, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Πλημμύρισε" από 2.000 μαθητές το "Ι. Βελλίδης" (ΦΩΤΟ)

 image
Του Βαγγέλη Στολάκη
«Πλημμύρισε» από μικρούς μαθητές σήμερα το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης. Περισσότεροι από δυο χιλιάδες μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας παρακολούθησαν το 5ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.
Με αφορμή την 9η Φεβρουαρίου που έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης» το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση για την ασφαλή πλοήγηση στο internet.
Στην εκδήλωση εκτός από τους… μικρούς φίλους του διαδικτύου συμμετείχαν δεκάδες αθλητές, ολυμπιονίκες, εκπρόσωποι της Πολιτείας, του κράτους, των τοπικών αρχών και Κοινωνικών Οργανώσεων.
Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης μίλησε για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο. «Όλοι έχουμε ταυτότητα στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει η ανωνυμία. Σε λίγο καιρό, όπως είπε και ο πρόεδρος της Google, για να κυκλοφορούν οι χρήστες επειδή όλα αποτυπώνονται και παραμένουν στο διαδίκτυο θα πρέπει να αλλάξουν επώνυμο. Να δημιουργήσουν και να χτίσουν μια άλλη ζωή» σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης. Τόνισε ωστόσο, ότι στο internet τα θετικά στοιχεία υπάρχουν κατά 98% και τα αρνητικά κατά 2%.
Σύμφωνα με τους ειδικούς μικροί και μεγάλοι όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούν υλικό με προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες δικές μας και φίλων μας. Δεν πρέπει επίσης να δημοσιοποιούν δραστηριότητες στο ίντερνετ. Επίσης οι χρήστες του διαδικτύου δεν πρέπει να εμπιστεύονται άτομα που δεν γνωρίζουν, να δέχονται να τα συναντούν, να ανοίγουν την κάμερα του υπολογιστή σε αγνώστους, να ανοίγουν συνδέσμους που στέλνουν άγνωστοι, να αναφέρουν κλοπή του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με μέτρο. Τέλος, οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να χρησιμοποιούν ασφαλείς κωδικούς.
Από την πλευρά της, μιλώντας στο karfitsa.gr η βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της εκστρατείας «1 στα 5» του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε: «Οι μαθητές πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους στο διαδίκτυο και να τους αποφεύγουν. Πρέπει να μάθουν πως θα προστατευθούν από κάποιους δρόμους που είναι επικίνδυνοι». «Δυστυχώς πάρα πολλά κρούσματα παιδικής κακοποίησης ανθούν λόγω διαδικτύου. Λόγω της ανωνυμίας πολλές φορές θύτες επιλέγουν να κάνουν αίτημα φιλίας σε έφηβους παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως συνομήλικο. Τους πλησιάζουν με αυτό τον τρόπο και επικοινωνούν μαζί τους επί μήνες κερδίζοντας την εύνοια του παιδιού. Έτσι τα παιδιά παρασύρονται στο να συναντηθούν με αυτό το άτομο και να παρενοχληθούν σεξουαλικά από αυτό» κατέληξε η κ. Ράπτη.
image image image image image

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.