, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Όταν η αριστερά καλωσορίζει το ΝΑΤΟ…

Γιάννα Γαϊτάνη
της Γιάννας Γαϊτάνη*
Με την ανανέωση της θητείας της το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ‐ΑΝΕΛ υιοθέτησε ανοικτά τη μνημονιακή πολιτική σαν μόνη ρεαλιστική λύση σταθεροποίησης της οικονομίας και διεξόδου από την κρίση. Μια επιλογή που –έλεγε– είχε να κάνει μόνο με την οικονομία, γιατί σε όλα τα αλλά (δημοκρατία, αντιμετώπιση προσφυγικής κρίσης) υπήρχε περιθώριο ανεξάρτητης κυβερνητικής παρέμβασης. Οι επόμενοι πέντε μήνες έχουν διαψεύσει πλήρως αυτόν τον ισχυρισμό. Η κυβέρνηση έχει πια πάρει την κατεύθυνση όλων των σαμαρικών επιλογών για το μεταναστευτικό. Η διατήρηση του φράκτη του Έβρου, η κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης, η φυλάκιση μεταναστών χωρίς χαρτιά, οι προσαγωγές αλληλέγγυων στους πρόσφυγες και το καλωσόρισμα του ΝΑΤΟ σε ρόλο απωθητή των προσφύγων αποδεικνύουν ότι η υποταγή στα μνημόνια είναι υποταγή σε όλες τις απαιτήσεις των ελίτ, είτε ξένων είτε ελληνικών.
Σήμερα σχεδόν όλοι καταλαβαίνουν ότι αν δε σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και σε άλλες χώρες δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την ύπαρξη μεγάλων προσφυγικών ροών. Όσοι ελπίζουν να το κάνουν, στέλνουν τους ανθρώπους στον πνιγμό ή πίσω στις βόμβες. Η παρουσία του Νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο μόνο δυο καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Πρώτον, να ωθήσει τους πρόσφυγες να μπαίνουν σε βάρκες χωρίς τους έμπειρους «διακινητές» και να ταξιδεύουν μόνοι τους με αποτέλεσμα ακόμα περισσοτέρους πνιγμούς. Δεύτερον, να παραταχθεί μια αρμάδα πολύ κοντά στην καυτή περιοχή της Συρίας άλλα και τις αντίπαλες των Αμερικανών ρωσικές δυνάμεις. Με την υπογραφή της κυβέρνησης της τάχα «Αριστεράς» η χώρα μας διευκολύνει τις συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή και φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά.
Τι συμφέρον έχουμε αλήθεια από την πολιτική των μνημονίων και των κλειστών συνόρων «όλοι εμείς οι ταπεινοί της γης»; Νέα φτωχοποίηση με την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αρπαγή της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες, την ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας και δομών του κοινωνικού κράτους, την περιστολή των ελαχίστων δικαιωμάτων προστασίας των εργαζομένων και τη στρατιωτικοποίηση στο όνομα της εθνικής ασφάλειας . Η μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία δείχνει το δρόμο. Τέτοιες κινητοποιήσεις είναι που αναγκάζουν την κυβέρνηση σε ελιγμούς όπως οι εκπτώσεις του Κατρούγκαλου και αποσταθεροποιούν την εφαρμογή του Μνημονίου. Είτε με αυτήν τη κυβέρνηση είτε με όποιο κυβερνητικό σχήμα επιλεγεί με ή χωρίς εκλογές από τους υπηρέτες του.
Αυτόν το δρόμο του αγώνα έχουμε να ακολουθήσουμε ως το τέλος. Μέχρι ν’ αποσυρθεί το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού, να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές και το διευρυνόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Για να μη βρεθούμε όλοι μαζί εγκλωβισμένοι στα συρματοπλέγματα της βαρβαρότητας.
*Η κ. Γαϊτάνη είναι πρώην βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Α΄ Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.