, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το σχέδιο για εισβολή στο Νομισματοκοπείο και τα IOU's Βαρουφάκη

590_ae52b51972d9872122226e6af1814e57Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της ενδεχόμενης εισβολής στο νομισματοκοπείο, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, θα πραγματοποιούνταν ώστε να στηριχθεί η μετάβαση στη δραχμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Στουρνάρας πληροφορήθηκε από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στα μέσα Ιουνίου ότι υπήρχε σχέδιο για παράλληλο νόμισμα, ενώ η πληροφορία διασταυρώθηκε και από υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ο κ. Στουρνάρας φαίνεται πως είπε σε στενούς του συνεργάτες ότι η φημολογία για υπουργική απόφαση του Γ. Βαρουφάκη για IOU’s που θα συνδέονταν στη συνέχεια με τη δραχμή ήταν έντονη λίγο πριν το δημοψήφισμα.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έθεσε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε συναγερμό και ξεκίνησε επαφές για να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Έχοντας την πληροφορία πως η υπουργική απόφαση του Γ. Βαρουφάκη θα υπογραφόταν μεταξύ 20 και 25 Ιουνίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον συνταγματολόγο Ν. Αλιβιζάτο αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμένο.
Σύμφωνα με τα “ΝΕΑ Σαββατοκύριακο” ο πρώην πρωθυπουργός είπε στον κ. Στουρνάδα πως η επιστροφή στη δραχμή απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, ενώ συνεργάτιδά του που μετέβη στο γραφείο του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη του εξήγησε πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε και η απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών να αλλάξει το νόμισμα της χώρας.
Την παραμονή της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, ο Γ. Στουρνάρας, τηλεφώνησε στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για την πιθανότητα να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο, υπουργικό απόφαση ή διάταγμα για έκδοση IOU’s. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται πως ενημέρωσε τον Διοικητή της τράπεζας ότι δεν προτιμά να παραιτηθεί από το να βάλει την υπογραφή του.ethnos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.