, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πλήθος σπάνιων υδρόβιων πουλιών στην Ανατολική Μακεδονία

porto-lagos-pouliaΠλήθος πουλιών από διαφορετικά είδη καταγράφηκαν και φέτος κατά την διάρκεια των Μεσoχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών μας.
Οι καταμετρήσεις που γίνονται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφών της οργάνωσης Wetlands International έκλεισαν φέτος τα 50 χρόνια!
Οι καταγραφές εστιάζονται κυρίως στα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, χωρίς να εξαιρούνται βέβαια και κάποια άλλα είδη, όπως κάποια αρπακτικά ή θαλασσοπούλια.
Στην περιοχή οι καταμετρήσεις έγιναν στις 15 Ιανουαρίου 2016 και λόγω του άστατου καιρού (έντονοι άνεμοι και βροχοπτώσεις), συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2016, καλύπτοντας όλη την περιοχή του ΕΠΑΜΑΘ: από το Δέλτα του Νέστου, τις λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής, την λίμνη Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος, τις Θρακικές λιμνοθάλασσες μέχρι και την λίμνη Ισμαρίδα με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Στις καταγραφές παρατηρήθηκαν σπάνια για την περιοχή είδη: εννέα(9) Χαμωτίδες (Tetrax tetrax) και εκατόν σαράντα τέσσερα (144) Κεφαλούδια (Oxyura leucocephala). Αυτός ο σπάνιος επισκέπτης της λίμνης Βιστωνίδας,το Κεφαλούδι, τις προηγούμενες βδομάδες έφτασε τα 1.200 άτομα!
Στην περιοχή παρατηρήθηκαν επίσης 21 Ασπρομέτωπες χήνες (Anser albifrons), 40 Σταχτόχηνες (Anser anser), 39 Βουκεφάλες(Bucephala clangula), 810 Κύκνοι (Cygnus olor), 11 Αγριόκυκνοι (Cygnus cygnus), 585 Αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus) και 233 Λαγγόνες (Phalacrocorax pygmeus).
Ανάμεσα σε άλλα καταγράφηκαν, σε εντυπωσιακούς αριθμούς, 15.363 Φαλαρίδες (Fulica atra), 6.992 Φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus), 4.572 Σφιριχτάρια (Anas penelope), 4.572 Πρασινοκέφαλες πάπιες (Anas platyrhynchos), 2.829 Βαρβάρες(Tadorna tadorna), 1.617 Γκισάρια (Aythya ferina),1.333 Χουλιαρόπαπιες (Anas clypeata), 309 Καλημάνες(Vanellus vanellus) και 596 Καστανοκέφαλοι γλάροι (Larus ridibundus).
Από αρπακτικά, μεταξύ άλλων, καταγράφηκε ένας Θαλασσαετός (Haliaeetus albicilla) στην περιοχή του Πόρτο Λάγους και 15 Χειμονόκιρκοι (Circus cyaneus).
Συνολικά καταγράφηκαν 47.321 πουλιά από 122 διαφορετικά είδη, με το Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ. να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενδιαιτήματα για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, γεγονός που μας καθιστά όλους υπεύθυνους για την διατήρηση και την παράδοση του πλούτου αυτού στις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.