, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εισιτήριο χωρίς επιστροφή για πολλούς νέους που μετακομίζουν από τη Θεσσαλονίκη στην Ολλανδία – «Άνθηση» στην εκμάθηση ολλανδικών

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της μετεγκατάστασης νέων στην Ολλανδία για σπουδές και δουλειά, καθώς πολλοί αποζητούν έτσι ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης με εργασία υψηλών αποδοχών, ώστε να χτίσουν το μέλλον τους.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Παρά τη δύσκολη για πολλούς απόφαση να αφήσουν την Ελλάδα και τους οικείους τους, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν το βήμα και να ζήσουν στην Ολλανδία, λόγω των επαγγελματικών προοπτικών και του τρόπου ζωής.

«Η απόφαση να φύγεις από τον τόπο σου πάντα θα είναι δύσκολη και πόσω μάλλον να φύγεις μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά η νεολαία πρέπει να κοιτάξει το μέλλον της», αναφέρει στην Karfitsa η κα. Λιλίκα Αθανασόγλου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία ζει στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας και εργάζεται ως γραφίστρια.

Μιλώντας για τις δυσκολίες, η νεαρή κοπέλα τονίζει ότι πλέον όλο και περισσότερες εταιρείες θέτουν ως προϋπόθεση τη γνώση ολλανδικών, ενώ η μη γνώση της γλώσσας μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση όσον αφορά τον περίγυρο από Ολλανδούς. Δύσκολα συνηθίζει κανείς και τον μουντό καιρό, σε σύγκριση με το ηλιόλουστο κλίμα της Θεσσαλονίκης, ενώ πολύ σημαντικό είναι και το στεγαστικό ζήτημα.

Ωστόσο παροτρύνει όσους το επεξεργάζονται, να προχωρήσουν στο τόλμημα και να ρισκάρουν βγαίνοντας από το comfort zone τους «γιατί σίγουρα η ποιότητα της ζωής τους θα γίνει πολύ καλύτερη. Θα ζούνε με άνεση και δεν θα έχουν οικονομικό άγχος». Η κα. Αθανασόγλου υπογραμμίζει παράλληλα πως στην Ολλανδία ξεχωρίζει «το πόσο πολύ σέβεται αυτή η χώρα τον πολίτη και τον υπάλληλο. Σου δίνονται ευκαιρίες και η δυνατότητα να εξελιχθείς».

«Στην Ολλανδία θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας»

Ο κ. Γιώργος Δάικος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει σπουδάσει ψυχολογία, ζει με τη σύντροφό του στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η απόφαση να αφήσει την Ελλάδα είχε να κάνει με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Όπως εξηγεί στην Karfitsa: «Αφού ολοκλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις αποφασίσαμε με την κοπέλα μου ότι θέλαμε να ζήσουμε μαζί. Είδαμε όμως πως στην Ελλάδα δύο βασικοί μισθοί δεν ήταν αρκετοί για να μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα».

Ο ίδιος αρχικά ήθελε να μετακομίσει σε μία αγγλόφωνη χώρα και σκεφτόταν την εγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επέλεξαν με την κοπέλα του εν τέλει την Ολλανδία και στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου έκλεισαν εισιτήριο χωρίς επιστροφή.

«Η απόφαση να φύγουμε από την Ελλάδα δεν ήταν τόσο δύσκολη γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι στην Ολλανδία θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, να παίρνουμε αξιοπρεπείς μισθούς, να κάνουμε μία ζωή που μας αρέσει και να μένουν και κάποια χρήματα στην άκρη. Το δύσκολο ήταν ο αποχωρισμός φίλων και οικογένειας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δύσκολη ήταν η προσαρμογή για το ζευγάρι όσον αφορά τη γλώσσα, ωστόσο τα συναισθήματά τους είναι θετικά. «Όσα άκουγα για αυτή τη χώρα βγήκαν αληθινά. Υπάρχει σεβασμός μεταξύ εργοδότη και υπαλλήλων. Είναι μία χώρα στην οποία οι άνθρωποι δεν θα σε κρίνουν και δεν θα ασχοληθούν μαζί σου. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο εμείς οι έλληνες ξεχωρίζουμε ακόμα και εδώ», συμπληρώνει.

