, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επιστολή του Μπόργιανς κατέθεσε ο Τσίπρας στη Βουλή

tsipras-borgiansΔιπλό μήνυμα ότι «τελείωσε η ασυλία της διαπλοκής» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός σχολίασε το δημοσίευμα εφημερίδας όπου η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται «προσωρινή».
«Αν κάποιοι συνεχίζουν να μας απειλούν λέγοντας ότι είμαστε προσωρινοί, τους απαντάμε: Αλίμονο δημοκρατία έχουμε κανένας δεν είναι μόνιμος, όλοι είναι προσωρινοί. Το ξέρουμε και γι’ αυτό θα κρινόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Καιρός να μάθετε ότι τελείωσε αυτό που νομίζατε ότι είναι μόνιμο: η ασυλία σας. Τελείωσε άπαξ και διά παντός».
Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει στη Βουλή επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Β. Μπόργιανς.
Στην επιστολή, ο κ. Μπόργιανς επιβεβαίωσε την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών τους, του προσέφερε βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.
«Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας», ανέφερε ο κ. Μπόργιανς.
Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. «Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως», συμπλήρωσε ο κ. Μπόργιανς.
Σχολιάζοντας την επιστολή ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Τα λόγια περισσεύουν. Είναι αρκετά σαφές και για εσάς και για εμάς τι σημαίνει αυτό. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.