, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οδηγώντας μονοθέσιο με αντίπαλο την… κρίση!

artf
Κόντρα στην κρίση που μαστίζει τη χώρα πηγαίνουν οι φοιτητές του ΑΠΘ και για ακόμη μια χρονιά συναρμολογούν το μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο τους και είναι έτοιμοι να τρέξουν και πάλι στα ράλι της Ευρώπης!
Συγκεκριμένα η ομάδα Aristotle Racing Team (ART) του ΑΠΘ που αποτελείται από φοιτητές και εδώ και αρκετά χρόνια σχεδιάζει και κατασκευάζει το δικό της  αυτοκίνητο που αγωνίζεται σε αγώνες του εξωτερικού, κάθε χρονιά φέρνει όλο και περισσότερες διακρίσεις στο πανεπιστήμιο.
Της Γεωργίας Σκονδράνη
«Το μονοθέσιο ART-14 που αγωνίστηκε το 2014, έφερε διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς στο εξωτερικό και τώρα παρουσιάζεται ανανεωμένο με ένα αεροδυναμικό πακέτο που προστέθηκε σε αυτό» δήλωσε στην Karfitsa η φοιτήτρια και μέλος της ομάδας Aristotle Racing Team, Αμαλία Χάβαρη.
F6
Να σημειωθεί πως πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί  στην πλατεία Αριστοτέλους που μετατράπηκε σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα ράλι την Κυριακή, για να θαυμάσει το βραβευμένο μονοθέσιο του ΑΠΘ που έτρεχε ζωντανά με οδηγούς –επαγγελματίες μέλη της ομάδας.
Η ομάδα του ΑΠΘ όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό, καθώς ένα καινούργιο μονοθέσιο κατασκευάζεται αυτό το διάστημα. Έχει ήδη τελειώσει ο σχεδιασμός του και προχωρά πλέον η κατασκευή του από τους φοιτητές.
F4
Να σημειωθεί πως το καινούργιο αγωνιστικό αυτοκίνητο πρόκειται να τρέξει σε διαγωνισμούς στην Γερμανία, Ουγγαρία και Ιταλία μέσα στο 2016.
Το καινούργιο μονοθέσιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα ολοκληρωμένο αεροδυναμικό πακέτο αλλά και ένα δικό τους κιβώτιο ταχυτήτων. Επιπλέον αυτή τη φορά το αυτοκίνητο θα έχει ενιαία δομή δηλαδή θα είναι ένα σώμα και δεν θα αποτελείται από σωληνώσεις.
Όσον αφορά το προηγούμενο ART-14 χρησιμοποιείται προς το παρόν για δοκιμές από την ομάδα μέχρι να πάρει τον δρόμο που ακολούθησαν τα προηγούμενα από αυτό, δηλαδή να κοσμήσει χώρους του πανεπιστημίου ή να δοθεί σε χορηγούς που βοήθησαν την προσπάθεια αυτή.
Οι διακρίσεις
Οι διακρίσεις της Aristotle Racing Team, για το 2014, είναι οι εξής:
12η θέση στη Γενική Κατάταξη ανάμεσα σε 75 ομάδες στο Διαγωνισμό της Γερμανίας
3η θέση στα Στατικά Αγωνίσματα στο Διαγωνισμό της Ουγγαρίας
4η θέση στη Γενική Κατάταξη στο Διαγωνισμό της Ιταλίας
Ενώ για το 2015 οι διακρίσεις της ομάδας είναι οι ακόλουθες:
2η θέση στο Class 3 (παρουσίαση σχεδίων και κατασκευασμένων κομματιών του μονοθέσιου) στο Διαγωνισμό της Ιταλίας
36η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 528 ομάδες στην συνολική κατάταξη
Τον Νοέμβριο, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τη δημιουργία της, η ομάδα ART σχεδιάζει μία επετειακή εκδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιάσει και τα πέντε μονοθέσιά της, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ.
Λίγη… ιστορία
Η ομάδα φοιτητών ART του ΑΠΘ αποτελείται από 18 μέλη.  Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις σε όλη της την πορεία μέχρι σήμερα καθώς έχει συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες της  Formula SAE, όπως στην Ιταλία (2007 – 2010- 2012), στην Αγγλία (2008 – 2009 – 2011 – 2013) και στη Γερμανία. Μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις της ήταν η 3η θέση στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού της Ιταλίας το 2012.
Έχει κερδίσει μεταξύ άλλων το βραβείο μηχανολογικού σχεδιασμού το 2009, το βραβείο της πιο φιλικής ομάδας το 2010, αλλά και την 1η θέση στο τελικό του αγωνίσματος της επιτάχυνσης το 2011. Να σημειωθεί πως πολλοί χορηγοί βοηθούν την ομάδα κάθε χρονιά για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του αυτοκινήτου.
Τονίζεται ότι οι φοιτητικοί διαγωνισμοί τέτοιου είδους ξεκίνησαν στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Επιπλέον η κατασκευή οχημάτων συνδέεται στο εξωτερικό με το πρόγραμμα σπουδών στις πολυτεχνικές σχολές των πανεπιστημίων και θεωρείται μεγάλο ατού στο βιογραφικό των φοιτητών στη μετέπειτα πορεία τους.

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.