, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων το αγροτικό

karamanlis-new-660370
του Νικολάου Καραμανλή
Η περιβόητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του κ. Κατρούγκαλου δεν είναι τίποτα περισσότερο από ακόμη ένα μνημείο πελατειακής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός της χώρας, αν και νέος ηλικιακά, κάθε άλλο παρά δείχνει να νοιάζεται για τους συνομηλίκους του, αλλά και τους λίγο μεγαλύτερους (τους σημερινούς 50άρηδες). Ακόμη και αν η τρόικα αποδεχθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το ν/σ Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί επιδεικτικά για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που όμως δεν ανήκει στην εκλογική δεξαμενή της.
Ακόμα και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται πως επί της ουσίας πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια να μετατοπιστεί το πρόβλημα για αργότερα – όχι και πολύ, καθώς το 2018 είναι έτος ορόσημο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας. Η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τη συγκεκριμένη χρονιά, επί της ουσίας, δημιουργεί μία «τρύπα» που θα πρέπει και πάλι να αναθεωρηθεί. Την ίδια ώρα, μόνο λύση δεν αποτελεί η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς όχι μόνο δεν εξασφαλίζει βιωσιμότητα στο σύστημα, αλλά, αντιθέτως, φέρνει νέα λουκέτα στην αγορά και αυξάνει το ποσοστό της «μαύρης» εργασίας. Οι ηρωικές εξαγγελίες για «πολιτική μάχη που θα δώσουμε» είναι ίσως αρκετές για να συσπειρώσουν τους 153 βουλευτές του ετερόκλητου σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο (όταν και με όποια μορφή αυτό έρθει στη Βουλή), δεν λύνουν όμως το πρόβλημα.
Από την άλλη, ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια μετάθεσης των αλλαγών στη φορολογία των αγροτών για μετά το Πάσχα, το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως «μαλακό υπογάστριο» της κυβέρνησης. Ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζει εδώ και χρόνια μία ζοφερή εικόνα, που η επικείμενη αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ο επερχόμενος τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και η αύξηση του κόστους παραγωγής θα την κάνουν ακόμα χειρότερη. Δεν είναι τυχαίο πως κάποιοι εκτιμούν ότι η «καυτή πατάτα» του αγροτικού μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων σε μία κυβέρνηση που υπόσχονταν παροχές, αλλά κυβερνά με αντιδημοφιλή και άδικα μέτρα. Οι αγροτοσυνδικαλιστές προαναγγέλλουν ήδη δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ κάθε επίσκεψη των κυβερνητικών βουλευτών της επαρχίας στις περιφέρειές τους είναι όλο και πιο… μαρτυρική.
Αυτά όλα είναι πράγματα που ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται, γι’ αυτό και επιχειρεί μία προσέγγιση προς τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας – τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Οι κινήσεις του πρωθυπουργού έχουν φόντο τον κυβερνητικό συνασπισμό της Πορτογαλίας, όπου το σοσιαλιστές, κομμουνιστές, οικολόγοι και το μπλοκ της Αριστεράς αποφάσισαν να συμπορευθούν. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, καθώς ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι αλλά και Ένωση Κεντρώων γυρνούν την πλάτη στον κ. Τσίπρα, μη θέλοντας να χρεωθούν το πολιτικό κόστος των τραγικών χειρισμών της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» Βαρουφάκη και των δυσβάσταχτων μέτρων του 3ου μνημονίου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.