, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα αδιέξοδα συσσωρεύονται και η Κυβέρνηση νομίζει ότι κερδίζει χρόνο

 
Andreas Loberdos
του Ανδρέα Λοβέρδου*
Δυστυχώς με αυτήν την κυβέρνηση οι πολιτικές εκτιμήσεις δεν είναι εύκολες. Κάθε διαβεβαίωση διαψεύδεται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η αξιολόγηση σέρνεται ήδη από το Νοέμβριο και βαίνουμε πια προς μια νέα «Βαρουφακειάδα», σε βάρος βέβαια της χώρας. Τα αδιέξοδα συσσωρεύονται και η Κυβέρνηση νομίζει ότι κερδίζει χρόνο. Για ποιον; Όχι πάντως για την ασθμαίνουσα οικονομία και τις επιχειρήσεις που κλείνουν, όχι για τους νέους μας που μεταναστεύουν. Έχω πει εδώ και μήνες, πως οι τελικοί πολιτικοί όροι αυτής της περιόδου θα διαφανούν με την κατάθεση ασφαλιστικού και φορολογικού.
Τότε θα διαρραγεί οριστικά ο δεσμός της Κυβέρνησης με τους πολίτες που επί χρόνια εξαπατούσε. Εφόσον αυτά έρθουν τελικά στη Βουλή, δεν μπορώ να είμαι βέβαιος τι θα επακολουθήσει. Από τη μια βλέπω μια διάθεση των συναδέλφων της συμπολίτευσης για παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος, δεν μπορώ όμως να δω, ειδικά από ορισμένους, πώς θα ψηφίσουν μέτρα πρωτοφανή και ανήκουστα. Γιατί αυτά που θα φέρουν, αυτοί που έταζαν αυξήσεις μισθών και αφορολόγητου, επαναφορά συντάξεων κλπ, είναι τέτοια. Και θα προκαλέσουν τελικά πολιτικέ εξελίξεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η φορολογική πολιτική του κράτους είχε ήδη φτάσει στα ακραία της όρια πριν από την παρούσα Κυβέρνηση. Εκείνη όμως η πολιτική, με άλλα τελείως δημοσιονομικά μεγέθη, εκπλήρωσε τους στόχους της. Το έλλειμμα εξαλείφθηκε και φτάσαμε στο δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η τωρινή Κυβέρνηση ήρθε δήθεν να φέρει ανακούφιση. Στην πορεία, αδυνατώντας να εκπληρώσει όσα υποσχέθηκε και μη θέλοντας να δυσαρεστήσει άλλο την κακώς εννοούμενη «πελατεία» της, επέλεξε και πάλι τον εύκολο δρόμο. Φόροι κι άλλοι φόροι στους γνωστούς, συνεπείς φορολογούμενους. Τελικά, με τη γνωστή της εμπάθεια και ιδεοληψία η Κυβέρνηση κινείται (νομίζει) ταξικά. Επιτίθεται ολόπλευρα στην ιδιωτική οικονομία και την τελειώνει οριστικά. Έτσι όμως δεν πρόκειται ποτέ να επέλθει ανάπτυξη και αντιστροφή της πορείας. Χωρίς μεσαία τάξη και ιδιωτική οικονομία από πού θα προέλθουν οι πόροι του κράτους;
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν διεκδικεί αυτή τη στιγμή εκλογές, προφανώς όχι από κάποια διάθεση στήριξης της πλέον αποτυχημένης Κυβέρνησης, αλλά γιατί θεωρεί πως η αβεβαιότητά τους σε αυτή τη συγκυρία θα είναι επιζήμια. Η δική μας θέση είναι καθαρή και επαναλαμβανόμενη, ήδη τουλάχιστον από το 2012. Η χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση ευρείας εθνικής συναίνεσης, με τη συμμετοχή των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Να τεθούν οι προτεραιότητες βάση μιας σφιχτής πολιτικής συμφωνίας και να προχωρήσουμε με ταχύ βήμα και με βάση αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Είναι τέτοια τα προβλήματα, που αυτούς τους 15 μήνες έγιναν πολύ χειρότερα βέβαια, που αν δεν προχωρήσουμε έτσι, απλά η χώρα θα κατρακυλάει «καταναλώνοντας» Κυβερνήσεις με επιταχυνόμενο ρυθμό. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και αρκετό καιρό επιχειρεί έμπρακτα την ανασυγκρότηση του πολιτικού μας χώρου. Ενός χώρου που βρίσκεται σε κρίση πανευρωπαϊκά άλλωστε, αλλά στη χώρα μας δοκιμάστηκε πολλαπλά εξαιτίας των ευθυνών που ανέλαβε στη διαχείριση της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης. Και το κάνει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, γενναιόδωρες προτάσεις και υποχωρήσεις. Κάναμε το πρώτο βήμα το Σεπτέμβριο, με τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών και σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου μας, συνεχίζουμε σε αυτή τη γραμμή. Θα την πάμε δε μέχρι το τέλος, με όσους προτίθενται ειλικρινά να προχωρήσουμε. Και πρώτα απ’ όλα με τους χιλιάδες πολίτες που περιμένουν από εμάς πρωτοβουλίες και ιδίως προτάσεις που θα έχουν νόημα για τη ζωή τους. Νέους πολίτες και στελέχη που εντάσσονται στις δομές μας και συμβάλλουν με τις ιδέες τους.
*Ο κ. Λοβέρδος είναι πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.