, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δημιουργείται το «Υπερταμείο» μέσα στον Μάρτιο

06a084b00c1613acfa484ddfe7a7bb3f_LΜέσα στον μήνα Μάρτιο αναμένεται να κλείσει η υπόθεση του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Με τον γνώμονα αυτόν κινείται η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να ικανοποιήσει άλλο ένα προαπαιτούμενο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές της.
Και προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πρέπει μέσα στον μήνα να έχει παρουσιαστεί και να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή ο ιδρυτικός νόμος του νέου υπερταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες πιυ δημοσιεύει η «Καθημερινή», τα υφιστάμενα ταμεία Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναμένεται ότι θα μεταφερθούν αυτούσια και ως έχουν στο νέο υπερταμείο.
Η πρόθεση αυτή δικαιολογείται καθώς οι διοικήσεις των δύο ταμείων έχουν διοριστεί από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ, επιπλέον, τυχόν μεταβολές στη διοίκηση ή στην οργανωτική τους δομή εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στο έργο τους. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα διοίκηση του υπερταμείου έχουν γίνει πολλές σκέψεις, αλλά δεν υπάρχει έως τώρα κατάληξη. Το όνομα της κ. Λούκας Κατσέλη ακούγεται ως πιθανό για την ανάληψη της διοίκησης της νέου υπερταμείου, αλλά δεν θεωρείται οριστικό.
Παράγοντες κοντά στη διαδικασία σύστασης του νέου μηχανισμού αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας αναφέρουν ότι, παρά τις περί του αντίθετου διαρροές, η έδρα του θα βρίσκεται στην Ελλάδα. «Αυτό το θέμα έχει ξεκαθαρίσει από τον περασμένο Ιούλιο και δεν μπορεί να ανακινηθεί εκ νέου», παραδέχονται ασφαλείς πηγές. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι, για το νέο υπερταμείο, οι πιστωτές έχουν προνοήσει για αρκετές δικλίδες ασφαλείας και ότι μια κίνηση δημιουργίας έδρας στο εξωτερικό μόνον προβλήματα –κυρίως πολιτικά– μπορεί να επιφέρει. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να αφήσει ανοιχτό τον στόχο. Και δεν αναφερόμαστε στα 50 δισ. ευρώ που είχε τεθεί αρχικά, αλλά για τον στόχο των 30 δισ. ευρώ, όπως αυτός προκύπτει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι σύμβουλοι που παρακολουθούν τις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι πέρα από 20-30 βασικά περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, είναι ζήτημα αν τα στοιχεία αυτά μπορούν ν’ αποφέρουν άλλα 5 δισ. ευρώ. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι, μετά τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους δρόμους, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου εμφανίζουν πολύ χαμηλές αποτιμήσεις. Για τον ίδιο λόγο απέτυχε στο παρελθόν η αποκαλούμενη τιτλοποίηση περίπου 1.000 ακινήτων που επιδίωξε το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την άντληση εσόδων 400 έως 500 εκατ. ευρώ.
Οι άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον χώρο αναφέρουν το παράδειγμα του Ελληνικού. Οπως επισημαίνουν, ένα οικόπεδο στη μέση του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας σήμερα δεν έχει καμία αξία. Οταν όμως φτιαχτούν τα δίκτυα, τότε θα εκτοξευθεί.
dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.