, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Βέροια: Οι πρώτες ώρες στο Κέντρο Προσφύγων – Τι υποστηρίζουν οι κάτοικοι

ΒΕΡΟΙΑ

Λίγες ώρες μετά την άφιξη των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου στην Αγία Βαρβάρα Ημαθίας αποκαλύφθηκε το μέγεθος της ανευθυνότητας και της ανικανότητας της πολιτείας να διαχειριστεί ιδιαίτερα σοβαρά και λεπτά ζητήματα.
Οι εικόνες αντιδράσεων, διαμαρτυριών και τα φοβικά σύνδρομα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες καλλιεργήθηκαν εντέχνως και πυροδοτήθηκαν, έδωσαν τη θέση τους σε μια ήρεμη κατάσταση ανακούφισης και διαθέσεων, φιλίας και συμπάθειας.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου στο οποίο φιλοξενούνται περί τους 300 πρόσφυγες στη συντριπτική τους πλειοψηφία Σύριους με πολλά γυναικόπαιδα, η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη μεν αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στο κλίμα ανησυχίας το οποίο δημιουργήθηκε μεταξύ των κατοίκων λόγω της ανυπαρξίας ενημέρωσης της έντονης φημολογίας, της ανικανότητας των αρμοδίων να δώσουν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα.
Ακόμα και μετά την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων είναι κάτι περισσότερο από εμφανής η έλλειψη προετοιμασίας για να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος για τις στοιχειώδεις ανάγκες ανθρώπων.
Οι άνθρωποι που ζουν εκεί από χθες το βράδυ κοιμούνται στο δάπεδο πάνω σε πρόχειρα στρωσίδια, δεν υπάρχει ζεστό νερό ακόμα και για τις ανάγκες ετοιμασίας τροφής για τα μικρά παιδιά.
Οι πρώτες αντιδράσεις στην Αγία Βαρβάρα ήταν ως ένα βαθμό φυσιολογικά αναμενόμενες λόγω του κλίματος άγνοιας και φόβου που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και λόγω της ανικανότητας των αρχών να ενημερώσουν τους κατοίκους.
Λίγο μετά τις 10 οι πρώτοι πρόσφυγες που επισκέφτηκαν το χωριό για να κάνουν βασικά ψώνια αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη επιφύλαξη αλλά πολύ γρήγορα ο πάγος έσπασε καθώς και το κλίμα φόβου διαδέχτηκε ένα πνεύμα κατανόησης, συμπάθειας και αλληλεγγύης.
Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σπύρου Κουτσιαντή, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργο Καρέτσα, τον Ιερέα του χωριού πατέρα Ευλόγιο κι έναν άλλο Ιερέα ο άλλος μιλάει άπταιστα Συριακά, επισκέφτηκαν το χώρο και διερμήνευσαν τους πρόσφυγες τα συναισθήματα των κατοίκων που δεν έχουν καμία σχέση με μια εικόνα αφιλόξενων ανθρώπων όπως παρουσιάστηκε.
Όπως τόνισαν οι ίδιοι το έλλειμμα ενημέρωσης και η έντονη φημολογία πυροδότησαν μια τεταμένη κατάσταση η οποία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αποδεικνύεται εντελώς αβάσιμη.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σπύρος Κουτσιαντής, «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους όπως τους είδαμε».
Χωρίς να κάνει δήλωση ο Ιερέας πατέρας Ευλόγιος εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι από τις χθεσινές αντιδράσεις απομονώθηκε μόνο μια πρόταση με συνέπεια να στοχοποιηθεί ο ίδιος και να εκτοξευθούν σε βάρος του κατηγορίες και χαρακτηρισμοί που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ο ίδιος σήμερα σε επικοινωνία που είχε παρότρυνε τους κατοίκους να βοηθήσουνε αυτούς τους ανθρώπους όπως έλεγε γιατί είναι άνθρωποι δυστυχισμένοι και έχουν την ανάγκη βοήθειας.
Η προγραμματισμένη για σήμερα στις 11 νέα συγκέντρωση κατοίκων της Αγ. Βαρβάρας μπροστά στο στρατόπεδο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αντίθετα, κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας μεμονωμένα επισκέπτονται το χώρο και ήδη σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων τους προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης.
Από το πρωί φτάνουν στο σημείο ομάδες αλληλεγγύης μεταξύ των οποίων και η ΕΛΜΕ Ημαθίας. Καταγράφονται οι ελλείψεις και ήδη συγκροτείται μια ευρύτερη κίνηση για την διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης που βιώνει η Βέροια και η ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: verianet.gr

#Tags: Βέροια

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.