Πρόσω ολοταχώς για εκμάθηση ολλανδικών

Αυτό το κύμα μετακίνησης προς την Ολλανδία έχει δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη για εκμάθηση ολλανδικών, είτε σε κάποιο φροντιστήριο, είτε με ιδιαίτερα μαθήματα. Ο κ. Μάριος Σίμος, ο οποίος προσφέρει διαδικτυακά ιδιαίτερα μαθήματα ολλανδικών τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρει χαρακτηριστικά στην Karfitsa: «Οι περισσότεροι μαθαίνουν ολλανδικά για πρακτικούς λόγους, είτε γιατί θέλουν να μεταναστεύσουν, είτε γιατί βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία ή στο ολλανδόφωνο Βέλγιο και τα χρειάζονται. Κάποιοι επίσης μαθαίνουν ολλανδικά γιατί βρίσκονται σε σοβαρή σχέση με κάποιον Ολλανδό ή Ολλανδή».

Επισημαίνει δε πως «η ολλανδική γλώσσα ζητάται όλο και πιο πολύ. Ακόμα και σε θέσεις όπου κάποιος μπορεί να μη χρησιμοποιεί ολλανδικά γιατί δουλεύει σε μια διεθνή εταιρεία, εκτιμάται να δείχνει μια προσπάθεια να μάθει τη γλώσσα και να βελτιωθεί. Είναι δείγμα ενός ατόμου που θέλει να γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας στην οποία πλέον ζει».

Μαθήματα ολλανδικών και σε παιδιά

Χαρακτηριστικό είναι ότι και εν μέσω της πανδημικής κρίσης το ενδιαφέρον για ολλανδικά ήταν αυξανόμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή. Πολλοί είναι μάλιστα και οι γονείς, οι οποίοι θέλουν να μάθουν τα παιδιά τους ολλανδικά και ξεκινούν μαθήματα ούτως ώστε μετά το σχολείο να φύγουν στην Ολλανδία για σπουδές.

Αναφορικά με το τι θα πρέπει να λάβει ένας μαθητής υπόψιν πριν ξεκινήσει τα ολλανδικά, ο κ. Σίμος υπογραμμίζει τα εξής: «Η ολλανδική γλώσσα συγγενεύει πολύ με την αγγλική και τη γερμανική. Αν κάποιος έχει γνώση αυτών των γλωσσών από τη μια έχει ένα “προβάδισμα”, από την άλλη βέβαια μπορεί να τον μπερδέψουν. Θα συμβούλευα κάποιον που θέλει να μάθει ολλανδικά να έχει όρεξη και συστηματικότητα στο διάβασμά του. Πάντα επίσης συνιστώ στους μαθητές μου να ρωτάνε το οτιδήποτε και να κάνουν επανάληψη».

Ενδιαφέρον για μεταπτυχιακά στην Ολλανδία

Πολλοί επίσης επιλέγουν το φροντιστήριο για να μάθουν ολλανδικά στη Θεσσαλονίκη. Η κα. Άννη Αναστασιάδου, υπεύθυνη της διεύθυνσης πωλήσεων στο φροντιστήριο Assos επισημαίνει στην Karfitsa ότι σημαντικό ποσοστό όσων μαθαίνουν ολλανδικά, ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά προγράμματα.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία της για το μέλλον της εκμάθησης της γλώσσας, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει μέτριας δυσκολίας, σημειώνει πως «πολλοί δεν πηγαίνουν μόνο για εργασία αλλά και για μεταπτυχιακά προγράμματα. Στην Ολλανδία υπάρχουν εξαιρετικά αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.