτω η γάτα ή τα σκουντήσει με την ουρά του ο σκύλος.

onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.