, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Ερντογάν τα έβαλε ευθέως με τις ΗΠΑ

Recep Tayyip ErdoganΟ πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι, με την υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους της βόρειας Συρίας, δημιούργησαν «ποταμούς αίματος».
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους πρόσθεσε ακόμη ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στη Συρία έχει καταστεί εσωτερικό πρόβλημα ασφάλειας για την Τουρκία, υπονοώντας την κρίση με το PKK στις νοτιοανατολικές τουρκικές επαρχίες.
«Είστε στο δικό μας πλευρό ή στο πλευρό των τρομοκρατών της οργάνωσης PYD – PKK;», ρώτησε ρητορικά, απευθυνόμενος προς την Ουάσιγκτον, ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους αξιωματούχους των περιφερειών της χώρας.
Οι ΗΠΑ, όπως και η Ρωσία, ενισχύουν το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο ελέγχει κατά κύριο λόγο τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ένοπλες κουρδικές πολιτοφυλακές που αφ’ ενός διατηρούν δύο μεγάλους αυτόνομους θύλακες στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, αφ’ ετέρου πολεμούν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Η Τουρκία, ωστόσο, θεωρεί το PYD συριακό παρακλάδι του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), παράνομης αποσχιστικής οργάνωσης που δρα εδώ και 30 χρόνια στις νοτιοανατολικές τουρκικές επαρχίες με κουρδικό πληθυσμό.
Η Άγκυρα πιστεύει ότι, παρά τις μάχες μεταξύ YPG και Ισλαμικού Κράτους, πρόκειται για δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου εχθρικά από τη διεθνή κοινότητα.

#Tags: Συρία

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.