, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η κλεψύδρα αδειάζει γρήγορα και βασανιστικά

karamanlis-new-660370

του Νικολάου Καραμανλή
Η αποκάλυψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι η Ευρώπη έχει δώσει στην Ελλάδα προθεσμία έως τις 12 Μαΐου για να ελέγξει τα σύνορά της και να καταγράψει όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με μεθοδικό τρόπο, δείχνει πως η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα. Βασανιστικά, αλλά διόλου αργά, η άμμος κυλάει από το ένα δοχείο στο άλλο και η χώρα προετοιμάζεται συστηματικά να μετατραπεί σε μία απέραντη «αποθήκη ψυχών» – φυσικά εκτός Συνθήκης Σένγκεν. Τα μέτρα «αλληλεγγύης» που ανακοινώνουν οι Βρυξέλλες και η ρητορική της κυβέρνησης προϊδεάζουν και τον πλέον ανίδεο ότι το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών θα βρει τη… λύση του με τη μόνιμη εγκατάσταση όλων αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων εδώ.
Έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να διαμορφώσει τις δικές της ισορροπίες στο προσφυγικό, να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν χωρούν ιδεοληψίες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ούτε μπορεί μία συντεταγμένη πολιτεία να λειτουργεί σε κορυφαία ζητήματα με το συναίσθημα και με ευχολόγια. Το μήνυμα που έστειλε ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ είναι πως η χώρα μας θεωρείται από τους Ευρωπαίους (όχι μόνο τις ακραίες φωνές, όπως του Όρμπαν) ως υπεύθυνη για το τσουνάμι προσφύγων και μεταναστών που περνά τα ελληνικά σύνορα. Όσο δίκιο κι αν έχει η κυβέρνηση, όταν λέει πως πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και ότι πολλά κράτη-μέλη δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη, άλλο τόσο δίκιο έχουν και οι Ευρωπαίοι να υποστηρίζουν ότι η χώρα μας έστειλε και στέλνει λάθος μηνύματα!
Και όσο κι αν δεν μας αρέσει, όπως αποδείχθηκε στο ζήτημα του μνημονίου, έτσι και τώρα, δεν είναι η Ελλάδα αυτή που παίζει το νταούλι και χορεύουν οι ισχυροί. Γι’ αυτό και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο που θα μετατρέψει τη χώρα εν μέσω του καλοκαιριού σε ένα απέραντο hot spot, με δεκάδες μικρές «Αμυγδαλέζες» και οικισμούς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να σιτίσει, να περιθάλψει, να στεγάσει, να μορφώσει, ακόμη και να ψυχαγωγήσει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αποφασιστεί ποιοι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ποιοι θα πάρουν το εισιτήριο για την κεντρική ή βόρεια Ευρώπη και ποιοι θα «απορροφηθούν» εδώ.
Όλα αυτά, την ώρα που η θηλιά της οικονομικής κρίσης σφίγγει και πάλι επικίνδυνα, με τους «θεσμούς» και ιδιαίτερα το ΔΝΤ όχι μόνο να απορρίπτουν την απόπειρα σύνδεσης προσφυγικής κρίσης και αξιολόγησης, αλλά να εμφανίζονται τουλάχιστον δύσπιστοι στα νούμερα που τους παρουσιάζει η κυβέρνηση. Και πώς να μην είναι, όταν οφείλονται στην αγορά περί τα 5,5 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός του 2015 εμφανίζεται να κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα; Το πρόβλημα δεν πρέπει αυτήν τη φορά να κρυφτεί κάτω από το χαλί και η συμφωνία –όσο κακή κι αν είναι– πρέπει να εφαρμοστεί με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο κοινωνικά πρόσωπο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.